Angi søkeord

Symptomene starter med smerte på den ene siden av kroppen.

Symptomene starter med smerte på den ene siden av kroppen.

Helvetesild

Typiske symptomer på helvetesild, herpes zoster, er at den starter som en brennende smerte og hudutslett på den ene siden av kroppen. Det gamle navnet helvetesild er beskrivende for sykdommen. 

Annonse:

Dette er en vanlig virussykdom som kan ramme folk i alle aldre, men er mest vanlig hos personer over 50 år og de med nedsatt immunforsvar. Effektiv behandling med antivirale midler finnes, men de må initieres innen 72 timer etter at sykdommen slo til for å ha effekt. 

Hva er helvetesild? 

Helvetesild, eller herpes zoster, er en utbredt virussykdom forårsaket av et herpesvirus som heter varicella zoster. Det er uvanlig at yngre mennesker får helvetesild, men jo høyere opp i alderen man kommer, jo vanligere er sykdommen. Man kan bare få helvetesild hvis man tidligere har hatt vannkopper. Med økende alder svekkes immunforsvaret, noe som kan gjøre at vannkoppviruset “våkner til liv” og forårsaker helvetesild. Det er uvanlig å bli rammet av helvetesild mer enn én gang, men det forekommer. Det er anslått at én av fire mennesker vil oppleve helvetesild i løpet av livet. 

Vær oppmerksom på at et lite barn med vannkopper ikke kan infisere sin bestemor slik at hun får helvetesild. Men en bestemor med helvetesild kan infisere barnebarnet sitt slik at det får vannkopper (hvis barnet ikke allerede har hatt sykdommen). Hvis man har helvetesild kan man ikke smitte andre med helvetesild. 

Bilde av Helvetesild: tettsittende røde nupper. 

Hva er symptomene på helvetesild? 

Symptomene begynner med smerte på den ene siden av kroppen. Etter en eller to dager bryter utslettet ut; først røde flekker, så tettsittende røde nupper og deretter de typiske væskefylte blemmene. Vanligvis sitter helvetesilden på overkroppen eller langs et ben, men utslettene kan komme hvor som helst på kroppen. 

Dobbeltsidig helvetesild kan forekomme, men det er uvanlig. Utslettet ligner vannkopper, men helvetesild sprer seg ikke og holder seg innenfor et begrenset område. Etter to til tre uker dannes skorper som faller av når huden leges. Det tar omtrent fem uker fra det tidspunkt man blir syk til huden har leget helt. Hos en del mennesker kan smerten sitte igjen i svært lang tid etter at utslettet har forsvunnet. Andre symptomer som kan oppstå i forbindelse med helvetesild er hodepine, kvalme, oppkast og feber. Hvis helvetesilden slår ut på ansiktet og fremfor alt i øyet, er det viktig å søke hjelp så raskt som mulig. Dette fordi der er en viss risiko for at øyet og synet kan bli skadet av infeksjonen. 

Behandling av helvetesild 

Det finnes effektive medisiner mot disse infeksjonene, såkalte antivirale legemidler. Du tar medisinen tre ganger om dagen i sju dager. Disse legemidlene forhindrer at viruset sprer seg. Forløpet av sykdommen blir mildere og faren for komplikasjoner reduseres. Helst skal behandlingen starte innen tre dager fra den første blemmen kommer til syne. En ny vaksine mot helvetesild er nå tilgjengelig. Denne gis ved injeksjon til personer i alderen 50 år og oppover.  

I første omgang behandles smerten med smertestillende eller anti-inflammatoriske medisiner. Hvis bakterier har infisert hudutslettet, kan det være nødvendig med antibiotikabehandling. 

Oppsøk lege

  • hvis utslettet slår ut på ansiktet eller i nærheten av øyet, siden utslettet kan skade hornhinnen 
  • hvis du har sterke smerter 
  • hvis utslettet blir betent
  • ved de første symptomer på helvetesild; når behandlingen settes inn tidlig blir symptomene mindre alvorlige. 

Gode råd 

Hold det berørte hudområdet tørt og rent, vask forsiktig et par ganger om dagen. Unngå å klø eller klore på blemmene – dekk med et luftig plaster. Kløestillende kremer kan brukes mot kløe og reseptfrie smertestillende medikamenter kan brukes mot smerte. 

Unngå kontakt med nyfødte eller andre som kan være spesielt utsatt for vannkoppsmitte.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: