Angi søkeord

En soppinfeksjon kan medføre at bakteriefloraen i skjeden påvirkes, og antall melkesyrebakterier faller. Foto: Shutterstock

En soppinfeksjon kan medføre at bakteriefloraen i skjeden påvirkes, og antall melkesyrebakterier faller. Foto: Shutterstock

Kløe i underlivet

Svie, kløe og irritasjon i underlivet er nokså plagsomt. Ofte skyldes ubehaget en soppinfeksjon, men like ofte skyldes kløen en forstyrrelse i skjedens normale bakterieflora – en såkalt bakteriell ubalanse.

Annonse:

Det kan være vanskelig å skille mellom de to tilstandene fordi symptomene kan være svært like. Begge er imidlertid helt harmløse og kan lett behandles.

Bakteriebalansen forstyrres

De fleste kvinner opplever på et tidspunkt kløe i underlivet. En vanlig årsak til irritasjon, kløe og økt utflod er at bakteriebalansen i skjeden er forstyrret. De naturlige laktobasillene (melkesyrebakterienee) er normalt dominerende i kvinnens underliv. Hvis denne balansen forstyrres, kan laktobasillene forsvinne, noe som gir de andre bakteriene mulighet til å vokse og forårsake ubehag. Det øker risikoen for å bli rammet av en soppinfeksjon eller bakteriell ubalanse.

Soppinfeksjon oppstår når den soppen som finnes naturlig i skjeden, vokser fordi immunsystemet er svekket, eller når nyttige bakterier (melkesyrebakterier) ikke kan holde soppen under kontroll. Alle kvinner kan rammes av soppinfeksjon, men risikoen er større etter behandling med antibiotika, under graviditet, før menstruasjon eller hvis man er diabetiker. Det ikke uvanlig at man får tilbakevendende infeksjoner.

Bakteriell ubalanse kan ramme kvinner i alle aldre. Den presise årsaken er ikke kjent. Man vet ikke om det skyldes en infeksjon, eller om det er et forandret miljø i skjeden som påvirker den naturlige balansen. Ved overdreven hygiene, antibiotikabehandling eller langvarige menstruasjoner kan det oppstå en ubalanse. Trange bukser, g-streng og kraftig parfymerte såper kan også ha en negativ innvirkning.

Bakteriell ubalanse eller soppinfeksjon?

Det kan være vanskelig å skille mellom bakteriell ubalanse og sopp i underlivet siden symptomene minner om hverandre.

 • Det vanligste symptomet ved bakteriell ubalanse er illeluktende utflod som lukter litt som dårlig fisk. Lukten merkes særlig under menstruasjon og etter samleie. Utfloden er tynn og grågul i fargen. Ved en kraftig infeksjon kan det også være kløe og svie.
 • Symptomene på sopp i underlivet er en voldsom kløe og utflod som endres til å være hvit og kornete, men normalt uten lukt. Noen får mer utflod, mens andre opplever tørrhet.
 • Verken sopp eller bakteriell ubalanse er en kjønnssykdom, og man kan derfor ikke smitte partneren.

Behandling ved problemer i underlivet

Soppinfeksjon:

Ved en soppinfeksjon ser man ofte at bakteriefloraen i skjeden påvirkes, og antallet melkesyrebakterier faller. Sopp i underlivet kan behandles med særlige midler som dreper soppen. Disse midlene kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Hvis du bruker midler mot sopp i underlivet for ofte og kanskje uten å være sikker på at det virkelig er snakk om en soppinfeksjon, er det fare for å komme inn i en ond sirkel hvor symptomene konstant gjentas og forverres. Det finnes andre reseptfrie produkter som inneholder laktobasiller (melkesyrebakterier), som kan gjenoppbygge den naturlige bakteriefloraen. Foruten å behandle soppinfeksjonen virker de også forebyggende og minsker risikoen for tilbakefall. Disse produktene er så skånsomme at de ikke kan overdoseres og kan også brukes under graviditet og amming.

Bakteriell ubalanse:

Hvis bakteriefloraen er i ubalanse, kan man prøve lokal behandling med laktobasiller (melkesyrebakterier) som føres opp i skjeden. Disse produktene kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Denne typen behandling gis som en kur som gjenoppretter balansen i skjeden, så kløe og lett utflod forsvinner. Hvis symptomene ikke forsvinner innen en uke, eller hvis symptomene forverres, bør man kontakte lege. Her kan man da få en særlig antibiotikabehandling på resept i form av tabletter (med eller uten antibiotika) eller intimkrem.

Søk hjelp hos lege eller gynekolog

 • hvis du plages av kløe som ikke forsvinner, eller som forverres
 • hvis utfloden endrer utseende og blir grønn, gul, kornete eller blandet med blod
 • hvis behandling mot soppinfeksjon ikke hjelper
 • hvis du får symptomer på soppinfeksjon oftere enn to ganger på et halvt år

Gode råd

Du kan minske ubehaget ved bakteriell ubalanse ved å unngå å vaske deg med vanlig såpe. Bruk heller intimsåpe som er spesielt utviklet for det følsomme underlivet, og ellers uparfymert babyolje. Det er viktig at du ikke vasker deg for ofte, helst ikke mer enn annenhver dag for ikke å forstyrre den naturlige bakteriefloraen. Vær også oppmerksom på ikke å bruke for trange bukser og truser. Ubehaget kan noen ganger minskes ved å bruke truser av bomull som sitter litt løst. Du kan finne behandlende og forebyggende legemidler uten resept på apoteket. Spør personalet.

Du trenger absolutt ikke å plages av kløe i underlivet – det er hjelp å få!

En soppinfeksjon kan føre til at bakteriefloraen i skjeden påvirkes og at antallet melkesyrebakterier minsker.

En soppinfeksjon kan føre til at bakteriefloraen i skjeden påvirkes og at antallet melkesyrebakterier minsker.

Kløe i underlivet

Svie, kløe og irritasjon i underlivet er fryktelig plagsomt. Noen ganger er årsaken en soppinfeksjon, mens andre ganger kommer kløen av forstyrrelser i skjedens normale bakterieflora – såkalt bakteriell ubalanse.  

Annonse:

Det kan være vanskelig å skille disse tilstandene, da symptomene ligner veldig på hverandre. Både soppinfeksjoner og bakteriell ubalanse i underlivet er helt ufarlig, og kan behandles på en enkel og grei måte. 

Forstyrrelser i den bakterielle balansen 

De fleste kvinner opplever kløe i underlivet på et eller annet tidspunkt. Den vanligste årsaken til irritasjon er forstyrrelser i den bakterielle balansen. De naturlige laktobasillene (melkesyrebakteriene) dominerer vanligvis i kvinnens underliv. Forstyrres denne balansen kan laktobasillene forsvinne, og det fører til at de andre bakteriene har fritt spillerom til å vokse og skape ubehag. 

Bakteriell ubalanse kan ramme kvinner i alle aldre, men årsaken til denne tilstanden er enda ukjent. Vi vet ikke hvorvidt påvirkningen av den naturlige balansen dreier seg om en infeksjon eller bare en miljøforandring i skjeden. Overdreven hygiene, antibiotikabehandling eller lengre menstruasjonsperioder kan skape ubalanse. Trange bukser, G-strengtruser og sterkt parfymerte såper kan også påvirke negativt. 

Bakteriell ubalanse eller soppinfeksjon?

Det kan, som tidligere nevnt, være vanskelig å skille mellom bakteriell ubalanse og sopp i underlivet, da symptomene er nokså like. 

 • Det vanligste symptomet ved bakteriell ubalanse er illeluktende utflod, hvor lukten minner om råtten fisk. Lukten er ekstra fremtredende ved menstruasjon og etter samleie. Utfloden er tynn og grågul. Ved en kraftig infeksjon kan kløe og svie forekomme.
 • Symptomene ved sopp i underlivet er voldsom kløe samt utfloden kan endre seg til å bli hvis og kornete, som oftest uten lukt. Noen får hyppigere utflod, mens andre opplever tørrhet. 
 • Verken sopp i underlivet eller bakteriell ubalanse er kjønnssykdommer, og derfor er der heller ingen fare for smitte.  

Behandling av underlivsplager

Dersom bakteriefloraen er i ubalanse, kan man forsøke lokal behandling med laktobasiller. Man får melkesyrebakterier i form av stikkpiller reseptfritt på apoteket. Denne behandlingskuren har som formål å gjenopprette balansen i skjeden, slik at kløe og unormal utflod forsvinner. Dersom symptomene ikke er borte innen en uke, eller symptomene blir verre, bør du kontakte fastlegen din. Hun eller han kan hjelpe deg med en sterkere, reseptbelagt antibiotikabehandling. 

Sopp i underlivet skal behandles med spesielle midler som dreper soppen. Ved soppinfeksjon påvirkes bakteriefloraen i skjeden, og antallet melkesyrebakterier reduseres. Derfor kan man også gjøre en behandling med laktobasiller etter en soppbehandling, ettersom det ofte forekommer ubalanse i skjedens bakterieflora. 

Søk hjelp hos helsesenter eller gynekolog

 • hvis du er plaget med kløe som ikke gir seg eller blir verre.
 • hvis utfloden endrer farge eller konsistens (blir grønn, gul, kornete eller blodig).
 • hvis soppinfeksjonsbehandlingen ikke hjelper.
 • hvis du får symptomer på soppinfeksjon hyppigere enn to ganger per halvår.

Gode råd

Man kan redusere symptomene på bakteriell ubalanse ved å ikke vaske seg med såpe. Et tips er å bruke uparfymert barneolje i stedet. Unngå også å gå med for trange bukser og undertøy. Noen ganger reduseres symptomene dersom man anvender løse bomullstruser. 

Annonse:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: