Angi søkeord

Nøtteallergi kan forårsake alvorlige allergiske reaksjoner Foto: Shutterstock

Nøtteallergi kan forårsake alvorlige allergiske reaksjoner Foto: Shutterstock

Nøtteallergi

Nøtteallergi er en av de aller vanligste allergiene. Det medfører helt enkelt at man ikke tåler nøtter. Enkelte tåler ikke å spise nøtter, mens andre alvorligere tilfeller ikke kan puste i nærheten av nøtter. 

Annonse:

Nøtteallergi er vanligere hos barn enn hos voksne og man kan være allergisk mot én eller flere typer nøtter.

Ulike typer nøtteallergi

I nøttefamilien inngår hasselnøtter, mandler, pekannøtter, valnøtter, paranøtter og cashewnøtter. Jordnøtter tilhører imidlertid ikke nøttefamilien. De anses som belgfrukter, og er klassifisert i samme plantefamilie som blant annet soyabønner. Kryssallergier kan også oppstå. Dersom man er allergisk mot pollen er det vanlig at man også er allergisk mot nøtter. Slike kryssallergier gir mildere utslag enn ved andre allergier.

Hvilke symptomer oppstår ved nøtteallergi?

Personer som ikke tåler nøtter, får symptomer i løpet av få minutter. Noen av de vanligste symptomene som kan oppstå er: kløe i munnen, rennende øyne og nese, hevelse i leppene og halsen, utslett, hevelser i huden (særlig rundt øynene) og mageproblemer. Lettere pustevansker kan også forekomme.

I sjeldne tilfeller kan nøtteallergi føre til en tilstand som heter anafylaksi. Dette er en alvorlig og livstruende tilstand som utvikles svært raskt. Pasienten får først pustevansker, blodtrykket faller og til slutt kan han/hun miste bevisstheten helt. I slike tilfeller må man umiddelbart varsle ambulanse på telefonnummer 113. Dersom en har en adrenalinpenn tilgjengelig, skal denne benyttes. Livstruende astmaanfall kan også forekomme ved nøtteallergi.

Ved mistanke om nøtteallergi bør en søke legehjelp, spesielt dersom det er første gang man opplever allergiske reaksjoner mot nøtter. Selv en lettere kløe i halsen kan eskalere til å bli en livstruende situasjon. Enkelte personer blir allergiske bare av å puste i et rom hvor det befinner seg nøtter. Dette kalles en luftbåren allergi og er en tilstand som krever at man alltid har kontroll på omgivelsene. Luftbårne allergier kan også medføre pustevansker og utvikle seg til anafylaksi.

Medisinering ved nøtteallergi

Siden man er usikker på årsaken til nøtteallergi er det ikke utviklet noen vaksine mot tilstanden. Det eksisterer likevel flere medisiner som kan benyttes for å lindre symptomene.

Ved pustevansker kan følgende medisiner benyttes:

  • Antihistaminer: Finnes i tablettform og letter symptomer som rennende nese
  • Preparater for utvidelse av luftrøret. Finnes i inhalatorform og løser opp kramper i luftveiene. Dette gjør det lettere å puste. 
  • Adrenalin: I form av en injeksjon som virker mot kraftige allergiske reaksjoner. 
  • Kortison: I form av vannløselige tabletter. Disse kan kombineres med adrenalin for å minske pustevansker. 
Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: