Angi søkeord

Svangerskapsforgiftning innebærer høyt blodtrykk og protein i urinen. I slike tilfeller anbefales sengeleie under resten av graviditeten.

Svangerskapsforgiftning innebærer høyt blodtrykk og protein i urinen. I slike tilfeller anbefales sengeleie under resten av graviditeten.

Svangerskapsforgiftning (preeklampsi)

Svangerskapsforgiftning er en graviditetskomplikasjon som fører til høyt blodtrykk og protein i urinen. Svangerskapsforgiftning er en svært uvanlig komplikasjon som vanligvis oppstår i slutten av graviditeten.  

Annonse:

Årsaken til svangerskapsforgiftning er at den gravide kvinnens immunsystem tror at fosteret og morkaken er fremmedlegemer som kroppen må kvitte seg med. 

Hva er – og hvorfor oppstår svangerskapsforgiftning

Graviditet innebærer at fremmede celler vokser i kvinnens kropp. Immunforsvarets normale reaksjon på fremmende elementer er å støte dem bort, men ved graviditet gjør mors immunsystem et unntak. Hos enkelte kvinner gjøres ikke dette unntaket fullstendig, og dermed oppstår komplikasjoner. 

Svangerskapsforgiftning kan ikke kureres under graviditeten, men etter fødsel pleier de fleste å bli helt friske i løpet av en uke. Dersom forgiftningen oppdages i et tidlig stadium, før blodtrykket har steget for mye og før barnet har blitt påvirket, er risikoen for komplikasjoner liten. 

Alle kvinner kan få svangerskapsforgiftning under graviditeten. Komplikasjonene som oppstår innebærer blant annet høyt blodtrykk og at kroppen svulmer opp (ødemer). Barnet kan også påvirkes gjennom å ikke få tilstrekkelig næring, og dermed ikke kunne vokse som normalt. 

Svangerskapsforgiftning rammer cirka tre av hundre kvinner, hvorav de fleste rammes i en mildere form. Normalt starter fødselen etter 38 til 42 graviditetsuker. Ved svangerskapsforgiftning kan det være nødvendig å starte fødselen så tidlig som i uke 37 eller tidligere, for at sykdommen ikke skal eskalere. 

Symptom på svangerskapsforgiftning

Det første og vanligste tegnet på forgiftning, er et økende blodtrykk og protein i urinen. Det er som oftest ikke kvinnen selv som merker symptomene. Det vanligste er at tegnene fanges opp av ulike kontroller som gjøres i løpet av graviditeten. 

Andre symptomer kan være at kvinnen hovner opp, og går opp i vekt. Ettersom dette er vanlige symptomer under en graviditet, kan det være vanskelig for kvinnen selv å oppdage at det kan dreie seg om svangerskapsforgiftning. Et symptom kan også være kraftig hodepine, og at det flimrer foran øynene. Ved en alvorlig svangerskapsforgiftning, kan også ansiktet hovne opp og kvinnen får en generelt nedsatt allmenntilstand.

Behandling

Den eneste effektive behandlingen for svangerskapsforgiftning, er å sette i gang fødselen så raskt som mulig. Andre faktorer som har positiv effekt, er å få ned kvinnens blodtrykk gjennom hvile. Det anbefales ofte at kvinnen sykemeldes og unngår husarbeid. I alvorligere tilfeller, må kvinnen skrives inn på sykehus og overvåkes døgnet rundt for både kvinnens og fosterets helse.  

På sykehuset foretas daglige kontroller for å sikre at fosteret når den størrelse som kreves for å kunne overleve etter fødsel. Behandlingen kan føles slitsom for den gravide kvinnen, som må ligge i et mørkt rom uten mulighet til å ta i mot besøkende. Det eksisterer ingen øvrige kurer mot svangerskapsforgiftning. Det eneste man kan gjøre, er å la kvinnen hvile og utføre jevnlige kontroller av mor og barn. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: