Angi søkeord

Hoste

Hoste

Hoste er en beskyttende refleks hvor kroppen forsøker å holde luftveiene frie. Det er kroppens naturlige måte å reagere på ved en irritasjon i luftveiene.

Annonse:

Det finnes ulike årsaker til hoste. Den kan forårsakes av forkjølelse, men sigarettrøyk og luftforurensning kan være andre grunner. Å ha hoste er ikke farlig i seg selv, men om den ikke går over i løpet av to-tre uker kan det være tegn på sykdom som behøver behandling med medisin.

Hvorfor oppstår hoste

Hoste er et tegn på at noe har kommet ned i luftveiene som ikke bør være der. Forkjølelse er den vanligste årsaken, men også andre sykdommer kan gi hoste. Hvis luftveiene blir irritert av f.eks. sigarettrøyk eller andre luftforurensninger kan vi begynne å hoste. Hvis man setter noe i halsen utløses hosterefleksen umiddelbart. 

Hos barn er den vanligste årsaken til hoste forkjølelse, men kan også komme av krupp eller RS-virus. Ettersom barn ofte er forkjølet de første leveårene er det vanlig at de får hoste. Man bør ikke forsøke å dempe den unødig, da hosten er kroppens naturlige måte å reagere på ved irritasjon i luftveiene.

Vanlige symptomer ved hoste

Hoste kan høres forskjellig ut, alt etter hva som er årsaken til den. Hosten kan være tørr, løs, rungende eller hvesende.

Diagnostisering av hoste 

Selv om hoste kan vare en stund går den som oftest over av seg selv. Hoste er i seg selv ikke farlig, men enkelte ganger kan det oppstå pga. sykdom som behøver behandling med f.eks. antibiotika. For å kunne stille en diagnose undersøker legen nese, hals og ører, samt at man lytter på pust, hjerte og lunger med et stetoskop. For å avdekke infeksjon blir det tatt blodprøve. Røntgen kan også brukes for å finne eventuelle tegn som tyder på lungebetennelse.

Behandling av hoste

Ettersom hoste i seg selv er et symptom og ikke den egentlige sykdommen, er det viktig å finne opprinnelsen til hosten for å kunne behandle den.

For å lindre hoste kan man f.eks.:

  • Drikk rikelig slik at slimet blir mindre seigt og dermed lettere å hoste opp.
  • Bruk nesedråper og hev hodeenden av sengen.
  • Unngå røykfylte miljøer.
  • Bruk slimløsende medisin som gjør det lettere å hoste opp slimet.
  • Bruk hostedempende medisin.

Søk hjelp

Hvis hosten ikke bedres etter to-tre uker og man kjenner seg slapp og syk bør man kontakte lege. Hvis man i tillegg får vanskeligheter med å puste, får vondt i brystet/ryggen ved dype åndedrag, eller hoster blod skal man umiddelbart kontakte legevakten.

Gode råd

  • Drikk rikelig med varm eller lunken drikke, melk bør unngås da den er slimdannende.
  • Unngå røyking og røykfylte lokaler.
  • Sov med hodet og overkroppen høyt.
Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: