Angi søkeord

Kvinner rammes særlig under svangerskapet av halsbrann på grunn av forandringer i hormonbalansen.

Kvinner rammes særlig under svangerskapet av halsbrann på grunn av forandringer i hormonbalansen.

Halsbrann og graviditet

Halsbrann forårsakes av fysiologiske og hormonelle forandringer i kroppen, for eksempel ved graviditet eller stress. 

Annonse:

Studier viser at så mange som 8 av 10 kvinner plages av akkurat halsbrann og sure oppstøt. Mange vanlige legemidler mot halsbrann skal ikke gis til gravide kvinner, men noen godkjente midler finner man.

Gode råd for å unngå halsbrann finnes. For eksempel kan man huske på å unngå for store måltider, for sterke krydder og passe på å ikke drikke for mye væske under måltidene. Listen over det som skal unngås kan strekke seg ut i det uendelige, men det er ofte de små tiltakene som avgjør. 

Halsbrann og graviditet – årsaker

Kvinner plages særlig under graviditeten på grunn av forandringer i hormonbalansen. Ting som at mange spiser oftere enn før bidrar til å fremkalle halsbrann, men kan også føre til tannkjøttproblemer og hull i tennene, på grunn av småspising. 

Fosterets trykk på innsiden av buken bidrar også til oppkomsten av halsbrann. Dette er først og fremst under andre halvdel av graviditeten. 

Behandling av halsbrann ved graviditet 

Gravide kvinner kan fortelle at de under svangerskapet blir ekstra følsomme for smak og lukt, og derfor blir mer forsiktige med hva de spiser. Dette gjelder også legemidler. Mange blir også urolige for at fosteret påvirkes av legemidlene, og unngår derfor å behandle plagsomme symptomer. Visse legemidler som H2-blokkerere (for eksempel Pepcid Duo, Inside og Zantac) eller prontonpumpsdempere (som Losec, Omeprazol, Lanzo och Pantoloc) mot halsbrann kan inneholde stoffer som er direkte uegnet for gravide, for eksempel natrium og aluminium.

Melk og yoghurt er naturlige produkt som kan lindre halsbrann. Hjelper ikke disse er for eksempel antacida (som legemiddelet Novalucol ) et bra reseptfritt alternativ. Smaken av sorbitol og xylitol er god og føles oppfriskende ved sure oppstøt, og effekten er rask. 

Verdt å vite er at det som skiller Novalucol fra flere andre legemiddler er at dets syrenøytraliserende effekt ikke påvirker noen av kroppens mekanismer. Den syrebindende effekten kommer etter noen minutter.

Hvordan gjenkjenne halsbrann? 

Navnet avslører hva som skjer, magesyre finner veien opp fra magesekken, og gir en brennende følelse i halsen og magen. Siden plagene kan vare i flere timer unngår mange å spise og iblant også drikke, for å unngå mer ubehag. Mer enn hver tredje voksen har problemer med halsbrann som følge av spising. Noen prøver å sove bort problemet, men det hjelper sjelden. 

Gravide kvinner plages som sagt mer av ubehaget enn andre. Vanlige helseråd, som å unngå røyking, alkohol, kullsyreholdige drikker, og sitrusfrukt kan bidra til en gladere mage. Enkelte ytre ting som å unngå tettsittende klær påvirker trivselen under graviditeten. Varer problemene anbefaler ofte barneklinikker antacida (for eksempel Novalucol), som også er risikofritt ved amming. 

Å leve med halsbrann 

Til slutt kan man konstatere at selvpleie under og etter graviditet kan være krevende. Da er det trøstende å vite at man kan unngå ubehag, som halsbrann og sure oppstøt, uten å frykte bivirkninger.  

Rådene er gode bidrag til en mer behagelig hverdag, og gjelder alle med sure oppstøt, ikke bare gravide. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: