Angi søkeord

Livmorfremfall kan forekomme når vevet i bekkenbunnen er svakt.

Livmorfremfall kan forekomme når vevet i bekkenbunnen er svakt.

Livmorfremfall (Livmorprolaps)

Når ett eller flere organer synker ned i bekkenbunnen kalles det et fremfall. Årsaken er at bindevevsbåndene i bekkenbunnen har blitt slappe, kombinert med svak muskulatur i bekkenbunnen. Risikoen for fremfall øker med alderen. 

Annonse:

Å oppsøke legehjelp grunnet fremfall er normalt blant kvinner. Operasjonen er en av de vanligste operasjonene som foretas ved en kvinneklinikk. Det vanligste er at kvinnen får denne tilstanden i eller etter overgangsalder. Det er ikke alle som får symptomer.  

Årsaker til livmorfremfall

Nøyaktig hva som forårsaker livmorfremfall er ikke kjent. Man tror at årsaken ligger i at bindevevet i bekkenbunnen er blitt slapt. Man tror også at svake bekkenbunnmuskler kan være arvelig. Sammen med bindevevet, fungerer også musklene kvinnen har i bekkenbunnen som en støtte. Dersom disse skades eller svekkes, øker risikoen for å få fremfall. I tillegg har også alder en innvirkning på bekkenbunnen, da vevet blir svakere  med tiden. Ulike påkjenninger som graviditet og fødsel, kan også øke risikoen for livmorfremfall. Ved livmorfremfall synker livmoren ned i skjeden. I de fleste tilfeller forårsaker ikke fremfall fysiske problemer ved samleie. Derimot kan sexlivet forstyrres psykologisk, særlig om en har problemer med urinlekkasje. 

Symptom på prolaps

Mange kvinner kan ha livmorfremfall uten at verken symptomer eller problemer oppstår. I slike tilfeller blir en gjort oppmerksom på prolapsen via en rutinekontroll hos gynekolog. 

Det vanligste symptomet, er at noe kommer fram i skjeden og at det kjennes tungt og ubehagelig i underlivet. Det kan også bli vanskelig å tømme urinblæren eller tarmen. Oftest kommer problemene i forbindelse med prolaps gradvis, men i enkelte tilfeller kan de også oppstå plutselig i forbindelse med anstrengelser. Kvinner med livmorfremfall pleier å få problemer med urinlekkasje, og i blant kan det være vanskelig å sitte normalt. Dersom livmortappen til slutt havner utenfor skjeden, kan den gnisse mot undertøyet og gi blodflekket utflod. Etter fødsel kan man få et fremfall som går tilbake av seg selv etter noen måneder, når vevet i bekkenet har gjenvunnet sin elastisitet. I andre tilfeller pleier livmorfremfall normalt sett ikke å gå tilbake av seg selv. 

Behandling av livmorfremfall

For å minske ubehag, og for å forebygge symptomene, kan det være en god ide å gjøre knipeøvelser. Det finnes riktig nok ikke bevis for at det vil hindre et fremfall, bare for at det kan forebygge symptomer. Ved mistanke om fremfall, skal man så langt som mulig unngå påkjenninger mot bekkenbunnen. Overvektige personer kan oppleve symptomene tydeligere. I slike tilfeller er det bra å gå ned i vekt. En bør også slutte å røyke, da røyking framkaller hoste, som igjen skaper trykk i buken. 

Dersom en har problemer kan en operasjon være aktuelt. Operasjon utføres vanligvis via skjeden, og hensikten er å få på plass det som bukter ut. Skulle det være livmoren som har sunket ned, kan livmortappen kortes av eller tas helt bort. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: