Angi søkeord

Du trenger ikke være plaget av kviser. Akneproblemer bør tas på alvor!

Du trenger ikke være plaget av kviser. Akneproblemer bør tas på alvor!

Akne (kviser) – se bilder og eksempler

Acne vulgaris

Annonse:

Akne, bedre kjent som kviser, er betente talgkjertler. Å ha kviser kan gi selvtilliten en knekk og være psykisk belastende. Heldigvis finnes det effektiv behandling, og de aller fleste opplever at problemet avtar etter puberteten.

Akne er så vanlig at de færreste tenker på det som en hudsykdom. De fleste tenåringer får kviser, og hver tredje får plager som er så store at de trenger behandling.  Man kan få akne i alle aldre, men det er vanligst i tenårene når man får flere hormoner og talgproduksjonen øker.

Hva er akne?

Akne, eller kviser, er en betennelsesreaksjon som oppstår når åpningen i en talgkjertel tetter seg. I ansiktet, på brystet og på ryggen er talgkjertlene store, og man får oftere problemer på disse deler av kroppen. Det er veldig vanlig at man har både tørr og fet hud i ansiktet samtidig. Huden er ofte fetere på og rundt nesen og i pannen. Her er talgkjertelproduksjonen størst, og det er på disse områdene man oftest får kviser.  

Vanlige symptomer på akne

Akne begynner som et utslett, en liten prikk eller en litt dypere og øm kvise. Oftest kommer akneutslett i ansiktet, men iblant også på brystet eller ryggen. 

En alvorligere type akne gir store og ømme væskefylte cyster i huden. Denne form for akne kan være smertefull og etterlater ofte skjemmende arr.

Ulike typer akne/hudutslett

Det finnes flere forskjellige typer akne og hudutslett. Her kan du se eksempler på noen.

. Acne vulgaris, eller vanlig akne, rammer mennesker i alle aldre og kan variere fra mild til alvorlig. Kviser oppstår når talgkjertler eller hårsekker tettes og blir betente. Årsaken til akne kan blant annet være hormoner, ulike produkter som framkaller akne eller i enkelte tilfeller legemidler

Hvite hudormer. Disse oppstår i porer som er helt eller delvis tettet igjen. Talg blir sittende fast, noe som kan irritere talgkjertelen og føre til betennelse. Unngå å klemme på hudormene. Det kan øke faren for betennelse og gjøre problemet verre.

Sorte hudormer. Også her er porene blokkert og man ser små svarte prikker på huden. Blokkeringen er bare delvis. De sorte prikkene oppstår når huden kommer i kontakt med syre.

Voksenakne. Hvis du er over 30 og plaget av akne, kalles dette voksenakne. En vanlig årsak til voksenakne er forandringer i hormonbalansen. Iblant kan visse legemidler som inneholder steroider føre til akne i voksen alder. 

Aknearr. Noen ganger kan kviser føre til “kraterlignende” arrdanning. Det finnes flere forskjellige behandlinger for å fjerne dype arr etter akne. Snakk med en hudlege for å få tips og råd.

Behandling av akne

Behandling av akne tar tid. Derfor er det viktig å anvende eventuelle midler fra lege eller apotek regelmessig og ikke slutte bruken for tidlig. Det er nødvendig å fortsette behandlingen til man vokser ut av problemet. Akne kan sitte igjen i huden og blusse opp igjen mange år etter at utbruddene har stoppet. 

Ved mildere akne holder det som regel med utvortes behandling.  Det finnes flere midler på apoteket som smøres inn på hele det betente området, ikke bare på kvisene. Basiron, for eksempel, er et reseptfritt legemiddel som behandler akne. Det inneholder den virksomme ingrediensen Benzoylperoxid, som åpner porene og dreper bakteriene.

Reseptbelagte legemidler

Lokalbehandling med salver og kremer er ikke alltid tilstrekkelig. Det finnes også reseptbelagte legemidler. Ved alvorlig akne kan langtidsbehandling med antibiotika være nødvendig. Hvis man er plaget av mer omfattende akne bør man kontakte hudlege.

Målet med både reseptfrie og reseptbelagte midler er både å behandle eksisterende kviser, samtidig som det virker forebyggende.

Hvordan oppstår akne

I puberteten øker kroppens produksjon av mannlig kjønnshormon hos både jenter og gutter. Dette stimulerer talgkjertlene til å øke produksjonen av talg. Talg er til for å beskytte huden, men når kroppen produserer for mye tetter det igjen porene. Blir porene deretter betent, oppstår kviser. Man kan også få aknelignende problemer av visse legemidler, som for eksempel kortison, eller av å jobbe i fuktige og varme omgivelser. Akne skyldes ikke dårlig hygiene. 

Gode råd

Den mest effektive måten å bli kvitt kviser er å behandle dem med legemidler. Det finnes flere tips om hvordan man kan forebygge og til en viss grad unngå å få flere kviser.

Gode råd

  • Vask ansiktet en eller to ganger daglig med en mild og hudvennlig såpe.
  • Prøv først med reseptfrie salver og midler fra apoteket.
  • Unngå fete kremer og salver som kan tette igjen porene og forverre aknen.
  • Ikke klem på kvisene. Det kan gjøre problemet verre.

Foruten å følge disse rådene, er det bra å begynne daglig behandling av huden. Om kvisene påvirker deg så mye at du ikke har det bra psykisk, bør du absolutt kontakte lege for å finne en løsning på problemet. Det er ingen grunn til å være plaget av kviser. Akneproblemer bør tas på alvor, og det finnes god behandling!

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: