Angi søkeord

Hos kvinner er mer enn en fjerdedel av alle krefttilfeller brystkreft. Foto: Shutterstock

Hos kvinner er mer enn en fjerdedel av alle krefttilfeller brystkreft. Foto: Shutterstock

Alt om brystkreft

Mer enn en fjerdedel av alle krefttilfeller hos kvinner er brystkreft. Brystkreft er den vanligste kreftformen hos kvinner, men hvordan utvikles den? Hvilke tegn skal man se etter? Og hvordan reagerer man dersom man blir rammet, eller om man er et familiemedlem av den rammede?

Annonse:

Brystkreft er som sagt den vanligste kreftformen hos kvinner. De som rammes er som regel eldre kvinner. Risikoen for brystkreft øker med alderen, og sykdommen er relativt sjelden før fylte 40 år. En klump eller knute i brystet er det vanligste tegnet på brystkreft, og mange tilfeller oppdages ved hjelp av mammografi. Tidlig påvisning gjør at sjansene øker for å kurere sykdommen.

Viktig med støtte fra familien om det oppdages brystkreft

Kreft, uansett form, er et traume for de som er rammet, og brystkreft er intet unntak. De som har kreft føler mange ganger at de er midt i en berg og dalbane mellom tanker og følelser. Dette gjelder også de som befinner seg midt i en kreftdiagnose eller de som går rundt og bekymrer seg for at de kan ha fått det. Da kan det være fint å ha venner og slektninger som kan virke som ekstra ører og stille spørsmål om ting de selv ikke har tenkt på. Dette kan være til god hjelp for å strukturere tanker og ideer hos de som er rammet. Som en slektning og venn av de som har brystkreft, handler det om å heve blikket over sykdommen og se selve personen, ikke bare sykdommen. Alt dette for å unngå følelsen av utilstrekkelighet og i stedet være tilgjengelig så langt det er mulig. Dette gjøres ved å lytte og å være til stede, uten å begrave hodet i sanden.

Tegn på brystkreft

Brystkreft oppdages vanligvis som en klump eller knute i brystet eller i nærområdet, som for eksempel i armhulen. Men man bør også være oppmerksomme på andre tegn, som at brystets form eller utseende endrer seg. Noen kreftformer fører til at hele brystet forstørres og føles strammere. Man bør også være oppmerksom på rødhet eller at huden synker inn på et begrenset område.

Tidlige symptomer kan også være at brystvorten endres, eller at det kommer en utflod fra brystvorten som noen ganger kan inneholde spor av blod i tillegg. Mange brystkrefttilfeller oppdages under en mammografiundersøkelse. Derfor er det viktig å regelmessig undersøke brystene sine, slik at forandringer kan oppdages tidlig. På denne måten øker sjansene for å kunne kurere sykdommen.

Årsaker til brystkreft

Det er ikke helt klart hvorfor brystkreft oppstår, men det finnes en rekke risikofaktorer som kan øke risikoen for sykdom.

Mest sannsynlig er sykdommen et samspill mellom flere ulike faktorer.

  • Hormonelle faktorer – spiller en viktig rolle for at brystkreften oppstår
  • P-piller og hormonbehandling – risikoen øker litt 
  • Arvelighet – har en viss betydning

Ulike typer av brystkreft

Det finnes forskjellige typer brystkreft. Hos noen kvinner vokser kreftcellene svært raskt, mens andre lider av en mer langsom variant. For det meste begynner sykdommen i melkegangenes celler, men kan også oppstå i melkekjertlene. I noen få tilfeller kan kreften til og med oppstå i bindevevet som eksisterer mellom melkekjertlene.

Prognose ved brystkreft

Ved at brystkreft blir oppdaget tidlig, samt ny og forbedret behandling, har sjansen økt for å bli frisk. Det er derfor viktig at kvinnene selv undersøker brystene sine regelmessig og kjenner etter klumper eller andre endringer.

Behandling ved brystkreft

Brystkreft kan vanligvis behandles med kirurgi. Hele eller deler av brystet blir fjernet, avhengig av svulstens størrelse. Som et tillegg til kirurgi benyttes også strålebehandling. I noen tilfeller benytter man også behandling med hormoner, antistoffer eller kjemoterapi. Dette gjøres for å redusere faren for at sykdommen kommer tilbake. Risikoen for tilbakefall er størst i løpet av de første årene. Derfor bør kvinner som behandles for brystkreft, gå regelmessig til kontroll hos legen og gjennomgå mammografiundersøkelser.

Å leve med brystkreft

Forskningen er i konstant utvikling når det gjelder kreftformer som brystkreft. Gjennom årlige kampanjer skapes det offentlig oppmerksomhet om sykdommen, noe som bidrar til å gi økonomisk støtte til den pågående forskningen. Har du blitt rammet av brystkreft, er det viktig å ikke glemme livet før kreften. Prøv så langt det er mulig å fortsette med aktiviteter som holder deg oppe.

Å fortsatt la de små tingene i livet ha betydning, ta seg tid til refleksjon – det er viktig når tilværelsen føles tung!

Annonse:

Les også

Annonse:
Annonse:
Strupekreft
24 oktober, 2014 Kreft

Strupekreft

Kreft i strupen er et resultat av celleforandringer i s...

Annonse:
Hjernesvulst
24 oktober, 2014 Kreft

Hjernesvulst

Om du har en hjernesvulst, eller hjernetumor, innebærer...

Annonse:
Alt om MDS
24 oktober, 2014 Kreft

Alt om MDS

Myelodysplastisk syndrom, MDS, er en sykdom og en grupp...

Annonse: