Angi søkeord

For endel kvinner er mensen en hårreisende opplevelse for kropp og sjel.

For endel kvinner er mensen en hårreisende opplevelse for kropp og sjel.

PMS (Premenstruelt syndrom)

Hver måned i forbindelse med menstruasjonen kjenner så godt som alle kvinner forandringer i kroppen. De aller fleste kan føle mildt ubehag, men for hver 20. kvinne er dagene før mensen en plage med humørsvingninger, nedstemthet og iblant psykiske forstyrrelser. De lider av PMS eller premenstruell spenning. Men hvorfor lide unødig? Det finnes hjelp å få.

Annonse:

Ømme bryster, hodepine og vondt i magen er plager nesten alle kvinner opplever i dagene rett før mensen. Selv humøret kan påvirkes med nedstemthet og iblant aggressivitet. PMS deles inn i PMS (Premenstruelt syndrom) og PMDD (Premenstruell dysforisk lidelse). PMDD er den tyngste varianten av PMS. Plagene i dagene før mensen blir så vanskelige at de nesten er uutholdelige å hanskes med, og påvirker livet negativt i stor grad. Cirka. 3-5 % av kvinner har PMDD.

Depresjonslignende tilstand

De som lider av alvorlig PMS, kan ende opp i depresjonslignende tilstander der familieliv og jobb blir skadelidende. Vanskelighetene dukker opp i bestemte faser av menstruasjonssyklusen og er verst uken før mensen. Etter det forsvinner plagene raskt.

Det er ikke kjent hvorfor enkelte kvinner rammes hardere enn andre av PMS. Det kan komme av at endel kvinner er mer følsomme for hormonforandringer. PMS kobles til menstruasjonssyklusen da nivåene av kjønnshormonene østrogen og progestagen (gestagen) ”kjører” berg-og-dalbane i kroppen. 

Hormonene i kroppen påvirker hjernens signalsubstanser, og da først og fremst serotonin som er hjernens ”fred og ro”- hormon.

Behandling mot PMS

Det finnes ulike måter å behandle PMS på. Det er viktig at man tar det rolig og unngår stress. Å trene regelmessig pleier å hjelpe, da endorfiner frigjøres under trening og har en positiv effekt.  Å leve sunt, spise og sove regelmessig kan også hjelpe mot lettere PMS-plager. 

Kan man ikke lindre plagene på egen hånd og opplever store PMS-plager, ta kontakt med lege. Det finnes reseptbelagte medisiner som kan hjelpe.

Øk mengden av serotonin eller påvirk hormonene

Dagens medisinske behandlinger er å øke mengden serotonin, eller å påvirke hormonene. En vanlig behandling er med medisiner som øker nivået av serotonin i hjernen. Disse legemidlene skal brukes fra forventet eggløsning til første menstruasjonsdag, dvs. ca. 14 dager. Plager som humørsvingninger, nedstemthet, irritasjon og bekymring lindres.

Behandling med kombinasjons p-piller, som inneholder østrogen og progestagen(gestagen), kan være effektivt. De hemmer eggløsningen og letter på den måten også humørsvingningene.

Gode råd ved PMS og PMDD:

  • Ta det med ro – stress øker PMS-plagene
  • Søvn – å være uthvilt og sove nok hjelper
  • Kosthold – å spise sunt og regelmessig har god effekt 
  • Mosjon – å trene regelmessig, 30 minutter 3-4 ganger i uken kan hjelpe
  • Søk hjelp – ulike behandlinger med reseptbelagte medisiner har effekt 
Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: