Angi søkeord

Feber og hovne spyttkjertler er tegn på kusma.

Feber og hovne spyttkjertler er tegn på kusma.

Kusma (parotitis epidemica)

Kusma er en smittsom virussykdom. Vi kaller det en ”barnesykdom” da den først og fremst rammer barn mellom 3 og 12 år. Sykdommen er sjelden i dag, men kan få store konsekvenser om en får den som voksen fordi kusma kan føre til alvorlige følgesykdommer.

Annonse:

I Norge vaksineres gutter mot kusma og kun et fåtall rammes hvert år. Har man hatt kusma en gang er man blitt immun og kan ikke få den på nytt. Sykdommen fører til feber og hovne spyttkjertler. De hovne kjertlene ses tydelig på utsiden av halsen. Kusma er kjent for alvorlige følgesykdommer som hjernehinnebetennelse, betennelse i testiklene og bykspyttbetennelse. Dette er dog ikke vanlig.

Hvordan smitter kusma?

Kusma er altså en sykdom forskyldt av virus, og smitter på samme måte som forkjølelse, gjennom mikroskopiske partikler. Mange smittes ved å ha tatt i en dør og fått smitten derfra, for deretter å gni seg i øynene eller hatt fingrene i munnen, Dermed har viruset fritt spillerom inn i kroppen. Viruset lever kun kort tid utenfor menneskekroppen, det tørker ut og er ikke lengre smittefarlig. 

Symptomer

Kusma fører ikke alltid til klare symptomer, men når de kommer vil det være rundt 14-21 dager etter at en er smittet. Tidlige symptomer er hodepine, muskelverk, feber og at en føler seg generelt dårlig. Sykdommen kan forårsake oppast og i enkelte tilfeller kan det gjøre vondt å svelge. Dette skyldes at en er hoven under tungen, som også kan forårsake at en hovner opp og blir øm under ørene. En eventuell feber stiger ofte opp mot 39-40 grader, for deretter å synke etter et par døgn. Er man vaksinert mot sykdommen og får feber og hovne kjertler beror dette på annen sykdom. Flere andre sykdommer har samme symptomer, men er mildere og har ikke de alvorlige følgesykdommene. 

Diagnose

Da de fleste er vaksinert mot kusma er sykdommen i dag uvanlig. Viser en pasient eventuelle tegn på kusma tas en blodprøve for å sjekke. Prøvene for å avklare om det er kusma eller ikke tas med et par ukers mellomrom. Tester en pasient positivt for sykdommen er det selve viruset eller stigende antistoffnivå, som kommer frem av disse prøvene. 

Behandling

I de fleste tilfellene kreves ingen behandling, sykdommen går over av seg selv. Det finnes ingen medisin mot betennelser forårsaket av virus. Anbefalingene er å hvile mens sykdommen kureres av seg selv. Kusma kan lindres med reseptfrie legemidler mot smerte og feber. 

Annet om kusma.

Vaksinering mot kusma har nå pågått i over tjue år, og tilbys alle gutter i Norge. Vaksinen har høy grad av beskyttelse men til tross for dette dukker noen tilfeller av sykdommen opp hvert år. Dette er ofte hos de som har reservert seg mot vaksinering. Kusma regnes som en allmenn farlig sykdom, og legene er pliktige til å melde tilfeller inn til smittevernsentralen.  

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: