Angi søkeord

Ved leukemi får man ofte uforklarlige store blåmerker på huden. Foto: Shutterstock

Ved leukemi får man ofte uforklarlige store blåmerker på huden. Foto: Shutterstock

Leukemi (blodkreft)

Leukemi er fellesbetegnelsen for forskjellige typer kreft i beinmargen. Det er i beinmargen at blodet dannes. De forskjellige typene leukemi er delt inn i forskjellige grupper. En av gruppene omfatter akutt leukemi, som er en svært alvorlig sykdom som må behandles raskt. En annen gruppe er kronisk leukemi. Denne typen kreft kan man ofte ha lenge uten at man på noe tidspunkt har symptomer.

Annonse:

Kreften oppstår i de cellene som skal utvikle seg til forskjellige blodlegemer, og dette er fellesnevneren for de forskjellige typene leukemi. Hvis man får sykdommen, virker ikke bloddannelsen lenger som den skal, og i stedet blir en del av stamcellene til kreftceller.

Årsaker til leukemi

Bloddannelsen er forandret når man har leukemi. Det er oftest de umodne hvite blodlegemene som ved en feil utvikles til leukemiceller – kreftceller. Leukemicellene overtar plassen i beinmargen og gjør at det ikke lenger kan nok friske blodlegemer.

Man vet ikke hvorfor noen rammes av sykdommen, men det finnes forskjellige teorier. Blant ytre faktorer mistenkes stråling, og man mener også at miljøgifter og andre kjemikalier bidrar til sykdommen.

Symptomer på leukemi

Et vanlig symptom på leukemi er at man uten grunn får blåmerker. Man kan også ha lettere for å få infeksjoner. Blekhet og tretthet er et vanlig symptom. Dessverre er disse symptomene også vanlige for noen andre sykdommer. Hvis du er redd for at du har sykdommen, er det bare å kontakte lege. Helsepersonell kan også gi råd og svare på spørsmål.

Noen av de symptomene man kan ha, er

  • en tretthet som er så uttalt at den er invaliderende, og som ikke forsvinner etter noen uker
  • plutselig vekttap, også selv om man spiser den samme maten som vanlig
  • blåmerker som oppstår plutselig og uten grunn

Behandling

Det finnes forskjellige behandlinger som avhenger av hvilken type leukemi man har, og ofte kombinerer man flere behandlinger. Ved akutt leukemi behandles det normalt med cytostatika, også kalt cellegift. Har man kronisk leukemi, blir man normalt også behandlet med cellegift, men også med andre legemidler.

Cytostatika er legemidler som dreper cellene ved å hindre at de kan dele seg. Kreftceller deler seg raskere enn vanlige, friske celler og er mer følsomme for cellegift. Også stamcelletransplantasjon er et alternativ ved både akutte og kroniske typer leukemi. Man pleier også å gi pasienten glukokortikoider som er med på å dempe den betennelsen som kan oppstå i forbindelse med cellegiftbehandling. I denne artikkelen kan du lese om hvor viktig det er med ernæring og kosthold når du skal komm deg igjennom en kreftbehandling.

Når man får beskjeden

Å få vite at man har leukemi eller i det hele tatt kreft er selvfølgelig svært krevende. Beskjeden er en omveltning, og plutselig er livet forandret. Beskjeden medfører stor engstelse fordi man ikke vet hvordan framtiden vil se ut. Foruten selve sykdommen er behandlingene og alle sykehusbesøkene belastende. Det er svært vanlig at man rammes av sterke følelser av uvirkelighet. Man kan også føle seg sint og lei seg.

Ofte er det mulig for den sykes pårørende å være til stede i hele behandlingsperioden. Dette er godt for både pasienten og for familie og venner.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Prostatakreft
23 februar, 2015 Kreft

Prostatakreft

Hvert år får cirka 10 000 menn i Sverige konstatert pro...

Annonse:
Annonse:
Strupekreft
24 oktober, 2014 Kreft

Strupekreft

Kreft i strupen er et resultat av celleforandringer i s...

Annonse:
Annonse:
Alt om MDS
24 oktober, 2014 Kreft

Alt om MDS

Myelodysplastisk syndrom, MDS, er en sykdom og en grupp...

Annonse: