Angi søkeord

Alle kvinner kan bli rammet av tørre og skrøpelige slimhinner. Årsaken kan være alt fra klimaktieriet og graviditet til gjentatte urinveisinfeksjoner. Foto: Shutterstock

Alle kvinner kan bli rammet av tørre og skrøpelige slimhinner. Årsaken kan være alt fra klimaktieriet og graviditet til gjentatte urinveisinfeksjoner. Foto: Shutterstock

Glidemiddel kan gi deg et bedre samliv, og det er ikke noe å skamme seg over. Tenk på glidemiddelet som et hjelpemiddel som kan gjøre livet ekstra deilig. Foto: Shutterstock

Glidemiddel kan gi deg et bedre samliv, og det er ikke noe å skamme seg over. Tenk på glidemiddelet som et hjelpemiddel som kan gjøre livet ekstra deilig. Foto: Shutterstock

Tørre og skrøpelige slimhinner – er du rammet?

De fleste kvinner har på et eller annet tidspunkt hatt problemer med tørrhet og skrøpelige slimhinner. Foruten å gi problemer som irritasjon og kløe kan det for mange kvinner også medføre urinveisinfeksjoner og skjedekatarr og påvirke samlivet.

Annonse:

Tørre slimhinner blir et mer og mer vanlig problem for mange kvinner i alle aldre, men det er mulig å få hjelp og hjelpemidler som kan lindre ubehaget og forbedre livskvaliteten for den som er rammet av tilstanden. Lokal behandling med østrogen, men også østrogenfrie alternativer kan brukes til å minske plagene. Det kan også være en hjelp å gjennom kosten og sikre at man får nok av visse vitaminer og fettsyrer (omega-7).

Slik ser tørre slimhinner ut

Normalt skal slimhinnen være rosa, fuktig og rynkete. Men ved tørrhet, særlig i menopausen (tiden etter den siste menstruasjonen), blir slimhinnen i stedet tynn, blek og glatt. Den blir mer følsom.

Tørre slimhinner opptrer oftest et par år etter den siste menstruasjonen. Men ikke bare det. Det er også vanlig at kvinner får vaginal atrofi etter en fødsel, hvor østrogennivåene er lave. Generelt forbindes tørre slimhinner med klimakteriet, men det er altså ikke alltid tilfellet.

Årsaker til tørre og skrøpelige slimhinner

Iblant forbindes ikke tørre slimhinner med plager i klimakteriet, for eksempel østrogenmangel. Det betyr at noen kvinner glemmer å nevne problemet med tørre og skrøpelige slimhinner når de er hos legen eller gynekologen. Det er også undersøkelser som viser at hver fjerde kvinne som behandles med hormoner, likevel har problemer med tørre slimhinner. Det er imidlertid mer hjelp å få.

Det er imidlertid ikke bare kvinner i klimakteriet som blir rammet av skrøpelige slimhinner. Man kan for eksempel få hormonelle forandringer i forbindelse med graviditet eller amming, som også kan påvirke slimhinnene. Psykiske faktorer, for eksempel stress, visse legemidler og sykdommer, kan gi lignende symptomer og plager.

Vanlige årsaker til tørre og skrøpelige slimhinner:

 • Klimakteriet
 • graviditet
 • nylig overstått fødsel
 • legemidler
 • diabetes
 • gjentatte urinveisinfeksjoner
 • psykiske faktorer som stress

Symptomer på tørre og skrøpelige slimhinner

Det finnes symptomer som kan forbindes med tørre og skrøpelige slimhinner. Mange av dem skyldes at slimhinnens elastisitet er forringet. Mange kvinner rammes av tørre slimhinner i forbindelse med østrogenmangel, men det er også andre symptomer som du ser nedenfor.

Vanlige symptomer på tørre slimhinner

 • irritasjon
 • kløe
 • urinlekkasje
 • utflod
 • skjedekatarr
 • problemer ved samleie

Vanlige symptomer på østrogenmangel

 • hjertebank
 • søvnproblemer
 • flassete hud
 • vektoppgang
 • irritabilitet
 • nedstemthet
 • nedsatt sexlyst
 • økt svettetendens
 • Hodepine
 • Urinveisinfeksjon
 • svimmelhet

Tørre og skrøpelige slimhinner – er jeg rammet?

Her er noen utsagn. Svar på dem for å se om de stemmer overens med din opplevelse og situasjon. Hvis du vil, kan du ta svarene med deg til legen for på den måten enkelt å starte en dialog om problemene dine.

Er du rammet?

☐ Menstruasjonen er uregelmessig.

☐ Menstruasjonen er stanset helt.

☐ Jeg har svie i underlivet.

☐ Det gjør vondt og svir når jeg tisser.

☐ Jeg må tisse oftere enn ellers.

☐ Jeg har vanskelig for å holde meg.

☐ Jeg har tilbakevendende urinveisinfeksjoner, ubalanse (skjedekatarr) og/eller soppinfeksjoner.

☐ Jeg opplever tørrhet og smerter ved samleie.

☐ Jeg har ikke så mye lyst på sex som før.

☐ Jeg er gravid, har nylig født eller ammer.

Passer et eller flere av disse utsagnene på deg, bør du få en time hos legen eller en gynekolog, som kan hjelpe deg med gode råd og behandling.

Behandling av tørre og skrøpelige slimhinner

Hvis grunnen til tørre og skrøpelige slimhinner er østrogenmangel, finnes det forskjellige typer østrogenbehandlinger. En behandling med østrogen betyr at man erstatter den manglende mengden kjønnshormon som kroppen ellers selv skal produsere. Hormoner i legemiddelform, østrogenet i legemidlet, styrker slimhinnen i underlivet og bidrar til å lindre de plagene man får ved tørre slimhinner.

Behandling med østrogen: Det finnes to typer østrogenbehandlinger, og den vanligste ved tørre og skrøpelige slimhinner er å bruke en lav dose østrogen lokalt i skjeden. Man kan få kremer eller vagitorier (tabletter som føres opp i skjeden med en applikator), og det finnes reseptbelagt vaginalring. Ved den andre typen behandling får man østrogenet i form av tabletter, gel eller plaster. Det er imidlertid en liten økt risiko for brystkreft hvis man har brukt denne metoden i mer enn ti år.

Østrogenfri behandling: Hvis grunnen til tørre og skrøpelige slimhinner ikke er østrogenmangel, men i stedet for eksempel graviditet, amming, medisinering eller stress, fås det andre behandlinger uten østrogen. Man kan få vaginalgeler eller vagitorier som inneholder en masse fukt med riktig pH-verdi, og som setter seg fast i skjedeveggen. Gelen tilfører slimhinnecellene en langvarig fuktighet så cellene får mulighet for å hele og gjenvinne sin elastisitet. Dessuten fjernes døde celler. Østrogenfri gel kan brukes i kombinasjon med lokal behandling med østrogen. Man kan også påvirke slimhinnene innenfra med tilskudd av viktige vitaminer, mineraler og fettsyrer – for eksempel er omega-7-fettsyrer særlig viktige. Omega-7 finnes blant annet i store mengder i havtornolje. Vitaminer som B2, B3, biotin og vitamin A er også viktige for velfungerende slimhinner.

Intimkrem: Hvis man lider av tørre slimhinner, kan man være ekstra følsom for at det oppstår irritasjon i det ytre intimområdet, for eksempel etter vask av underlivet. For å forebygge ubehag kan man bruke en intimkrem som mykgjør den følsomme huden og slimhinnene i det ytre intimområdet og gjenoppretter fettbalansen etter vask. Kremenes høye fettinnhold danner en hinne som beskytter slimhinnene og demper friksjon. Man kan også få intimkremer som inneholder melkesyre og har den riktige pH-verdien. De styrker kroppens naturlige beskyttelsesfunksjon, og skadelige bakterier får vanskeligere for å forårsake lukt, irritasjon og ubehag.

Gode råd ved tørre og skrøpelige slimhinner

Alle som på et eller annet tidspunkt har hatt tørre og skrøpelige slimhinner, kan fortelle om hvor anstrengende det er. Det er både fysisk og psykisk siden det er en av de tingene man holder for seg selv.  Heldigvis er det nå i ferd med å endre seg, og i dag er det mer åpenhet, og man snakker om kvinnerelaterte plager på en mer naturlig måte. Det er tross alt en naturlig del av livet, og det er ingen grunn til å bite tennene sammen og lide i stillhet.  Du er langt fra alene om å ha problemer med tørre og skrøpelige slimhinner.

Snakk med legen eller en gynekolog, eller be om et godt råd på apoteket, så finner du den behandlingsmetoden som passer best til deg. Hvis du har problemer i forbindelse med sex og samliv, så snakk med partneren din og bruk glidemiddel.

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: