Angi søkeord

Bleieeksem hos barn

Bleieeksem hos barn

Barns hud, spesielt spedbarns, er ikke like utviklet som voksnes og derfor er det som kalles for bleieeksem veldig vanlig.

Annonse:

Eksem er sjelden farlig, men bør behandles for å unngå ubehagelig kløe og irritasjon.  Bleieeksem er, som navnet tilsier, begrenset til den perioden av livet barnet bruker bleier – en periode som kan variere i lengde fra barn til barn.  Noen må av ulike årsaker også bruke bleie senere i livet på grunn av forskjellige funksjonshemninger.

Eksem og sopp

Huden under bleien blir irritert, og ofte er det veldig tydelig hva det kommer av. Foruten at babyer blir vasket regelmessig er også fukt, urin og avføring irriterende for den ømfintlige babyhuden. Fuktighet og varme skaper grobunn for gjærsoppen Candida som igjen kan forverre eksemet.

Gjærsoppen vokser i selve eksemet og du kan se følgende symptomer:

  • Eksemet blir mye rødere
  • Eksemet blir blankere, ser mer hissig ut og sprer seg 

Vanlige former for bleieeksem er ofte tydelige og lette å diagnostisere.

Noen tips om hvordan du forebygger bleieeksem

Du kan selv forebygge bleieeksem. Det kan du for eksempel gjøre ved å følge disse fire tipsene:

Tips 1 

Av med bleien!  Å ikke behøve å gå med bleie hele tiden er skjønt for babyens hud og hjelper også til å motvirke bleieeksem.

Tips 2

Velg bleie med omhu! Urin og avføring kan forårsake eller forverre bleieeksem. Velg derfor en bleie med bra oppsugningsevne. Velg også en ikke alt for tett bleie slik at det kan komme luft mellom bleien og huden. En ulempe med moderne bleier er at de fleste har en veldig bra oppsugningsevne. Dette fører til at barnet klager mindre, men også at barnet ofte har bleien på seg for lenge. Da blir det ofte varmt og klamt.

Tips 3

Vask med fornuft! Visst kan det behøves såpe iblant, men jo sjeldnere, jo bedre for huden. Husk å velge en skånsom såpe (uparfymert babysåpe) og skyll i første omgang med lunkent vann. Vær alltid nøye med å kjenne på vannet før du vasker babyen så det verken er for kaldt eller for varmt.

Tips 4

Tilfør fuktighet! Bruk babyolje i vannet og ha en mykgjørende salve/krem for hånden etter at du vasker barnet.

Behandling av bleieeksem

Bleieeksem kan vise seg i form av kløe og irritasjon, og det finnes egentlig bare én type behandling som er effektiv mot riktig hissige utslett: kortisonbehandling av huden. Man pleier vanligvis å kjøre behandlingen over en lengre periode for å unngå at bleieeksemet kommer tilbake, og generelt legger man også til et middel for å forhindre at sopp får grobunn.

I blant anvender man ett og samme preparat, og smører mer og mer sjeldent etter hvert som behandlingstiden går. I andre tilfeller bruker man preparater med ulik styrke for å slik optimere behandlingen mens man fortsetter å smøre like ofte.

Forebygging

I første omgang handler det om å gjenopprette fuktigheten i huden, det vil si å forebygge mot utslett. Følg våre tips, vær nøye med å lufte babyens hud og anvend såpe tilpasset barnets ømfintlige hud.

De fleste, om ikke alle, barn rammes av bleieeksem og det er egentlig mer ubehagelig enn farlig. Man kan forsøke å forebygge, og ser man utslett så behandler man det deretter. Det viktigste er å ha kunnskap om hva bleieeksem er, hvordan det rammer barn og hva du kan gjøre med det!

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: