Angi søkeord

Kraftig menstruasjon

Kraftig menstruasjon

For de fleste er menstruasjonsperioden bare en naturlig del av tilværelsen, mens for enkelte kvinner innebærer mensen kraftige og langvarige blødninger.

Annonse:

Å fungere som vanlig under menstruasjonen er for de aller fleste en selvfølge. For noen er det ikke noe stort problem når de blør kraftig under menstruasjonen, men der er andre som opplever det som både slitsomt og besværlig. For deg som synes at rikelig mens er et problem, er det hjelp å få.

Behandling for kraftig menstruasjon

Er plagene store kan blødningene reguleres ved hjelp av P-piller eller naturlige østrogener og gestagener. Dette reduserer som regel både styrken og varigheten av menstruasjonene. Det finnes også blødningsdempende tabletter som hjelper hvis det bare er blødningens styrke som er problematisk. Disse medikamentene er reseptbelagte

Blør jeg mer enn det som er ”normalt”?

For å finne ut om du blør mer enn normalt har vi tatt frem noen vanlige kjennetegn. Vurder disse påstandene:

  • Jeg blør så mye at jeg har vanskelig for å gå på skolen eller på jobben.
  • Jeg trenger ekstra beskyttelse, to bind, både tampong og bind eller bleier for å ikke blø igjennom.
  • Jeg må stå opp om natten for å skifte mensbeskyttelse.

Hvis du har svart ja på noen av disse påstandene kan det være at du har kraftigere menstruasjon enn normalt. Ved rikelig mens kan man i verste fall rammes av blodmangel, noe som gir symptomer som for eksempel trøtthet, svimmelhet og øresus. Blodmangel er en alvorlig konsekvens av kraftig mens og skal selvfølgelig følges opp. Hvis man kjenner ubehag som ikke kjennes normalt bør man også kontakte lege. For mange kvinner er likevel det praktiske besværet knyttet til kraftig mens betydelig mer påtagelig.

De fleste kvinner blør mellom 20–40 ml ved hver menstruasjon. Hvis man blør mer enn 80 ml blir dette vanligvis sett på som et tegn på kraftig menstruasjon, men oppfatningen av omfanget av plagene varierer fra person til person. Det er viktig at man spør seg selv om man kan fungere normalt under menstruasjon eller om den kraftige mensen forhindrer en normal hverdag.

Frihet under menstruasjonen

Å få en kraftig menstruasjon kan for mange være frihetsberøvende. Man kan ikke gi seg ut på lengre reiser, gå på byen eller bedrive sport. Man må konstant gå omkring å være bekymret for at det skal blø gjennom beskyttelsen. Dette gjør at man kjenner seg begrenset i hverdagen. Du skal alltid ta kontakt med lege hvis du er urolig over noe i forbindelse med menstruasjonen, om du blør uvanlig mye eller lenge, eller får plager du ikke har hatt tidligere.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: