Angi søkeord

Mollusker i pannen

Mollusker i pannen

Mollusk med tydelig nedsenkning

Mollusk med tydelig nedsenkning

Mollusker ved penisroten

Mollusker ved penisroten

Mollusker (Molluscum contagiosum)

Mollusker er en virusinfeksjon i huden. Akkurat som med vorter er det en infeksjon som trolig rammer de fleste i løpet av livet, men mange får så svake symptomer at de ikke merker at de er rammet.  

Annonse:

Infeksjonen er vanligst i barneårene, men de seneste årtiene har den blitt en vanlig seksuell overførbar infeksjon. (Noe som betyr at disse individene ikke har hatt mollusker som barn.) 

Klinisk bilde

Molluskene er middels store hudfargede knotter i huden. Typisk med en sentral nedsenkning. Hos barn kan de sitte hvor som helst på kroppen, også i ansiktet. Barn med atopisk eksem får molluskene på samme sted som eksemet. Ved en seksuell overført infeksjon havner molluskene i underlivet. Mollusker forårsaker normalt lite ubehag, men når kroppens avstøtningsreaksjon aktiveres kan de bli noe hovne og røde. 

Sykdomsårsak

Mollusker forårsakes av et virus (poxvirus). Viruset spres ved hud-til-hud kontakt  (contagiosum betyr smittsom).  

Forløp

Mollusker leges i det kroppens eget virusforsvar aktiveres. Dette skjer som oftest innen et år, men det kan også ta lengre tid. En slik leging gir ingen arrdannelse. En fullført infeksjon gir livslang immunitet (dersom ikke immunforsvaret brytes ned av sykdom).  

Behandling

Det eksisterer ikke noen dokumentert effektiv behandling. I første hånd anbefales det å la kroppen lege molluskene selv. Lokal kirurgi, skraping og frysing kan framskynde leging. Metodene medfører imidlertid risiko for arrdannelse, er smertefulle og bør unngås av barn. 

Annonse:

Denne artikkelen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: