Angi søkeord

Overgangsalderen kan være plagsom, men du behøver ikke å plages unødvendig.

Overgangsalderen kan være plagsom, men du behøver ikke å plages unødvendig.

Overgangsalderen

Nesten 75 prosent av alle kvinner opplever ubehag i forbindelse med overgangsalderen. Et annet navn på overgangsalderen er klimakteriet. Det begynner oftest med at menstruasjonen forandres, og inntreffer vanligvis etter 45-årsalderen. Heldigvis finnes det hjelp mot overgangsplagene. 

Annonse:

Klimakteriet er en normal prosess som varer i en begrenset periode av livet. Hvor lenge varierer fra person til person, men for de fleste dreier det seg om fra seks måneder og opp til fem år. 

Reduserte mengder østrogen 

Østrogen er et kjønnshormon som påvirker flere organer i kroppen, spesielt livmoren, skjeden, brystene, skjelettet og hjernen. 

Før puberteten er østrogennivået lavt. I løpet av puberteten skjer en sterk økning, og det høye nivået holder seg frem til overgangsalderen. Da avtar det igjen, og til slutt stanser det på et lavt nivå, noen ganger på samme nivå som før puberteten. 

Østrogen 

 • dannes i eggstokkene 
 • fører til at slimhinnen i livmoren vokser og blir tykkere 
 • påvirker vekst og utvikling av brystkjertlene 
 • påvirker humøret 

De to kvinnelige kjønnshormonene progesteron og østrogen styrer menstruasjonssyklusen. I overgangsalderen blir menstruasjonen uregelmessig og de fleste kvinner får sin siste menstruasjon i 50-årsalderen. Man pleier å si at menopausen har inntruffet når man ikke har hatt menstruasjon på ett år. Etter at den siste menstruasjonen har inntruffet, synker nivået av østrogen i blodet. 

Symptomer og plager i forbindelse med overgangsalderen 

Fordi østrogen påvirker kroppens mange funksjoner, bidrar et redusert nivå av østrogen til forskjellige plager. Om lag 75 prosent av alle kvinner opplever plager i overgangsalderen. 

Det første tegnet på at menopausen nærmer seg er som oftest at menstruasjonen blir uregelmessig. Først kan menstruasjonen komme oftere enn vanlig. Så kan det gå lengre perioder mellom hver gang, opp til tre-fire måneder. Til slutt stanser den helt, og da er menopausen inntruffet. Imidlertid kan det nøyaktige forløpet variere fra individ til individ. 

Reduksjon i østrogennivået påvirker kroppens naturlige termostat. Ubalansen gir temperatursvingninger, og mange opplever hetetokter. Disse starter oftest i brystet og beveger seg oppover ansiktet og hårfestet, og mange ganger blir man rød i ansiktet og svetter. Noen kvinner får så alvorlige svettetokter at de våkner opp om natten aldeles klissvåte, mens andre ikke er plaget i det hele tatt.  Enkelte får i stedet kuldesvingninger med frysninger, men dette er ikke er så vanlig som svetting og hetetokter. 

Muskulaturen i underlivet påvirkes under overgangsalderen, og det kan oppstå urininkontinens. Det er også en økt risiko for urinveisinfeksjoner. 

Humørsvingninger forbundet med overgangsalderen 

Østrogen påvirker hjernen. Når østrogenbalansen blir forstyrret, kan det gi utslag i depresjon eller humørsvingninger og irritabilitet. 

Klimakteriet kan påvirke nattesøvnen, og det i seg selv bidrar til at man føler seg utilpass. Noen kvinner opplever også at kombinasjonen av svettetokter og ubehaget forbundet med tørre slimhinner i skjeden fører til redusert sexlyst. 

Diagnostisering av overgangsalder

Overgangsalderen er en naturlig del av livet alle kvinner går gjennom. Hvis den gir deg sterke plager, bør du søke legehjelp. 

Oppsøk også lege hvis du opplever:

 • Smerter under samleie 
 • Inkontinens 
 • Problemer med vannlating  
 • Blødning mer enn ett år etter siste menstruasjon 

Hvis det er noe du er bekymret over, eller hvis du opplever sterk grad av noen av disse plagene, bør du ta kontakt med fastlegen for å få hjelp. Også for å kontrollere at det ikke er noen annen sykdom. Sykdommer knyttet til skjoldbruskkjertelen, diabetes og lymfekjertelkreft kan ha lignende symptomer. 

Behandling av plager knyttet til overgangsalderen 

Plager som er forårsaket av at østrogennivået minsker kan behandles med østrogen. Det kan hjelpe mot svette- og hetetokter og bidra til fuktigere og sterkere slimhinner i skjeden. 

De fleste kan redusere plagene ved å tilføre kroppen østrogen i form av tabletter, gel eller plaster. Man bør være varsom med å behandle hele kroppen med østrogen over lengre tid, fordi dette kan øke risikoen for brystkreft. Østrogen kurerer ikke klimakteriet, men det kan lindre plagene. Dersom østrogenbehandling ikke reduserer plagene, bør man stoppe behandlingen. Det er opp til den enkelte å vurdere om plagene forbundet med klimakteriet er så store at det er verdt risikoen det innebærer å behandle med østrogen.  

Behandlingen er ofte kombinert med en hormonbehandling med progesteron. Dette blir gjort for at slimhinnen i livmoren ikke skal bli for tykk, ettersom det kan øke risikoen for livmorkreft og/eller gi sterke blødninger. 

Man kan bruke glidekrem eller stikkpiller som med en mindre mengde av østrogen ikke påvirker hele kroppen, men fortsatt bidrar til å styrke slimhinnene i underlivet. Det finnes også reseptfrie legemidler på apoteket som lindrer klimakteriebesvær uten å inneholde verken østrogen eller andre hormoner. 

Selvhjelp

Det er en del ting du kan gjøre for å lindre plager forbundet med overgangsalderen. 

 • Du kan regulere kroppstemperaturen i forbindelse med hetetokter ved å tilpasse klærne og anvende pustende materialer.
 • Mosjon kan motvirke hetetokter. 
 • Hjelp kroppen din ved å tilføre naturlig østrogen gjennom mat som soyaprodukter, kjøtt, alfalfaspirer og planter med grønne blader. 
 • Røyking bryter ned østrogen, så røykeslutt kan bidra til å redusere plager ved overgangsalder. 
 • Kutt ned på drikke- og matvarer som kan forsterke hetetokter, for eksempel, kaffe, te, krydder og alkohol. 

Det er ingen grunn til å lide i overgangsalderen, selv om det for mange er en plagsom periode av livet. Ved hjelp av disse tipsene, og ved å konsultere lege, kan plagene knyttet til overgangsalderen reduseres.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: