Angi søkeord

Du som har luftveisallergi/pollenallergi vil oppleve slitsomme perioder. Foto: Shutterstock

Du som har luftveisallergi/pollenallergi vil oppleve slitsomme perioder. Foto: Shutterstock

Høysnue (luftveisallergi / pollenallergi)

I vår- og sommersesongen er det ikke uvanlig å rammes av høysnue, også kjent som pollenallergi.

Annonse:

Pollenallergi er en svært vanlig allergi, og det er stadig flere tegn på at antall allergitilfeller er stadig økende på grunn av miljøforandringer. Selv om dette gjerne kalles for høysnue, er det ikke uvanlig at du som er rammet har problemer med øynene, i tillegg til munn og hals.

Bjørk- og gresspollen

Allergi skyldes at kroppens immunforsvar overreagerer ved kontakt med visse stoffer. Den største årsaken til pollenallergi er bjørke-og gresspollen. For de som rammes innebærer dette en svært slitsom sesong som kan strekke seg fra slutten på vinteren til begynnelsen på sommeren og enda lengre.

Noen rammes av en annen form for luftveisallergi hvor de reagerer på husdyr og midd og/eller har følsomme slimhinner som reagerer på andre stoffer.

Symptomer ved pollenallergi

De fleste kjenner til bildene av en person med luftveisallergi med rennende nese og nysing. Dette er de vanligste tegnene. Det er heller ikke uvanlig at personer med luftveisallergi sliter med astma, noe man bør være obs på.

Vanlige symptomer på luftveisallergi:

 • Kløe
 • Rennende nese
 • Tett nese
 • Kløende øyne 
 • Rennende øyne
 • Kløe i munnen
 • Kløe i halsen
 • Trøtthet 

Mange opplever symptomene som svært utmattende. Dette rammer vanligvis middelaldrende, eldre og gravide. Dog er det viktig å påpeke at alle kan rammes og at det er viktig å få behandling.

Diagnose ved pollenallergi

Å stille en diagnose for pollenallergi eller luftveisallergi kan være litt av et puslespill. Legen må få en oversikt over symptomene dine, hvordan hjemme- og arbeidsmiljøet ditt er, om du har husdyr og når på året du er mest plaget. Ut i fra disse opplysningene forsøker man å definere hva slags type luftveisallergi du er rammet av. I tillegg kan det gjøres en komplett allergiutredning med hudtest og/eller blodprøver.

Det er viktig med en tidlig behandling av luftveisallergi for å minske risikoen for at den utvikler seg til astma.

Behandling ved luftveisallergi

En del av behandlingen ligger i å minske eksponeringen til det stoffet som forårsaker symptomene. Dette går ut på å unngå å ta med seg pollen i inn i huset.

 • Ved tilfeldige/milde reaksjoner kan man skylle nesen med saltvannsløsninger og bruke reseptfrie antihistamintabletter. Følg instruksjonene på pakningen.
 • Ved middels eller sterk luftveisallergi er nasale steroider anbefalt som et første behandlings valg. Dette lindrer alle symptomene. Nasale steroider kommer i form av nesespray og det er viktig at du ikke bare følger doseringen men også bruker rett sprayteknikk for å behandle dette så effektivt som mulig. Nasale steroider er den lokalbehandlingen som er mest effektiv for å dempe betennelsen ved luftveisallergi. Nasale steroider har til og med vist seg å bedre astma og lindre øyeplager.  

I visse tilfeller behandling hos en spesialist i form av allergivaksinasjon være nødvendig. Dette innebærer at man trinnvis øker kroppens toleranse for de allergifremkallende stoffene.

Økt livskvalitet

Du som har luftveisallergier vil ofte ha vanskelige perioder, innimellom opp mot et halvår. Derfor er behandlingen rettet mot å lindre symptomene og unngå at dette påvirker hverdagen din. Det kan derfor være verdt å besøke legen i begynnelsen av sesongen for å få resept på de nødvendige medisinene.

Det anbefales nå en mer effektiv behandlingsplan i forhold til legemiddelbruk. I tillegg anbefales det at de som har luftveisallergi endrer livsstil for å unngå de allergifremmende stoffene. Dette er ikke alltid mulig, og derfor må man vanligvis begynne en komplementerende legemiddelbehandling med én gang sesongen starter. På denne måten sikrer man best mulig behandlingsresultat.

Annonse:

Denne artikkelen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: