Angi søkeord

Har du vestibulit, får du smerte under samleie, noe som kan forårsakes av å ha sex uten å være skikkelig opphisset.

Har du vestibulit, får du smerte under samleie, noe som kan forårsakes av å ha sex uten å være skikkelig opphisset.

Smerte ved samleie (vestibulitt)

Vestibulitt er en tilstand som gir smerte i skjedeåpningen under samleie. Nervene i slimhinnene som sitter rundt skjedeåpningen blir hypersensitive. Det kan være nok med en lett berøring for at det skal gjøre vondt.

Annonse:

Om man ikke behandler vestibulitt, kan det medføre at du på sikt får større problemer og ikke lenger kan bruke truser eller tettsittende bukser.

Symptomer og årsak til smerte ved samleie

De vanligste symptomene på vestibulitt er at det gjør svært vondt når man rører eller trykker på området mellom de indre kjønnsleppene. Det føles som en brennende smerte i underlivet, og det vonde området blir ofte rødt. Smerten kjennes oftest under samleie, når man bruker tampong, eller får en gynekologisk undersøkelse. Om du har hatt problemer over lenger tid, kan du kjenne smerte også når du sykler eller rir.

Det er vanligst at kvinner mellom 18-25 år rammes av vestibulitt. Omtrent hver tiende kvinne i denne aldersgruppen har smerte under samleie. Flere faktorer bidrar til dette. Du kan for eksempel ofte ha soppinfeksjoner og bruke reseptfrie legemidler mot soppen, eller det kan være prevensjonsmidler som inneholder hormoner. Andre årsaker er behandling for kondylom rundt skjedeåpningen, eller at du har sex uten å ha lyst, eller være tilstrekkelig opphisset til å bli fuktig. Vestibulitt kan også forekomme om du fortsetter å ha sex selv når det gjør vondt. Stress er også en faktor som kan virke inn.

Behandling

Det finnes mye du kan forsøke selv hvis du har vestibulitt for å se om smertene går over. Du kan blant annet ta en pause fra prevensjonsmidler som inneholder hormoner og bare ha samleie når du er skikkelig opphisset. Ha ikke samleie så lenge du har vondt, og bruk ikke reseptfrie legemidler mot sopp. I tillegg kan du la være å vaske deg altfor ofte med såpe og vann i underlivet, fordi vaskingen fører til uttørking og irritert hud. Å slappe av og gjøre ulike avslapningsøvelser kan også hjelpe.

Det finnes en gelé som du kan smøre på det smertefulle området. Det heter Xylocain og fås på resept. Du smører deg fem til seks ganger per dag for å bedøve nervene. På sikt bruker dette å lindre problemene, men du bør unngå sex under selve behandlingen med geleen. Xylocain finnes også som salve, men bør helst unngås da den ofte kan svi. Har du en fet salve som blank vaselin eller decubal, kan du smøre underlivet med denne for å myke opp og venne underlivet til berøring igjen.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse: