Angi søkeord

Små bilder midt i artikkelen

Små bilder midt i artikkelen

Rødlige eksemflekker på ulike steder.

Rødlige eksemflekker på ulike steder.

Lårenes bakside. Vanlig eksemsted, spesielt blant skolebarn.

Lårenes bakside. Vanlig eksemsted, spesielt blant skolebarn.

Røde, sprukne kinn.

Røde, sprukne kinn.

Sprekker i lepper og munnviker.

Sprekker i lepper og munnviker.

Opprivningseffekt- grovere hud. Oppstår bla. på hånd- og ankelledd

Opprivningseffekt- grovere hud. Oppstår bla. på hånd- og ankelledd

Rødhet - fortykket hud i armhulen. Kan også oppstå i knærne.

Rødhet - fortykket hud i armhulen. Kan også oppstå i knærne.

Tørre, flassende endringer med sprekker på fotsålene. Spesielt utbredt om vinteren. Kan også oppstå på hendene.

Tørre, flassende endringer med sprekker på fotsålene. Spesielt utbredt om vinteren. Kan også oppstå på hendene.

Sprekker på øreflippene

Sprekker på øreflippene

Barneeksem

Eksem er vanlig hos barn og ungdom, og avhenger i de fleste tilfeller av hudens medfødte egenskaper. Dette fører til at huden reagerer på en bestemt måte på ytre og indre påvirkninger.

Annonse:

Personer med slike anlegg har en svært lettirritert hud, samt en økt tendens til å utvikle astma og høysnue. Sykdomsbildet kalles atopi og hudreaksjonene blir kalt barneeksem, atopisk dermatitt eller atopisk eksem. Det atopiske eksemet kan komme i perioder med intens kløe. Omtrent 15-20% av alle barn har, eller har hatt, atopisk eksem. De fleste barn og unge blir symptomfrie under oppveksten. Anlegget for å få eksem sitter fortsatt i, og kan senere føre til håndeksem, for eksempel ved upassende yrkesvalg.

Faktorer som påvirker 

 • Kontakt med irriterende stoffer og/eller dehydrerende stoffer, f.eks. ull, vaskemidler (herunder såpe) og vann
 • Klimatiske forhold (kulde, tørr luft)
 • Svette, f.eks. under trening, for mye klær
 • Næringsmidler som egg, melk, sitrusfrukter, etc.
 • Infeksjoner (bakterier, sopp, virus)
 • Midd (innendørs støv)
 • Pelsdyr
 • Stress

Symptomer 

Eksemet viser seg vanligvis som rødmende og noen ganger væskende områder på huden. Mer sjelden ser man kun bleke flekker. Kløe er det mest fremtredende symptomet. Eksemets utseende endres av oppriving og/eller infeksjon. Huden er vanligvis svært tørr.

Hvor på kroppen sitter det? 

Barn (0-3 år) 

 • Hodebunnen 
 • Ansiktet
 • Halsen 
 • Albuene 
 • Knærne

Barn og ungdom (3-18 år) 

 • Øreflippene 
 • Munnvikene
 • Armhulen 
 • Knærne 
 • Håndledd/ankler 
 • Sete 
 • Lårets bak- og innside

Behandling/behandlingsråd 

Atopisk eksem er en sykdom med tørr og ekstra ømfintlig hud. Behandlingen bør primært ta sikte på å redusere kløe. Det er derfor viktig å forhindre at huden tørkes ut. Dette gjøres ved hjelp av egnede mykgjørere, og man kan dempe ev. betennelser med kortisonpreparater. 

Atopisk eksem hos små barn under to år sitter midt i ansiktet, ofte rundt munnen og kinnene, og kan være veldig slitsomt. Det er ikke farlig å foreta behandlingen et par ganger daglig med hydrokortisonkrem, for det skader ikke babyens hud. Det er vanskelig å ha et barn med atopisk eksem, og man trenger mye støtte og råd som forelder. Den beste hjelpen får du som regel på en “eksemskole” drevet av spesialutdannede sykepleiere. Eksemskoler er ofte koblet til en barneklinikk, eller dermatologisk klinikk, i større byer. Her får barn med atopisk eksem, sammen med sine foreldre, lære om riktig smøreteknikk og motta masse tips og råd om riktig type lokalbehandling. 

Det er viktig å behandle med en sterk kortisonsalve over kort tid når eksemet er vanskelig, og med svak kortisonsalve når eksemet er bedre. Samtidig bør man hele tiden bruke fuktighetsgivende kremer. Det er flere som er bra: Locobase Repair, Carbasal, Essex krem eller Locobase. Dessverre er det slik eksemet ikke kan kureres, men barnet bør kunne bli nesten symptomfritt med riktig behandling.

Behandling med mykgjørere – basisbehandling 

Smør ofte med mykgjørende kremer – i form av en lotion, krem eller salve. Vanligvis velger du en krem eller lotion med tiltalende kosmetikk. Den må føles behagelig på huden. Smør tynt og ofte – et tykt lag gir ikke bedre effekt. 

Vennligst gi “en beroligende smøring” i avslappende omgivelser. Tilsetningen av propylenglykol eller karbamid (urea) gjør kremen/lotionen ekstra fuktig. Karbamid kan forårsake svie hos små barn. Vis forsiktighet!

Kortisonbehandling

Kortison er tilgjengelig i forskjellige styrker, gruppe I-IV, hvor gruppe I er svakest. (MERK: Vurderingen sterk/svak bestemmes ikke av det prosentvise tallet på tuben.) Hvis man ønsker å raskt løse de akutte symptomene, startes behandling med et sterkere kortisonpreparat (gruppe II-III). Deretter tynnes behandlingen ut med det sterkere preparatet (f.eks. til to ganger per uke). 

Man kan også bytte til et svakere kortisonpreparat. Behandlingen gjøres enklere med en behandlingsplan. På noen deler av kroppen er huden spesielt følsom, slik som huden i ansiktet eller i hudfoldene. Der er det ekstra viktig å følge legens resept for valg av kortison.

Er det farlig å smøre seg med kortison? 

Nei, brukt på riktig måte i henhold til legens instruksjoner, anses kortisonpreparater å være trygge.

Bekymret for å måtte behandle barnet med kortison 

Mange foreldre er urolige for å behandle sine små barn, som har atopisk eksem, med kortisonkrem. Er det slik at man følger oppskriften og behandler med hydrokortisonkrem, eller noen ganger en sterkere krem, så lenge eksemet er sint, er det IKKE farlig. Heller tvert i mot, for det er viktig med behandling. Vanligvis er oppskriften 1-2 uker med kortison, og deretter tynner man ut kortisonbehandlingen ved å vekselvis benytte fuktighetsgivende kremer.

I prinsippet er det sjeldent noen barn som får for mye kortisonbehandling, men heller barn som er “underbehandlet” på grunn av frykten for kortison. Hydrokortison er så svakt at det enda ikke er blitt oppdaget noen bivirkninger. Det finnes for øyeblikket ikke noe godt alternativ til kortison for behandling av eksem, men en ny og effektiv lokalbehandling er på vei, selv for barn under to år. Konklusjonen er at det ikke farlig, men viktig, å behandle sine barn med de mykgjørere som blir foreskrevet. Det er vanlig at atopisk eksem dukker opp igjen mot høsten. De fleste barn blir bedre om sommeren med bading og soling.

Annen behandling 

Infisert eksem blir ofte behandlet med tilsetning av antibiotika. Lysbehandling og/eller kaliumpermanganat-bad kan i noen tilfeller være bra. Man kan også prøve antihistamin.

Hva kan jeg gjøre selv? 

Diett. Ekskludere matvarer som forårsaker eksem. Hva som forårsaker eksem kan variere i ulike perioder. Noen barn tåler matvaren senere, og derfor kan det være lurt å prøve den på nytt senere. 

Miljø. Kontakt med kjæledyr, klesmaterialer, etc. kan forårsake eksem.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: