Angi søkeord

Det kan være mange ulike årsaker til at barn kaster opp.

Det kan være mange ulike årsaker til at barn kaster opp.

Hvorfor får barn oppkast?

Nesten alle spedbarn kaster opp fra tid til annen. Det gjelder både for barn som ammes og de som får morsmelkerstatning. Ofte er det fordi barnet har fått for mye melk og kaster opp det overflødige. 

Annonse:

Når barn blir syke stopper mageaktiviteten. Magesekken tømmes ikke like raskt som normalt og det betyr at maten kommer opp igjen. 

Ulike årsaker 

Det kan være forskjellige grunner til at barn spyr. Mageinfluensa gir oppkast, ofte med diaré. Dersom barn lider av ørebetennelse, luftveisinfeksjon, urinveisinfeksjon, blindtarmbetennelse eller feber, kan det også hende at de spyr. 

Hvis større barn kaster opp er det er en god ide å ikke gi dem melk/melkeprodukter i noen dager. Gi barnet svak saft eller vann med litt salt og sukker. Til 1 liter vann tilsetter man 8 ts sukker og 1 ts salt. 

For trang magesekk

Hvis barn ved 3-5 ukers alder plutselig begynner å få sprutende oppkast, kan det være fordi magen er for smal der den kommer inn i tarmen. 

Hvis barn kaster opp all melken etter hvert måltid slik at vekten går ned, og barnet virker utilpass, er en operasjon eneste løsning. Barnet vil da bli helt friskt. Hvis du ammer barnet eller det får morsmelkerstatning, gå over til å gi flere og mindre måltider. 

Dersom barn har oppkast og diaré samtidig vil de miste væske. Dette er ikke merkbart før etter noen dager, men bedres ikke barnets tilstand må man oppsøke lege. 

Kan være tegn på stress 

Eldre barn som har oppkast kan være et tegn på psykiske belastninger, stress, problemer på skolen eller hjemme. Hvis det fortsetter, bør du henvende deg til en lege. Kanskje det kan være en hjelp til å løse konflikten, eller i det minste avsløre årsaken.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: