Angi søkeord

Graviditeten i korthet fra uke til uke

Graviditeten i korthet fra uke til uke

Graviditeten deles vanligvis inn i tre deler, de såkalte trimestrene. Det første trimesteret varer til og med uke 12, det andre mellom uke 13 og 24, og det tredje fra uke 25 til barnet blir født.

Annonse:

Første trimester uke 1-12

I den første delen av graviditeten utvikles embryoet fra en eneste celle til et foster som har alle kroppsdelene på plass. Det er vanlig at man føler seg kvalm i det første trimesteret, og at dette deretter går over.

Uke 1-2

De to første ukene av den tiden som regnes med i graviditeten er man faktisk ikke gravid. Det kommer av at man regner den siste menstruasjonens første dag som graviditetens første dag.

Uke 3 

Befruktningen skjer i begynnelsen av denne uken.

Uke 4 

Denne uken har embryoet festet seg i livmoren. Men foreløpig vet mange ikke at de er gravide. Nervesystemet begynner å utvikle seg og starten på det som skal bli ryggraden og hjernen med sine to halvdeler dannes nå.

Uke 5 

Alle nødvendige celler er på plass. Ukene frem til uke 10 er viktige fordi grunnlaget for alle organene og deres funksjoner blir dannet i denne perioden. Blodceller og hjerte er i ferd med å utvikles. Hodet og torso synes tydelig og armer og ben begynner å vises som små knopper. Kjeven dannes og anlegg for ti små tenner er på plass.

Uke 6 

Mensen har uteblitt i to uker og mange vet nå at de er gravide. Denne uken begynner hjertet å slå. Armer og ben er gjenkjennelige.

Uke 7 

Embryoet er cirka 1 centimeter langt. Alle organene er på plass, men må utvikles videre før fødselen.

Uke 8 

Embryoet kan gjøre enkle bevegelser.

Uke 9

Embryoet er 2 til 3 centimeter og begynner å få ansikt med øyne, ører og nese. Fingre og tær har blitt dannet. De indre delene av kjønnsorgan, eggstokker og testikler er på plass.

Uke 10 

Embryoet kalles fra denne uken av for et foster. Når uken er over, er anlegg for de fleste organene dannet. Nå skal de bare vokse seg større.

Uke 11 

De ytre kjønnsorganene er synlige. Eggledere og testikler er ferdigdannet. Fosteret kan svelge og gjøre pustebevegelser.

Uke 12 

Etter denne uken er den største risikoen for spontanabort over. Kvalme og tretthet begynner å avta. Fosteret er cirka 6 centimeter langt og veier omtrent 15 gram og kan bevege på armer og ben.

Andre trimester uke 13-24

Graviditeten blir mer synlig. Magen vokser, men kroppen er fremdeles ikke stor og tung. Kvalmen har vanligvis gått over. De aller fleste har begynt å gå til regelmessig svangerskapskontroll. Fosteret vokser og beveger seg stadig mer. I denne perioden begynner man å merke de første sparkene.

Uke 13 

Fosterets skjelett som til nå har vært mykt begynner å bli hardere. Fosteret åpner og lukker hendene, det bøyer og strekker på albuer og knær. All næring kommer fra morkaken.

Uke 14

Fosteret har blitt 8 centimeter langt. Det har fått hender og føtter, fingre og tær. Fosteret kan suge på fingrene sine.

Uke 15

Ved røntgenundersøkelser kan man nå se skjelettet. Alle organer er på plass og fosteret er ferdigdannet. Det vokser raskt. Kroppen vokser raskere enn hodet, og proporsjonene blir gradvis mer babyaktige. På denne tiden får alle kvinner over 35 år tilbud om fostervannsprøve.

Uke 16 

Fosterets bevegelser begynner å bli bedre koordinerte og musklene blir stadig sterkere. Fosteret kan høre, og rykker til ved plutselige lyder.

Uke 17

Fosteret begynner å få babylignende proporsjoner. Det vokser fort. Fosteret prøver ut refleksene og sparker, griper og suger.

Uke 18 

Rundt starten av denne uken får alle i Norge tilbud om ultralyd. Anlegget til de permanente tennene begynner å dannes. De små anleggene til melketenner er allerede utviklet.

Uke 19 

Fosterets luktesans utvikles. Brunt underhudsfett som sørger for varmeproduksjon holder på å dannes og fosteret dekkes av vernix, fosterfett. Pikefoster har nå utviklet eggstokker med anlegg for fremtidige eggceller.

Uke 20

Fosteret veier omtrent 350 gram og er 24 centimeter langt. Det har fått øyevipper og hår på hodet. Fosteret kan bevege seg fritt inne i livmoren. Man kan kjenne spark fra ulike deler av magen.

Uke 21 

Fosterets syn og hørselssans utvikles og det kan høre og reagere på lyd og lys. Fosteret begynner å få regelmessige vaner, ofte er det våkent når moren hviler.

Uke 22 

Fosteret har lukkede øyne, men kan skille mellom lys og mørke.

Uke 23 

Fosteret beveger seg mye. Huden er skrukket og rød.

Uke 24 

Fosteret er nå 30 centimeter langt og veier 650 gram. Nå kan det suge på tommelen, og iblant hikker det. De små blodkarene i lungene har vokst mye og fosteret kan begynne å puste i uke 24. Fra nå av er det en mulighet for at fosteret kan overleve hvis det blir født, og sjansene øker for hver dag fremover.

Tredje trimester uke 25 – 42

Nå er magen stor og man kan kjenne fosteret bevege seg. Hvordan man opplever svangerskapet varierer, men mange føler seg store og trette spesielt i slutten av perioden, nærmere fødselen. Det er viktig å hvile og ta det litt roligere. Nå er det på tide å begynne med forberedelsene til fødselen.

Uke 25 

Fosteret kan kjenne smerte og reagerer på berøring. Det har sin egen rytme i magen, som varierer mellom søvn og våken tilstand. Fosteret legger på seg mer underhudsfett.

Uke 26 

Lungene utvikles og fosteret trener på å puste ved å trekke inn og ut fostervann i lungene. Fosteret begynner å åpne og lukke øynene. Det reagerer på høye lyder utenifra. Huden er skrukket, men beskyttet av fosterfettet.

Uke 27 

De fleste barn er nå levedyktige hvis de skulle fødes for tidlig. Hver eneste uke, selv dager, har stor betydning. Hvis barnet skulle fødes er tarmene i stand til å fordøye morsmelk.

Uke 28 

Fosterets hode begynner å bli enda bedre proporsjonert i forhold til kroppen. Fosteret veier omkring 1200 gram, og er cirka 39 centimeter langt. Hos gutter har testiklene begynt å bevege seg nedover gjennom lyskekanalen, fra magen mot pungen.

Uke 29 

Underhudsfettet begynner å lagres for å brukes som energikilde. Nå er fosteret ganske stort og sparker mye, en del kan sparke så hardt at man til og med kan bli øm under ribbeina.

Uke 30 

Nå vokser fosteret raskt og kommer til å legge på seg omtrent 200 gram i uken frem til fødselen.  Akkurat nå veier fosteret oftest rundt 1600 gram. Det er cirka 41 centimeter langt.

Uke 31 

Underhudsfettet bygges langsomt opp. Barn som fødes nå må ligge i kuvøse en stund.

Uke 32 

Alle fem sanser fungerer. Mange fostre har lagt seg til rette med hodet nedover, dette gjelder spesielt for førstegangsfødende. Men hvis det er god plass, kan det fortsette å snurre rundt. For kvinner som har født før kan det drøye helt frem til uke 37 før barnet legger seg med hodet ned.

Uke 33 

Fosteret veier cirka 2200 gram og er omtrent 45 centimeter langt. Hvis det fødes nå, vil det de neste par ukene behøve litt pustehjelp, ekstra varme og hjelp til å få i seg tilstrekkelig med næring for å ha det bra. Barnet kan skille mellom lys og mørke.

Uke 34 

Nå er fosteret så modent at sykehuspersonalet ikke prøver å utsette fødselen hvis den skulle sette i gang.

Uke 35 

Fosteret er modent nok til å klare seg hvis det skulle bli født. Fosteret har lagt på seg mer fett. Huden er tykkere og har fått en lys rosa farge. De fleste ligger med hodet vendt nedover.

Uke 36 

Fosteret øver seg på å puste, men ikke mens det sover dypt. Fosteret har nå lengre perioder av både søvn og aktivitet. Iblant svelger det fostervann og får hikke.

Uke 37 

Fosteret beveger seg mindre enn før. Det begynner å bli trangt, og noen ganger kan man kjenne at hodet støter ned mot skjeden. De aller fleste barn har snudd seg med hodet vendende nedover. Hos noen har hodet sunket ned i bekkenet og har festet seg.

Uke 38 

Det fine dunet på kroppen er borte og huden er glatt og fin. Stadig flere får muskelsammentrekninger i livmoren som “trener” musklene til fødselen, såkalte kynnere. 

Uke 39 

Barnets tarmer er fylt av mekonium, den første avføringen. Barnet er klart til å fødes i slutten av uken. Barnets hjerne veier cirka 400 gram. Den utvikles hele tiden og kommer ikke til å være helt ferdig før barnet er rundt to år.

Uke 40 

Nå er de beregnede 40 graviditetsukene over, men for mange kan det enda drøye noen dager før fødselen setter i gang. Som oftest starter fødselen senere enn uke 40.

Uke 41 – 42

Førstegangsfødende føder i gjennomsnitt 4 dager etter beregnet termin. Det varierer litt fra sykehus til sykehus hvor lenge etter termin fødselen settes i gang, men det vanligste er rundt slutten av uke 42, eller begynnelsen av uke 43. Etter uke 40 vokser barnet ikke like raskt som tidligere. Vekten varierer mellom 2900 og 4700 gram og lengden mellom 48 og 56 centimeter.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: