Angi søkeord

Discoid lupus erythematosus (DLE)

Discoid lupus erythematosus (DLE)

DLE er en ikke-smittsom hudsykdom, som vanligvis oppstår på nakne hudområder som er utsatt for sollys. Sykdommen kommer vanligvis i voksen alder (20-25 år), og er vanligst hos kvinner.

Annonse:

Sykdommen må ikke forveksles med den såkalte systemformen av lupus erythematosus, kalt SLE. Dette er en alminnelig sykdom som også kan påvirke andre organsystemer. DLE er vanligvis begrenset til kun å infisere huden.

Klinisk bilde 

Utslettene varierer i antall og størrelse. Det sitter vanligvis i ansiktet eller på ørene, men også på andre deler av kroppen. Man ser røde, godt avgrensede, tørre, flassende flekker, som gjerne sakte øker i størrelse. Det medfører ikke kløe. De mer utbredte formene av DLE forekommer noen ganger. Utslettet blir leget fra flekkens sentrum, hvor huden blir blek, tynn og arrete, samtidig med at det noen ganger oppstår nye utslett som vokser frem i utslettets kantområde. 

Noen ganger kan det også forekomme utslett i hodebunnen, og dette påvirker hårveksten på det berørte området.

Årsak til sykdommen 

Den egentlige årsaken til sykdommen er ukjent. Sykdommen er ikke relatert til allergi. Solen fremkaller ofte nye utslett. Den kan forverre de som allerede finnes og må derfor unngås. 

Cirka 50% blir verre av solen. Andre faktorer, som av og til kan forverre sykdommen, er sterk kulde, ytre skader på huden, insektbitt, stressfaktorer og generelle infeksjoner i kroppen, for eksempel influensa. Noen personer blir dessuten verre under menstruasjonen.

Sykdomsforløp

Hudsykdommen er godartet, men har en tendens til å fortsette i mange år. Det kommer gjerne perioder med nye aktive utslag som veksler med roligere hvileperioder og legende tendenser. 

I den aktive fasen benyttes det en så effektiv behandling som mulig.

Behandling 

Unngå alltid sol og solarium. Bruk en solkrem med høy faktor som beskytter mot både kortbølget (UVB) og langbølget ultrafiolett lys (UVA). Kjøp solkrem på apoteket. Milde tilfeller behandles med moderat eller sterk kortisonkrem. Svak kortisonkrem hjelper ikke på denne sykdommen. Ved mer utbredte og hissige tilfeller må det også gis tabletter, spesielt i løpet av sommermånedene. Den vanlige behandlingen er klorokintabletter, som noen ganger er kombinert med steroidtabletter (prednisolon) i lave doser. Vær oppmerksom på at røyking svekker klorokinets helbredende effekt.

En alternativ medisinsk behandling er det A-vitaminlignende preparatet acitretin. For acitretinbehandling gjelder helt spesielle regler. Det finnes alltid fordeler og ulemper med alle medisiner. Legen din gir deg derfor råd om dette og om hva slags behandling man skal ha, avhengig av hvor aktiv sykdommen er. Siden nye utslett ofte fører til arrdannelser, er det viktig å få sykdommen under kontroll.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: