Angi søkeord

Røde hunder en smittsom virussykdom som fører til hudutslett.

Røde hunder en smittsom virussykdom som fører til hudutslett.

Røde hunder (Rubella)

Røde hunder er en veldig smittsom virussykdom. Som regel er røde hunder ufarlig, men sykdommen kan forårsake alvorlige fosterskader dersom en gravid kvinne blir smittet. 

Annonse:

Dersom man har hatt røde hunder én gang, blir man mest sannsynlig immun. I motsetning til meslinger, som de fleste barn får i løpet av sitt første leveår, kan røde hunder forekomme også blant eldre barn og tenåringer. Til og med voksne kan rammes av sykdommen. 

Hvorfor får man røde hunder? 

Røde hunder smitter via dråpeinfeksjon. Smitten overføres via mikroskopiske dråper i luften som vi puster ut og inn. For eksempel kan smitte overføres dersom en syk person hoster i nærheten. Enkelte får såpass milde symptomer at de aldri blir ordentlig syke. De kan dermed smitte mange andre uten å vite om det. 

Symptomer 

Før sykdommen bryter ut, kan man få hovne lymfekjertler i nakken og snue. De første utslettene oppstår som regel rundt ørene og sprer seg deretter til resten av kroppen. Armer, ben og ansiktet rammes ofte i stor utstrekning. Utslettet vises som små lyserøde eller brunaktige prikker. I blant kan prikkene flyte sammen, og dekke større partier. Det kan ta opp til 3-4 uker fra man blir smittet til sykdommen bryter ut. 

Diagnose

For å kunne stille diagnosen røde hunder, foretas det normalt en vurdering av pasientens sykdomshistorikk samt en fysisk undersøkelse. Utslettet er såpass unikt, at det sjelden kreves mer enn dette for å stille diagnosen. Det kan også tas blod- og urinprøve i tilfeller det er vanskelig å bedømme. 

Behandling

Sykdommen krever ingen spesiell behandling, men går over av seg selv etter noen dager. Det anbefales å ta det med ro og hvile, akkurat som ved en vanlig forkjølelse. Det er også viktig å huske på at røde hunder er veldig smittsomt, og at smitte spres også før man kan se tydelige utslett. For å unngå spredning, kan det være nødvendig å holde seg hjemme i sykdomsperioden. 

Generelt om røde hunder 

Alle barn tilbys i dag vaksine mot røde hunder, og det anbefales å takke ja til denne. Det er spesielt viktig for jenter, for å unngå komplikasjoner senere i livet ved en eventuell graviditet. Risikoen for fosterskader er ekstremt høy dersom man rammes av røde hunder i et svangerskap. Fosteret kan for eksempel påføres døvhet, blindhet eller hjerneskader. Dersom man er usikker på om man har hatt røde hunder, bør man oppsøke sitt lokale helsesenter. De kan foreta tester for å kartlegge om det finnes tilstrekkelige antistoffer i blodet, og de kan også vaksinere deg for å være på den sikre siden. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: