Angi søkeord

Voksverk er smerter i ben og legger som kommer på kvelden eller natten hos barn som ofte er mellom fire og ti år.

Voksverk er smerter i ben og legger som kommer på kvelden eller natten hos barn som ofte er mellom fire og ti år.

Voksesmerter

Årsaken til voksesmerter er foreløpig ukjent. Sykdommen rammer først og fremst barn i førskolealder. Voksesmerter vil kunne kjennes på kvelden og om natten, om dagen føler man ikke smerten. Det spekuleres i om voksesmerter skyldes dehydrering eller mineralmangel, men dette er ikke vitenskapelig bevist. 

Annonse:

Generelt om voksesmerter

Voksesmerter kan plutselig inntreffe hos barn som er i førskolealderen, og de kan begynne så tidlig som i 4-års alderen. I noen tilfeller kan det vare fram til barnet er 10 år. Smerter i legger, lår og knær kjennes ved leggetid. Barnet kan sovne som vanlig, for så å våkne etter noen timers søvn med smerter i bena. Smerten kan sitte i ett eller begge bena. Denne smerten kalles voksesmerte og smertene vil kun forekomme på kvelden og om natten. Heldigvis vil ikke alle barn oppleve voksesmerter, og svært få vil oppleve smertene hver kveld eller natt. Smertene kan oppleves som milde til ekstreme, og vil som regel forstyrre nattesøvnen til både barnet og foreldrene. Det er ikke bevist hva disse smertene kommer av, selv om man skulle tro det kommer av at barnet vokser for raskt. Noen mener at smertene kommer av anstrengelse av bena eller fysisk aktivitet, men dette er ikke tilfellet. 

Hva kan man gjøre selv? 

Det finnes flere metoder som kan anvendes ved voksesmerter. Varme vil vanligvis lindre smerten Derfor kan lange, tykke sokker eller leggvarmere anvendes når smertene inntreffer. Et teppe kan også tulles rundt bena for å produsere ekstra varme. Man kan heve bena ved å plassere puter under føttene for å minske belastningen av smertene. Forsiktig massasje av ben og legger vil avgi varme som vanligvis føles godt og i tillegg tas fokuset bort i fra smertene. Varm melk kan være søvnfremkallende, så et godt råd er å gi barnet dette før leggetid. Barn med smerter trenger oppmerksomhet og bør tas på alvor. Det er derfor viktig å trøste dem og å være tilstede under smertene. I tillegg til varme, kan avkjølende gelé brukes til avslapping av muskler og for å øke blodsirkulasjonen. 

Medisiner 

For barn som ikke blir kvitt smertene ved hjelp av varme eller massasje, finnes reseptfrie legemidler. Både paracetamol og aspirin med ibuprofen kan lindre voksesmertene. Følg bruksanvisningen nøye og ta barnets alder og vekt i betraktning for dosen som vil gi best effekt. 

Når bør man kontakte lege ved voksesmerter? 

Ettersom voksesmerter inntreffer på kvelds- og nattetid, bør legen kontaktes dersom smerter oppstår i løpet av dagen. Dette kan da være et symptom på en annen tilstand eller sykdom. Dersom smertene ikke gir seg, barnet har feber forbundet med smerter i bena og føler seg generelt utilpass, bør lege oppsøkes. Hevelse i bena skal ikke forekomme ved voksesmerter, så lege bør involveres dersom dette er tilfelle. Spesielt viktig er det å besøke legen dersom det er smertefullt for barnet å gå på bena.

Annonse:

Denne artikkelen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: