Angi søkeord

Bekkenløsning

Bekkenløsning

Under graviditeten blir kroppens ledd, og da spesielt bekkenleddene, mer tøyelige. Dette kalles bekkenløsning, og er en normal prosess for å underlette fødselen. Noen kvinner får store problemer ved bekkenløsning, mens andre ikke føler noe som helst. Symptomene starter som regel i midten av svangerskapet, men de kan også komme både tidligere eller senere.

Annonse:

Bekkenløsning er ikke skadelig, verken for kvinnen eller fosteret. Hvis man opplever smerter i rygg eller bekken i løpet av svangerskapet, så bør man kontakte fødepoliklinikken.

Hvorfor bekkenløsning oppstår

Under graviditeten produserer kroppen mer av hormonet relaxin for å forberede kroppen til fødselen. Hormonet bidrar til å myke opp sener, leddbånd og bindevev, da spesielt i bekkenet. Dette skal gjøre det lettere for barnet å komme ut under fødselen, og kalles bekkenløsning. Noen kvinner opplever smerter i korsryggen, nede i setet eller i forkant av skambeinet til lysken.

Vanlige symptomer på bekkenløsning

Smertene ved bekkenløsningen kjennes som sagt i korsryggen og i forkant av skambeinet, eller på begge steder samtidig. Det kan være vanskelig å gå fort, gå i trapper og ta lange skritt. Noen kvinner opplever mildt ubehag, mens andre kan kjenne på en uutholdelig smerte. Noen har så store problemer at de må bruke krykker eller rullestol for å komme seg frem. 

Behandling ved bekkenløsning

Dessverre kan man ikke hindre bekkenløsning, men man kan redusere symptomene. En måte er å unngå å belaste ryggen for mye, og holde den så rett som mulig. 

Man kan også bruke et belte som spennes rundt hoftene som avlastning og støtte. Selv fysioterapi og trening kan styrke musklene rundt bekkenet, og avlaste ryggen. 

Omtrent tre måneder etter at barnet er født blir vanligvis symptomene borte. Det er viktig å ikke belaste bekkenet feil rett etter fødselen, da dette kan hindre at man leges. Man bør for eksempel unngå å løfte barnevogner eller bære eldre søsken på hoften den første tiden.

Be om hjelp 

Er man gravid og har smerter i rygg eller bekken, bør man kontakte fødeklinikken. 

Gode råd 

Å ha veltrente mage- og ryggmuskler kan være med på å støtte og avlaste bekkenet. Derfor kan det være bra å trene tidlig i graviditeten. Enkelte øvelser kan forebygge og lindre symptomer. 

  • Bekkenøvelse – Ligg på ryggen og press korsryggen ned mot gulvet. Løft setet, klem sammen seteputene og knip i bekkenbunnen. Gjør dette 10 ganger. 
  • Rygg- og bekkentrening – Stå på alle fire, bøy ryggen oppover. Gjenta denne øvelsen ti ganger. 
  • Trening av bekkenbunnen – Sitt eller ligg med en pute under knærne. Klem sammen muskulaturen i bekkenbunnen som om du avbryter en urinstråle. Gjenta 5-10 ganger. Gjør øvelsen flere ganger per dag.
Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: