Angi søkeord

Trøtt og utbrent? – det kan skyldes skjoldbruskkjertelen

Trøtt og utbrent? – det kan skyldes skjoldbruskkjertelen

Skjoldbruskkjertelen styrer stoffskiftet. Symptomene ved en dårlig fungerende skjoldbruskkjertel er svært diffuse i begynnelsen. For legen kan det være svært vanskelig å diagnostisere mangel på hormoner fra skjoldbruskkjertelen kun ut i fra symptomene, og selv testresultater kan være vanskelige å tolke. Men dersom sykdommen blir identifisert så er behandlingen enkel. 

Annonse:

Problemer med skjoldbruskkjertelen (hypotyreose) er relativt hyppige. Det er spesielt vanlig at kvinner lider av dette under eller etter menopausen (overgangsalderen). Dessuten kan sykdommen oppstå etter fødsel. Vanlige symptomer er trøtthet, nedstemthet, generell følelse om at noe er galt, men når sykdommen utvikler seg, kan det oppstå frysninger, forstoppelse, tørr hud, vektøkning, håravfall og mental trøtthet. 4-8 prosent av kvinner blir utsatt for  hypotyreose og det er 5-10 ganger mer vanligere hos kvinner enn menn. En viktig gruppe som bør undersøkes er gravide kvinner, ettersom fosteret trenger tyroksin for hjerneutvikling. Man har til og med diskutert for screening ved tidlig graviditeten for å finne hypotyreose.

Hormonet T3 er viktig

TSH (tyreoideastimulerende hormon)  produseres i hypofysen og stimulerer skjoldkjertelen til å produsere tyroksin  (T4). T4 omdannes deretter fortrinnsvis i leveren, til hormonet trijodtyronin (T3), som er det aktive hormonet. T3 og T4 kan deretter bli bundet til et protein og blir da inaktive. Derfor er fritt T3 det viktigste skjoldbruskkjertelhormonet når det gjelder påvirkning av kroppen. Imidlertid blir det gitt T4 (Levaxin, Euthyrox) ettersom det er lettere å styre T3-nivåer med denne behandlingen. 

Vanskelig å tolke testresultater

Testresultater ved hypotyreose kan være vanskelig å tolke ettersom fritt T4 i blodprøven viser normale verdier. Pasienter kan fortsatt ha symptomer som trøtthet, nedstemthet, forstoppelse og tørr hud. Det er derfor viktig å gå videre og tolke testresultatene av TSH, som kan være forhøyet. Ved subklinisk hypotyreose med symptomer, blir behandlingen også gjort med T4, dette er spesielt viktig dersom man planlegger å bli eller er gravid.

Annonse:

Denne artikkelen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: