Angi søkeord

Føflekker og malignt melanom

Føflekker og malignt melanom

Brune føflekker kan noen ganger bli forvandlet til føflekkreft (malignt melanom). Det er en fryktet sykdom siden den sprer seg raskt gjennom kroppen. Rødlig - og lyshudete personer med solsensitiv hud har økt risiko, spesielt om de er uforsiktige med soleksponeringen.

Annonse:

De fleste mennesker har mange føflekker, og sett i forhold til dette, er det sjeldent at en føflekk forvandles til malignt melanom.

Alt er ikke føflekker! 

Føflekk er faktisk en lite spesifikk betegnelse for en rekke hudforandringer, hvorav noen kommer i løpet av barndommen og andre oppstår i voksen alder. Mange har ingenting å gjøre med såkalte ekte føflekker (naevus pigmentosus) og blir aldri farlige. Det er enkelt å bestemme, via en medisinsk undersøkelse, om det er en godartet flekk eller ei. Ved minste tvil blir flekken fjernet.

Alle slike flekker sendes rutinemessig til mikroskopisk undersøkelse. Det er meningsløst å fjerne føflekker som forebyggende tiltak.

Ufarlige føflekker 

Generelt kan man si at jo mer lysebrun føflekken er, jo snillere er den, men en mørk farge i seg selv er ikke farlig. Opphøyde, lyse- og mellombrune flekker er vanligvis ufarlige, spesielt hvis de har en jevn og tydelig avrundet ramme. 

En hårete føflekk er ikke farlig. Fargetonens fordeling er også viktig. Jevnt brun er snillere enn de som det har et hint av mørkere brune eller brunsvarte øyer. Normalt endrer føflekken seg sakte gjennom årene, og har gjerne en tendens til å bli lysere og mer forhøyet. Blant barn og unge kan det noen ganger oppstå en sirkulær hvit sone rundt visse føflekker, mens de deretter sakte forsvinner. Dette kalles Halo nevus og er en godartet tilstand.

Hva man bør se opp for! 

Hurtig forandring (over enkeltmåneder) i kombinasjon med en uregelmessighet i form og/eller farge bør føre til legekontroll. 

Noen ganger kan en føflekk bli farlig etter å ha blitt alvorlig brent av sterkt sollys, eller hvis du tilfeldigvis river den opp. Man bør være på vakt overfor flekkete, mørkebrune og nesten svarte føflekker som ikke er opphøyde, men ligger i hudens plan. Da spesielt de som ikke har glatte, jevnt avrundede kanter, men er ujevne som en øygruppe på et kart. Føflekker som plutselig skifter farge, begynner å vokse eller får en rød kantsone skal straks vises til en lege. Kløe og blødning er vanligvis sene tegn.

Dysplastiske føflekker 

En meget sjelden tilstand som kalles “dysplastisk nevus syndrom”. 

Dette er en genetisk predisposisjon for å få et stort antall føflekker av forskjellig størrelse, farge, form og utseende. Mange er uklart og ujevnt avgrenset, med mer eller mindre flekkete farger. Slektninger som har fått malignt melanom forekommer. Noen av disse pasientene har en svært høy risiko for føflekkreft og bør følges opp regelmessig av en hudlege. I andre tilfeller kan enkelte fødselsmerker også vise ulike grader av dysplasi når de blir undersøkt i mikroskop, dvs. et urolig og aktivt cellebilde, men uten at det har en alvorlig betydning.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: