Angi søkeord

Erythema multiforme

Erythema multiforme

Denne relativt sjeldne sykdommen viser seg med avrundede rosettlignende utslett, ofte med en sentral blemme. Det finnes mildere, men også vanskeligere varianter av sykdommen. Den kan ramme folk i alle aldre, også barn.

Annonse:

Selv om tilstanden er en slags allergisk reaksjon, er det ikke alltid at man finner årsaken til den. Noen ganger utløses sykdommen av en infeksjon eller et stoff.

Sykdomsbilde 

Utslettet oppstår vanligvis symmetrisk. Milde tilfeller går over i løpet av noen uker, men mer alvorlige tilfeller kan også påvirke slimhinnene. Utslettet sitter ofte på hender og føtter, armer og bein, men kan noen ganger bli veldig utbredt. Et typisk utslett ser ut som en rosett med tre soner. Sentralt ser man et mørkerødt område med en mer eller mindre klar blemme. På utsiden finnes en lysere, lett opphovnet (ødem) mellomliggende sone, og til slutt en mørkere rød sone som er skarpt avgrenset mot normal hud. 

Mer alvorlige former, som påvirker slimhinnene, har sterkere blemmer i huden.

Årsaken til sykdommen 

Sykdommen er ansett til å være en slags allergisk reaksjon, selv om årsaken ikke blir funnet i omtrent halvparten av alle tilfellene. Noen ganger er sykdommen forårsaket av en infeksjon, det være seg en bakterie- eller virusinfeksjon, eller av et legemiddel. Årsaken kan også være en kombinasjon av begge deler. 

Herpesinfeksjoner, som f.eks. gir utslag i form av munnsår som vender tilbake, utløser noen ganger endringene. I slike tilfeller har sykdommen en tendens til å komme igjen ved neste herpesutbrudd.

Sykdomsforløp

Det finnes en mild form med ingen eller ubetydelig effekt på slimhinnene, som er uten blemmer eller andre generelle symptomer. Man ser heller typiske rosetter. Utslettet utvikler seg over noen få dager, og kan bli sittende i opptil 2-3 uker. Minor, den milde formen, er ofte forårsaket av tilbakevendende herpes, og oppstår da noen dager etter herpesutbruddet. 

Major, som er den vanskeligere varianten, er mer akutt. Den har mer effekt på den generelle helsen, med feber, kraftigere slimhinneendringer, samt et sterkere og mer utbredt utslett med blemmer. Lepper, munn- og øyeslimhinner kan påvirkes, i tillegg til vaginalslimhinnen i underlivet.

Behandling

Hvis en tilbakevendende herpes simplex-infeksjon er årsaken, kan slike utbrudd primært behandles raskt og effektivt med tablettkurer. Noen ganger kreves det derimot en langvarig behandling for en slik tilstand med hyppige tilbakefall. Milde tilfeller løses av seg selv i løpet av en uke. 

I mer alvorlige tilfeller behandles først og fremst en mulig underliggende infeksjon. Noen ganger gis det kortisonbehandling ved alvorlige legemiddelreaksjoner. Utslettet blir behandlet med et uttørkende eller kjølende middel.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: