Angi søkeord

Testikkelkreft

Testikkelkreft

Testikkelkreft er den vanligste kreftformen hos menn i alderen 20 til 45 år. Årsaken til testikkelkreft er ikke helt kjent. Testikkelkreft er en sykdom med meget gode prognoser, over 95% av pasientene blir fullstendig friske igjen.

Annonse:

Testikkelkreft er vanligst hos unge menn. Majoriteten av de som rammes er mellom 20 og 40 år. Prognosen ved testikkelkreft er meget god og over 95% blir helt friske igjen. Det vanligste symptomet er at en av testiklene har blitt større eller kjennes opphovnet. Det kan også oppleves som om testikkelen har blitt hardere. Kun omlag halvparten av pasientene har smerter eller verk i testikkelen. En del menn klager over en diffus verk og/eller tyngdefølelse i pungen.

Om en testikkel blir større eller hard kan dette komme av en infeksjon som heller bør  behandles med antibiotika. Derfor er det alltid viktig å oppsøke lege hvis en testikkel har blitt større eller gjør vondt.

Årsaken til testikkelkreft er ikke helt kjent, men finnes testikkelkreft hos slektninger, har man større risiko for å rammes. Sykdommen opptrer oftere hos menn hvor testiklene ikke har kommet på normal plass i pungen.

Det finnes to former for testikkelkreft

  • Seminom testikkelkreft rammer menn i alderen 30-45 år. Kreften oppdages ofte før den har rukket å spre seg.
  • Non-seminom type rammer oftest menn mellom 20 og 30 år. Kreften vokser raskt og kan spre seg på bare noen uker eller måneder.

Undersøkelse

Ved en undersøkelse vil legen kjenne på testiklene med hånden. Deretter brukes ultralyd for å få øye på en eventuell svulst. Om dette skulle være tilfellet, blir pasienten sent videre til urolog.

Behandling

Er det mistanke om kreft, opereres testikkelen bort og undersøkes i mikroskop. Dermed får man svaret på om det er kreft, og eventuelt hvilken krefttype det er snakk om. Etter en operasjon kan det i blant bli aktuelt med kjemoterapi, eventuelt strålebehandling, for at kreften ikke skal spre seg. Etter operasjon og annen behandling, blir de aller fleste helt friske. Behandlingen kan likevel føre til sterilitet. Av den grunn blir det gitt tilbud om å fryse ned sædceller. Disse kan brukes senere slik at pasienten kan få egne, biologiske barn.

Oppsøk lege

Det er bra å selv undersøke pungen et par ganger i måneden, spesielt hvis sykdommen finnes i familien, eller om man har en testikkel som kom sent på plass i pungen. Kontakt lege hvis:

  • En av testiklene dine forandrer størrelse, føles hoven eller hard.
  • Du har diffuse smerter eller tunghetsfornemmelse i pungen.
Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Prostatakreft
23 februar, 2015 Kreft

Prostatakreft

Hvert år får cirka 10 000 menn i Sverige konstatert pro...

Annonse:
Strupekreft
24 oktober, 2014 Kreft

Strupekreft

Kreft i strupen er et resultat av celleforandringer i s...

Annonse:
Hjernesvulst
24 oktober, 2014 Kreft

Hjernesvulst

Om du har en hjernesvulst, eller hjernetumor, innebærer...

Annonse:
Annonse: