Angi søkeord

I starten av en graviditet kan det være mange følelser og spørsmål, og det er godt hvis man har noen å snakke med. Foto: Shutterstock

I starten av en graviditet kan det være mange følelser og spørsmål, og det er godt hvis man har noen å snakke med. Foto: Shutterstock

Graviditet, uke 1–12 – første trimester

Menstruasjon er en blødning fra livmoren. Cirka 14 dager etter menstruasjonen får man normalt eggløsning, og da er det mulig å bli gravid. Det må være et modent egg i egglederen samt sædceller for at en befruktning kan finne sted. Iblant kommer det likevel ingen graviditet, og det kan skyldes forskjellige ting. Man kan få hjelp hvis man er rammet av ufrivillig barnløshet. Graviditeten deles vanligvis i tre deler – de såkalte trimestrene. Det første trimesteret varer til og med uke 14, det andre trimesteret varer til mellom uke 15 og 28, og det tredje trimesteret varer fra uke 29 til fødselen.

Annonse:

Hvis du planlegger å bli gravid

La helt være med å drikke alkohol hvis du planlegger å bli gravid eller er gravid, så du minsker risikoen for at fosteret tar skade. Det er bra å spise folsyre før graviditeten og fram til uke 13. Det kan minske risikoen for forskjellige misdannelser.

Uke 1–2

Det kan være vanskelig å vite nøyaktig når befruktningen har funnet sted. Derfor regnes graviditetens start fra den seneste menstruasjonens første dag. Det er cirka to uker før befruktningen. En graviditet varer gjennomsnittlig 40 uker eller 280 dager. Det betyr at man faktisk ikke er gravid de to første ukene, men at befruktningen trolig har skjedd i slutten av uke to. Hvis man er i IVF-behandling, kan graviditetens start beregnes på andre måter. Lenger framme i graviditeten kontrollerer jordmoren eller legen den beregnede fødselsdatoen ved hjelp av ultralyd.

 Uke 3

I denne uken har egget blitt befruktet og setter seg fast i livmorhinnen. Når egget har satt seg fast, danner de ytre delene av egget morkaken. Det er helt vanlig å få en liten blødning på grunn av denne prosessen, og det kan forveksles med en menstruasjon. Så snart egget er befruktet, begynner cellene å dele seg og vokse. Egget får sin næring fra noe som kalles plommesekken. Livmoren har størrelse som en liten pære, og det er sjelden at man som gravid kan merke graviditeten så tidlig.

Hvis man er i IVF-behandling, velger legen et egg som deretter kan bli befruktet av sæd utenfor kroppen. Etter to–seks dager kan det befruktede egget føres inn i livmoren og sette seg fast i livmorhinnen.

 Uke 4

Embryoets celler fortsetter å dele seg og danner to grupper. Den ene gruppen utvikles til selve fosteret og den andre til morkaken. Mellom disse gruppene av celler er det en stilk som senere blir til navlestrengen. Nervesystemet begynner å utvikles, og starten til ryggraden og hjernens lepper dannes. Foruten at du ikke har menstruasjoner når du er gravid, kan det være andre symptomer, for eksempel kvalme. Man vet at alkohol og tobakk videreføres til fosteret, og det er derfor viktig at man helt unngår det under graviditeten.

Tidlige tegn på graviditet

  • ømme og spente bryster
  • kvalme, særlig om morgenen, og kanskje også oppkast
  • mindre eller mer matlyst
  • tretthet
  • følsomhet for visse lukter.
  • større følsomhet og lettere for å bli lei seg.

Andre tegn på graviditet

  • Mer utflod på grunn av hormonforandringene. Søk lege hvis du som gravid har problemer med kløe eller illeluktende utflod.
  • Flere forkjølelser fordi immunforsvaret endres under graviditeten.
  • Vondt i magen kan skyldes mange forskjellige ting. Alt ifra at barnet rører mye på seg, eller at livmoren vokser, til forstoppelse, sammentrekninger, urinveisinfeksjon eller svangerskapsforgiftning. Noen mer alvorlige årsaker tidlig i graviditeten kan være graviditet utenfor livmoren, og senere i graviditeten kan det skyldes for tidlig løsrivelse av morkaken.
  • Problemer med å sove, eller man våkner på grunn av krampe i leggene.
  • Tett nese og neseblod. I noen tilfeller også litt blod i utflod fra underlivet. Som gravid får man mer blod i hele kroppen, også i slimhinnene som hovner opp. Sov med hevet hodegjerde, så faller hevelsen. Det kan hjelpe å sprøyte en saltvannsløsning opp i nesen, men unngå å bruke reseptfrie nesedråper over lengre tid, siden de kan gjøre at nesen i stedet blir tettere. Kontakt legen hvis tett nese gir store problemer og søvnforstyrrelse. Legen kan skrive ut medisin til det.
  • Det er vanlig å få mindre blødninger fra skjeden under en graviditet, spesielt i starten. Hvis man er bekymret, kan man alltid kontakte en lege eller jordmor. En mindre blødning innen uke 12 kan skyldes spontanabort. Man bør alltid søke lege hvis man får en større blødning senere under graviditeten. Uansett graviditetsuke bør man alltid søke lege hvis man samtidig med en blødning får vondt i den ene siden av magen eller langt nede i magen.
  • Hovne bein og føtter. Bruk støttestrømper, legg beina høyt av og til i løpet av dagen.
  • Noen får mørkere hud, for eksempel rundt navlen, eller mørke flekker i ansiktet. Brystvortene kan også bli mørkere. Pigmentflekker kan forverres av solen.
  • Strekkmerker skyldes hormoner og utstrekning av huden. De kan falme etter graviditeten. Det er ingen forskning som peker på at det hjelper å smøre inn huden, men mange synes at det føles fint.
  • Man kan få tykkere hår når man er gravid, og dessuten mer kroppshår. Etter fødselen kan man derimot miste mer hår, men håret blir som regel normalt igjen etter en stund.
  • Man kan få lave blodverdier som kan gi blodmangel og tretthet. Jordmoren tar blodprøver for å kontrollere dette. Kroppen har ofte bruk for ekstra jern under graviditeten. Dels kan man spise kost med mye jern (for eksempel spinat, brokkoli, blodpudding, leverpostei, rødt kjøtt) men man kan også få skrevet ut jerntilskudd.
  • Halsbrann og forstoppelse. Man kan også få luft i magen og rape og fise mer enn vanlig.
  • Hjertebank og åndenød, særlig i slutten av graviditeten.
  • Nedstemthet og depresjon. Det er vanlig å føle seg nedstemt under graviditeten, men for noen fører det til depresjon. Jo tidligere man søker hjelp, desto bedre.
  • Som gravid påvirkes hele blodsystemet, og det øker risikoen for at få åreknuter eller hemorroider. Etter graviditeten blir det ofte mye bedre, og noen åreknuter eller hemorroider forsvinner helt. Hvis man har vedvarene plager av hemorroider etter graviditeten, bør man søke lege siden det er mulig å behandle det.
  • I starten av graviditeten kan blodtrykket falle, og man føler seg svimmel hvis man reiser seg for raskt. Som regel stiger blodtrykket igjen senere i graviditeten. Hvis blodtrykket stiger for mye, kan det være tegn på svangerskapsforgiftning.
  • Det er normalt å ha ryggproblemer under en graviditet. Du kan føle deg trett i ryggen eller ha vondt i korsryggen. Du kan kontakte en fysioterapeut og få gode råd om øvelser.
  • Kroppens ledd blir mer bevegelige, særlig bekkenet, og det kan gi smerter.
  • Hvis avstanden mellom musklene i magen blir større, kan det gjøre vondt. Hvis avstanden blir for stor, kalles det rectus diastase. Her kan trening hjelpe. Etter fødselen trekker musklene seg vanligvis sammen igjen.
  • Du kan bli svimmel når du ligger på ryggen siden livmoren i slutten av graviditeten trykker på et stort blodkar ved ryggraden. Det kan senke blodtrykket. Hvis du blir svimmel av å ligge på ryggen, er det bedre å ligge på siden.
  • Som gravid har man økt risiko for å få urinveisinfeksjon, og da må man ha behandling så raskt som mulig. Hvis du vanligvis har lett for å få urinveisinfeksjoner, kan du regelmessig levere inn urinprøver som en kontroll.
  • Som gravid kan man ha lettere for å få hull i tennene. Det kan skyldes mer småspising eller større følsomhet for bakterier. Sørg for å ha en god tannhygiene, så du forebygger karies.
  • Det er vanlig å legge på seg omkring ti kilo under en graviditet, men det varierer fra kvinne til kvinne. Vektoppgangen skyldes fosterets vekst, morkaken, fostervannet, den større blodmengden, at brystene vokser, og at kroppen lagrer fett før ammingen.
  • Det er vanlig å få sammentrekninger, det vil si når livmorens muskulatur trekker seg sammen. Det er musklenes måte å trene seg opp på før fødselen.
  • Hvis du føler stor frykt før fødselen, finnes det spesialutdannede jordmødre som kan hjelpe.

Ting du selv kan gjøre med kvalmen

Det er på grunn av hormoner at mange gravide får kvalme. Det er forskjellig fra person til person hvor mye kvalme man har. Det finnes ingenting som hjelper 100 prosent mot morgenkvalme. Men det er noe du selv kan prøve:

  • Ta det rolig, og unngå stress.
  • Spis noe før du står opp om morgenen.
  • Drikk mye væske, særlig hvis du ofte kaster opp. Prøve å drikke på andre tidspunkter enn ved måltidene.
  • Spis litt, men ofte. Spis kokt mat, og unngå sterke krydder. Unngå fet mat som får magesekken til å tømme seg langsommere.
  • Spis karbohydrater som mellommåltid, for eksempel frukt eller brødskive.
  • Akupunktur kan hjelpe på noen gravide.
  • Medisin mot bilsyke. Snakk med en lege, jordmor eller apotekpersonalet før du starter noen form for behandling med et legemiddel.

Iblant kan man avlevere en urinprøve hos jordmoren hvor jordmoren blant annet ser om man er dehydrert eller ikke. Snakk med jordmoren hvis plagene blir for belastende. Kvalmen kommer ofte i starten av graviditeten, og for mange går det over omkring uke 20.

Uke 5

Embryoet er nå omkring en millimeter langt. Nå er alle nødvendige celler på plass, og de kommende ukene er viktige fordi alle organer og deres funksjoner utvikles. Hode og overkropp ses tydelig, men også armer og bein kan skimtes. Det er allerede ansats til ti små tenner, og kjeven utvikler seg helt, akkurat som karsystemet. Nå burde menstruasjonen ha vært der, og man kan ta en graviditetstest. Kontakt en jordmor når du vet at du er gravid.

 Hva skjer hos jordmoren?

Blivende foreldre går til jordmoren under graviditeten. Hvis den gravide ønsker det, er man som blivende medforelder alltid velkommen til å følge med ved alle konsultasjoner. Selve registreringen foregår vanligvis i graviditetsuke ni til tolv. Du kan stille spørsmål, få støtte og – hvis det er behov for det – komme til legen. Alle som arbeider på disse stedene, har taushetsplikt.

Du besøker jordmoren omkring seks til ti ganger med mindre det oppstår komplikasjoner. Jordmoren fører journal over hvordan du har det, din høyde og vekt, prøvesvar og eventuelle sykdommer og medisiner. Det er lurt å nevne det hvis du bruker naturlegemidler eller helsekostprodukter. Det vil bli tatt blodprøver og urinprøver og målt blodtrykk for å sjekke ditt og fosterets helse. I midten av graviditeten begynner jordmoren å lytte til fosterets hjerteslag, og etter uke 25 måler man hvordan livmoren vokser. Man følger vekten under hele graviditeten.

I jordmorskonsultasjonene arrangerer man ofte foreldremøter, hvor du kan møte andre gravide par og snakke om forskjellige emner. Mot slutten skriver jordmoren et resymé av graviditeten samt de ønsker og tanker du har om fødsel og amming, slik at fødeavdelingen kan bli informert om dette. Hvis du går over tiden med cirka en uke, innkalles du vanligvis til ekstra kontroll. Når du har kommet hjem fra fødeavdelingen, kan du kontakte jordmoren og få time til etterkontroll, som foretas cirak en og tolv uker etter fødselen.

Uke 6

Nå vet mange at de er gravide når menstruasjonen har uteblitt i to uker. Kontakt en jordmor hvis du ikke allerede har gjort det. Embryoet er cirka fire millimeter langt. Denne uken begynner hjertet å slå, og man ser armer og bein. De indre organene dannes, for eksempel magesekk, tarmer og nyrer. Hjerne, ryggmarg, ryggvirvler og sentralnervesystemet er fortsatt under utvikling, og fosterhinnen er dannet.

Spontanaborter inntreffer helst før graviditetsuke 12. Kroppen har en evne til å komme seg raskt igjen, og det er mulig å bli gravid igjen allerede et par uker etter en spontanabort.

Uke 7

Embryoet er cirka åtte millimeter langt. Organene er på plass, men må forfines litt før fødselen. Det som skal bli øyne, ses som to fordypninger på hver side av hodet. Munn og nese har fortsatt et felles hull, og her begynner tungen å ta form. Armer, bein og hender begynner å ta form. Embryoet har noe som ligner en hale. Den forsvinner vanligvis i uke 9. Hjertet pumper blod rundt i blodkarene. Nå kan du vanligvis merke graviditeten, for eksempel i form av oppblåst mage, ømme bryster, svimmelhet og tretthet. Det er lurt å fortsette med samme mosjon og trening som du er vant til. Har du ikke trent før, kan det være lurt å starte nå – snakk med jordmor hvis du er usikker på noe. Det er viktig å spise en god og velbalansert kost.

Kosten under en graviditet

Du kan spise nesten alt, og gjerne variert. Mat som inneholder mye næring, er for eksempel fullkornsprodukter, grønne bladgrønnsaker, rotfrukter, bønner, fet fisk, egg, frukt, kjerner og nøtter. Du må kanskje ta tilskudd av folsyre og jern. Du trenger ikke å spise for to, men fokusere på at du får en næringsrik kost. Langsomme karbohydrater holder deg mett lenger, for eksempel bulgur, quinoa, brun ris, bokhvete, fullkornspasta og alle fiberrike matvarer. Unngå større mengde brus, kaker, snacks og godteri, siden det bare inneholder litt næring og raske karbohydrater, så du får raskt lyst på noe søtt igjen. I den siste delen av graviditeten kan du ha behov for å få det som svarer til to mellommåltider og et stykke frukt ekstra hver dag. Et mellommåltid kan være en brødskive med pålegg og et glass melk, yoghurt med musli eller en tallerken grøt med bær og melk. Kvinner som planlegger å bli gravide, anbefales å ta et tilskudd av 400 mikrogram folsyre om dagen til og med uke 12. Dette minsker risikoen for ryggmargsbrokk hos fosteret. Hvis du er veganer og/eller unngår matvarer fra dyreriket, må du ta ekstra tilskudd av B12. Fisk inneholder mange nyttige ting. Velg fisk som er fabrikkpakket i butikkens frysedisk eller konservert fisk som sild eller tunfisk på boks. Begrens inntak av fisk fra Østersjøen og sjøer, for eksempel østersjøsild og kveite.

Spis ikke

  • rått kjøtt
  • upasteurisert melk eller ost
  • gravet, tørket eller kaldrøykt kjøtt, for eksempel parmaskinke og salami
  • røykt og gravet fisk i vakuumemballasje som har vært pakket i mer enn en uke
  • kalde ferdigretter som pateer, salater, dip som begynner å nærme seg utløpsdatoen

Avstå fra alkohol, og kutt ned på koffein og lakris (maks. 50 gram om dagen). Ifølge myndighetene anbefales det at man maksimalt får i seg 200 mg koffein per dag når man er gravid. Det betyr at man kan drikke to til tre små kopper (1,5 dl) kaffemaskinkaffe per dag eller fire kopper (2 dl) te. Glem ikke at det også er koffein i cola og energidrikk. Vann er det beste til å slukke tørsten. Snakk med jordmor hvis du har spørsmål, og fortell gjerne om det hvis du har eller har hatt en eller annen form for spiseforstyrrelse.

Klikk her for å lese mer om halsbrann.

Klikk her for å lese mer om forstoppelse. 

Uke 8

I slutten av uken er embryoet cirka halvannen centimeter langt og kan gjøre enkle bevegelser. På hendene begynner fingrene å vokse med svømmehud imellom. Tærne utvikle seg, og øynene får øyelokk. I munnen dannes gane, tunge og ansats til tenner. Livmoren er på størrelse med en appelsin, og når den vokser, kan det føles som menstruasjonssmerter. Mange må tisse oftere enn ellers. Det kan skyldes at livmoren trykker mot urinblæren. Hvis det kommer litt blod under graviditeten, kan det skyldes mange forskjellige ting, og det behøver ikke å være noe galt. Det skjer mye i kroppen under en graviditet, og det påvirker følelser og behov. Det kan være lurt å snakke om det. Noen har mer lyst på sex, mens andre er mindre interessert i nærhet eller sex.

Uke 9

Embryoet er to centimeter langt, og man kan begynne å skimte et ansikt med øyne, ører og nese. Hodet har fått en nakke. Fingre og tær er på plass på samme måte som de indre delene av kjønnsorganene, eggstokker eller testikler. Som gravid får du mer følsomt tannkjøtt, og det kan lett blø når du pusser tennene. Det er derfor ekstra viktig å være nøye med munnhygienen. Det kan være godt å snakke med noen hvis du er bekymret for deg selv, fosteret eller andre ting.

 Uke 10

Fra denne uken kalles embryoet et foster og er cirka tre centimeter langt og veier omkring fire gram. Hodet er like stort som kroppen. I slutten av uken er de fleste organer blitt dannet. Nå skal de vokse seg større og begynne å fungere.

 Uke 11

Nå er fosteret cirka fire centimeter langt og veier omkring åtte gram. Det har armer og bein. De ytre kjønnsorganene kan ses. Eggledere og testikler er ferdigutviklet. Lungene har utviklet seg en mye og er nå fylt med fostervann. Selv om graviditeten tydelig kan merkes, ses den ofte ikke ennå. Tretthet er vanlig.

 Uke 12

Fosteret er cirka fem centimeter langt og veier omkring 15 gram. Det kan bevege armer og bein. Nå gir morkake og navlestreng næring og oksygen til fosteret. Ansiktstrekkene begynner å vise seg. Selv om fundamentet for alle organer og funksjoner er på plass, er det fortsatt et stykke igjen før alt er ferdigutviklet.

Annonse:

Denne artikkelen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: