Angi søkeord

Urinveisinfeksjon (UVI) – symptomer, årsaker og behandling av blærekatarr

Urinveisinfeksjon eller blærekatarr oppstår ofte på grunn av en infeksjon i urinblæren, som skyldes tarmbakterier. Urinveisinfeksjoner rammer oftere kvinner enn menn og kan både behandles og forebygges.

Annonse:

Ved urinveisinfeksjon er det vanlig at du føler deg mer tissetrengt enn ellers, og at det svir når du tisser. Det er vanlig at man behandler en urinveisinfeksjon med antibiotika, men i dag kan man også få forebyggende og supplerende behandling som kan begrense forbruket av antibiotika. 

Hvorfor oppstår en urinveisinfeksjon?

Når det trenger bakterier inn i urinblæren via urinrøret, oppstår det en urinveisinfeksjon. Som regel er det tarmbakterier vi mennesker har. Hvis bakteriene fortsetter lenger opp i kroppen, fra urinblæren opp til nyrene, kan det oppstå en nyrebekkenbetennelse som er en mer alvorlig form for urinveisinfeksjon.

Kvinner rammes oftere enn menn av urinveisinfeksjon. Det skyldes at kvinnens urinrør er kortere. Når menn får det, er prostatakjertelen som regel også infisert. Når kvinner kommer i overgangsalderen, øker risikoen for å få urinveisinfeksjoner. Det skyldes at nivået av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen faller, og det gir skrøpelige slimhinner. Urinveiene blir da lettere irritert, og det kan oppstå urinveisinfeksjon. Myndighetene anbefaler at man ved tilbakevendende urinveisinfeksjoner hos eldre kvinner blant annet bruke lokal behandling med østrogen.

Er jeg rammet av en urinveisinfeksjon?

De fleste kan merke om de er rammet av en urinveisinfeksjon. Hyppig vannlating, hyppig tissetrang og svie når man sitter, er bare noen av symptomene. Man kan også oppleve at blæren ikke tømmes helt, og at urinen er både grumsete og lukter ille. 

Symptomer på urinveisinfeksjon 

  • Du må tisse ofte.
  • Det kan svi når man tisser, og dessuten like etterpå.
  • Det kan gjøre vondt i den nederste delen av magen over urinblæren.
  • Du fryser kanskje litt. 
  • Iblant kan det være litt blod i urinen.
  • Eldre personer kan bli forvirret hvis de har en infeksjon, herunder også en urinveisinfeksjon.

Man kan også få smerter i den nederste delen av magen og en lett kvalme. Feber er derimot uvanlig.

Diagnostisering av urinveisinfeksjon

Det er forholdsvis lett å stille diagnosen urinveisinfeksjon. Dels baseres diagnosen på pasientens egen opplevelse og redegjørelse, men framfor alt brukes manen urinstrimmel og dyrking av urinen.

På denne måten kan det konstateres om det er snakk om en urinveisinfeksjon.

Tranebærjuice ved urinveisinfeksjon – en myte

I første omgang velger mange kvinner selv å behandle urinveisinfeksjonen. Det er mange råd på nettet om hvordan man behandler en urinveisinfeksjon, og det skjer ofte at man spør venner og bekjente. En klassisk myte er at tranebærjuice hjelper på urinveisinfeksjon, men det er ikke vitenskapelig bevist. 

Normalt forventes det at en ukomplisert urinveisinfeksjon forsvinner innen en uke. Derfor får mange ingen behandling bortsett fra rådet om væske og reseptfrie smertestillende midler. Det er derfor mange som forsøker seg på egen hånd å finne et eller annet alternativ mellom medisinsk behandling og bare å vente.

Behandling av urinveisinfeksjon

Den vanligste medisinske behandlingen av urinveisinfeksjon består av antibiotika. Kombinasjonen urinveisinfeksjon og antibiotika er imidlertid ikke helt uproblematisk. Flere og flere blir resistente overfor antibiotika, og samtidig er urinveisinfeksjon forholdsvis hyppig og ofte tilbakevendende. I dag kan man få reseptfri behandling som påvirker både tarm og blære, og som tas allerede når man merker de første symptomene. Denne typen behandling virker ved å hindre spredningen av bakterier til blæren og kan brukes til både å behandle en pågående urinveisinfeksjon og forebygge tilbakefall. 

Man skal huske på å det ikke er en erstatning for antibiotikabehandling, som fortsatt er nødvendig alt etter hvor alvorlig eller kraftig urinveisinfeksjonen er. Hvis du er i tvil eller har kraftige smerter eller feber, skal du alltid oppsøke lege for å få veiledning og råd.

Gode råd for kvinner 

Har du fått urinveisinfeksjon, er rådet å drikke mye væske. Det bidrar til at du tisser oftere, så blæren blir skylt igjennom. Hus også å tømme blæren helt når du tisser. Da minsker du risikoen for infeksjon. Vask deg bare én gang om dagen i underlivet med vann og svært mild intimsåpe, og vask alltid forfra og bakover for å minske risikoen for at det kommer bakterier inn i urinrøret.

De fleste rammes på et eller annet tidspunkt av urinveisinfeksjon, men i dag finnes det gode behandlingsalternativer – både med og uten antibiotika – som både kan forebygge og behandle. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse: