Angi søkeord

Det tar ofte lang tid før kreft i leveren viser tydelige symptomer. Da kan det være for sent.

Det tar ofte lang tid før kreft i leveren viser tydelige symptomer. Da kan det være for sent.

Kreft i leveren (Hepatocellulær cancer)

Kreft i leveren er en sjelden kreftform. Derimot er det vanlig at annen kreft sprer seg til leveren. Da dannes det dattertumorer, såkalte metastaser. Symptomene på leverkreft er ofte uklare. Sykdommen oppdages derfor ofte for sent. 

Annonse:

Leveren sitter ganske høyt oppe på høyre side av magen. En av leverens oppgaver er å bryte ned avfall som dannes i andre deler av kroppen. Den skal også bryte ned og transportere bort giftige substanser. Menn over 65 år har lettest for å få kreft i leveren. Sykdommen rammer også kvinner, men det er mer sjeldent

Hvem rammes?

Kreft i leveren beror på at en celle begynner å dele seg uhemmet og til slutt danner en tumor. Det kan også bero på at en tumor i andre deler av kroppen sprer seg til leveren. Dette kalles metastaser. Om det dannes metastaser i leveren, er kreften svært vanskelig å helbrede. Sykdommen rammer oftest eldre mennesker, og det er dobbelt så stor risiko for å bli syk dersom man lider av fedme. I tillegg øker Hepatitt A og B risikoen for kreft i leveren. Faktorer som anabole steroider, muggsopp og kjemiske oppløsninger spiller også inn.  

Symptomer

Det tar ofte lang tid innen man oppdager tegnene på leverkreft. Ett tegn kan være en svak følelse av ubehag i magen over lengre tid. Man føler seg elendig, får feber, mangler matlyst og går ned i vekt selv om matvanene er de samme. Andre symptomer er vondt i ryggen på høyde med skulderbladene, eller at huden og det hvite i øyet blir gulfarget. Noen blir også plaget av mye kløe på kroppen. Det er dessverre først i et senere stadium av sykdommen at symptomene blir tydeligere. Har man symptomene, bør man søke legehjelp, eller ringe helseopplysningen. I og med at symptomene ofte oppdages for sent, gjelder det å være på den sikre siden. 

Ved en utredning for leverkreft foretas flere undersøkelser; som laparoskopi, CT eller MR. I tillegg må man ta blodprøve og urinprøve. Hensikten er at legen skal kunne kontrollere graden av de ulike emnene som dannes i leveren. Det kan også tas en biopsi, en vevsprøve. 

Behandling

Den vanligste måten å behandle kreft i leveren på er gjennom å operere. Under operasjonen tas selve tumoren bort, i tillegg til en liten bit av leveren i området rundt tumoren. De fleste blir helt friske igjen etter operasjonen så sant kreften ikke har spredt seg utenfor leveren. Iblant må man operere bort hele leveren for deretter å foreta en levertransplantasjon. Dessverre er det ikke mulig å operere alle former for tumorer. 

Er det ikke mulig å helbrede kreften, får man i stedet behandling for å kunne leve så lenge og bra som mulig med sykdommen. I stedet for operasjon, får man lindrende behandling. Behandlingen kalles palliativ pleie. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Prostatakreft
23 februar, 2015 Kreft

Prostatakreft

Hvert år får cirka 10 000 menn i Sverige konstatert pro...

Annonse:
Strupekreft
24 oktober, 2014 Kreft

Strupekreft

Kreft i strupen er et resultat av celleforandringer i s...

Annonse:
Hjernesvulst
24 oktober, 2014 Kreft

Hjernesvulst

Om du har en hjernesvulst, eller hjernetumor, innebærer...

Annonse:
Annonse: