Angi søkeord

En soppinfeksjon kan føre til at bakteriefloraen i skjeden påvirkes og at antallet melkesyrebakterier minsker.

En soppinfeksjon kan føre til at bakteriefloraen i skjeden påvirkes og at antallet melkesyrebakterier minsker.

Kløe i underlivet

Svie, kløe og irritasjon i underlivet er fryktelig plagsomt. Noen ganger er årsaken en soppinfeksjon, mens andre ganger kommer kløen av forstyrrelser i skjedens normale bakterieflora – såkalt bakteriell ubalanse.  

Annonse:

Det kan være vanskelig å skille disse tilstandene, da symptomene ligner veldig på hverandre. Både soppinfeksjoner og bakteriell ubalanse i underlivet er helt ufarlig, og kan behandles på en enkel og grei måte. 

Forstyrrelser i den bakterielle balansen 

De fleste kvinner opplever kløe i underlivet på et eller annet tidspunkt. Den vanligste årsaken til irritasjon er forstyrrelser i den bakterielle balansen. De naturlige laktobasillene (melkesyrebakteriene) dominerer vanligvis i kvinnens underliv. Forstyrres denne balansen kan laktobasillene forsvinne, og det fører til at de andre bakteriene har fritt spillerom til å vokse og skape ubehag. 

Bakteriell ubalanse kan ramme kvinner i alle aldre, men årsaken til denne tilstanden er enda ukjent. Vi vet ikke hvorvidt påvirkningen av den naturlige balansen dreier seg om en infeksjon eller bare en miljøforandring i skjeden. Overdreven hygiene, antibiotikabehandling eller lengre menstruasjonsperioder kan skape ubalanse. Trange bukser, G-strengtruser og sterkt parfymerte såper kan også påvirke negativt. 

Bakteriell ubalanse eller soppinfeksjon?

Det kan, som tidligere nevnt, være vanskelig å skille mellom bakteriell ubalanse og sopp i underlivet, da symptomene er nokså like. 

  • Det vanligste symptomet ved bakteriell ubalanse er illeluktende utflod, hvor lukten minner om råtten fisk. Lukten er ekstra fremtredende ved menstruasjon og etter samleie. Utfloden er tynn og grågul. Ved en kraftig infeksjon kan kløe og svie forekomme.
  • Symptomene ved sopp i underlivet er voldsom kløe samt utfloden kan endre seg til å bli hvis og kornete, som oftest uten lukt. Noen får hyppigere utflod, mens andre opplever tørrhet. 
  • Verken sopp i underlivet eller bakteriell ubalanse er kjønnssykdommer, og derfor er der heller ingen fare for smitte.  

Behandling av underlivsplager

Dersom bakteriefloraen er i ubalanse, kan man forsøke lokal behandling med laktobasiller. Man får melkesyrebakterier i form av stikkpiller reseptfritt på apoteket. Denne behandlingskuren har som formål å gjenopprette balansen i skjeden, slik at kløe og unormal utflod forsvinner. Dersom symptomene ikke er borte innen en uke, eller symptomene blir verre, bør du kontakte fastlegen din. Hun eller han kan hjelpe deg med en sterkere, reseptbelagt antibiotikabehandling. 

Sopp i underlivet skal behandles med spesielle midler som dreper soppen. Ved soppinfeksjon påvirkes bakteriefloraen i skjeden, og antallet melkesyrebakterier reduseres. Derfor kan man også gjøre en behandling med laktobasiller etter en soppbehandling, ettersom det ofte forekommer ubalanse i skjedens bakterieflora. 

Søk hjelp hos helsesenter eller gynekolog

  • hvis du er plaget med kløe som ikke gir seg eller blir verre.
  • hvis utfloden endrer farge eller konsistens (blir grønn, gul, kornete eller blodig).
  • hvis soppinfeksjonsbehandlingen ikke hjelper.
  • hvis du får symptomer på soppinfeksjon hyppigere enn to ganger per halvår.

Gode råd

Man kan redusere symptomene på bakteriell ubalanse ved å ikke vaske seg med såpe. Et tips er å bruke uparfymert barneolje i stedet. Unngå også å gå med for trange bukser og undertøy. Noen ganger reduseres symptomene dersom man anvender løse bomullstruser. 

Annonse:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: