Angi søkeord

Et av de vanligste symptomene på Cushings syndrom er såkalt ”måneansikt”

Et av de vanligste symptomene på Cushings syndrom er såkalt ”måneansikt”

Cushings syndrom (Endogen hyperkortisolisme)

Cushings syndrom forårsakes av for høyt innhold av kortisol i kroppen. Det kan oppstå på grunn av overmedisinering med kortison, eller for eksempel av en tumor i binyrene som produserer hormonet.

Annonse:

Sykdommen er uvanlig og rammer bare omtrent tre på én million hver år. Cushings syndrom forekommer i alle aldersgrupper, men er vanligere hos kvinner enn hos menn. Vanligvis utvikles sykdommen fullt ut i løpet av 2-4 år. Dersom den ikke blir behandlet, bidrar den til drastisk økt dødelighet, fremfor alt med hensyn til hjerte- og karsykdommer.

Hvorfor får man Cushings syndrom?

Den vanligste årsaken til Cushings syndrom er langvarig bruk av kortison. I tillegg kan sykdommen komme av en tumor i hypofysen som danner for mye av ACTH hormonet. Disse tumorene kan være både god- og ondartede. Hypofysen er en kjertel som sitter inne i skallen, under hjernen. Er det hypofyserelaterte årsaker, blir tilstanden i stedet kalt Cushings sykdom.

Symptomer

Cushings syndrom har flere symptomer. For høyt kortisolinnhold i kroppen gjør at ansiktet lagrer fett, og man får såkalt ”måneansikt”. Ansiktet blir rundt og ofte litt rødt. Fett kan også samles på nakke og mage, mens armer og ben forblir tynne. Andre symptomer er tynn hud, nedsatt muskelkraft, høyt blodtrykk, uteblitt menstruasjon hos kvinner og at man lett får blåmerker. Økt tørste og store urinmengder forekommer. Dette kan i tillegg være et tegn på at man har utviklet diabetes.

Diagnose

Er det mistanke om Cushings syndrom, tas et visst antall urinprøver for å måle kortisolinnholdet. I tillegg gis en sterk kortisontablett for å se om kortisolinnholdet i kroppen går ned. Er alt normalt, vil kortisolmengden være lav etter noen timer. Er det Cushings syndrom, vil mengden av kortisol være så å si uforandret. Det tas også flere røntgenundersøkelser av hypofysen, binyrene og iblant også av lungene.

Behandling

Om sykdommen kommer av overmedisinering med kortison, forsøker man i første rekke å redusere inntaket. Iblant kan dette være vanskelig fordi kortisonbehandlingen kan være nødvendig for en underliggende sykdom, men i størst mulig grad erstattes kortisonet med andre legemidler. Om sykdommen i stedet beror på en tumor, er behandlingen en annen. Når det er bekreftet hvor tumoren sitter, blir man i de fleste tilfellene operert. Operasjonen kan suppleres med strålebehandling. I påvente av operasjon, anvendes ofte legemidlet ketaconazol. Hensikten er å få ned kortisolnivået og forberede pasienten for den kommende operasjonen. De fleste med Cushings syndrom blir bra igjen etter operasjonen, men det kan ta mange år før alle symptomene forsvinner.

Øvrig informasjon  

Gjenkjenner du noen eller flere av symptomene for Cushings syndrom, bør du omgående oppsøke lege.  Det kan også være lurt å ringe helseopplysningen dersom du føler deg bekymret. Risikoen for at det er Cushings syndrom er lav i og med at sykdommen er så sjelden, men det er alltid bra å konsultere lege. Sykdommen er svært belastende for kroppen, og dersom den ikke behandles, kan den være dødelig. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Prostatakreft
23 februar, 2015 Kreft

Prostatakreft

Hvert år får cirka 10 000 menn i Sverige konstatert pro...

Annonse:
Strupekreft
24 oktober, 2014 Kreft

Strupekreft

Kreft i strupen er et resultat av celleforandringer i s...

Annonse:
Hjernesvulst
24 oktober, 2014 Kreft

Hjernesvulst

Om du har en hjernesvulst, eller hjernetumor, innebærer...

Annonse:
Annonse: