Angi søkeord

Atopiske vinterføtter

Atopiske vinterføtter

Annonse:

Atopiske vinterføtter er en svært gjenstridig og vanskelig hudsykdom. Denne oppstår vanligvis hos barn og unge mellom 4 og 12 år.

Klinisk bilde 

Lidelsen begynner med hudforandringer under føttene med ganske blek, tørr og innimellom rød hud. Dette etterfølges ofte av sprekker som kan være svært smertefulle. Vanligvis rammes forfoten og spesielt stortåen, og noen ganger hælen. I motsetning til fotsopp er det få tilfeller mellom tærne. 

Det mest plagsomme er hudsprekkene med smerte og ømhet, som hindrer deltagelse i idrett. Iblant kan området klø.

Årsaker 

Navnet atopi antyder en sammenheng med andre atopiske sykdommer som astma, høysnue og atopisk eksem (barneeksem). Barnet eller nære slektninger kan ha én eller flere av disse sykdommene. Ofte har barn med vinterføtter andre hudsykdommer eller manifestasjoner av atopi. Lignende hudforandringer kan oppstå i håndflaten.

Utenom et viss sykdomsanlegg for atopi anses fottøyet å ha en stor betydning for utbruddet. Dette gjelder spesielt varme, tette sko eller støvler på vinterstid (syntetisk material), klimaforhold med varm, tørr luft inne med mer. Det finnes ingen indikasjoner på at dette skyldes allergi, sopp eller annet.

Sykdomsforløp 

Sykdommen varer vanligvis i flere år, med bedring om sommeren og tilbakefall på høst og vinterstid. 

Gradvis vil plagene lindres og forsvinne. Tilstanden kan likefullt være svært langvarig. 

Behandling

Tilstanden er svært vanskelig å behandle, men kan forebygges til en viss grad. Unngå varme, tette sko eller støvler. Bytt alltid til luftige sko innendørs, hjemme og på skolen. Likefullt er det viktig å alltid smøre seg, daglig og regelmessig, med en mykgjørende krem. Denne bør benyttes morgen og kveld, alltid etter bad og dusj. 

Det er anbefalt å bruke fete kremer som vaselin om natten. En bomullsstrømpe vil hindre at det setter flekker. Dusj er å foretrekke fremfor bad. Ved kraftig rødhet og kløe kan kortisonsalve være lindrende. Dypere sprekker bør først bades med et desinfiserende middel for å unngå infeksjoner. Dermed er den viktigste behandlingen regelmessig og konsekvent hudpleie, samt å gi føttene mye luft. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: