Angi søkeord

Stress, prestasjonsangst og uro kan være årsaker til impotens.

Stress, prestasjonsangst og uro kan være årsaker til impotens.

Impotens – det finns behandling

Impotens (ereksjonssvikt) er ofte enkelt å behandle, ettersom cirka 80% av de som rammes har fysiske skader. Har man vært impotent over en lengre periode, kan det ha oppstått tilleggsproblemer. Dette er viktig å huske på ved behandling.

Annonse:

Impotens har ikke kun med penis å gjøre. Seksuell aktivitet krever både stimulering lokalt og via andre sanser. En ereksjon starter i hjernen, hvor et blikk, en berøring, en duft eller et minne, stimulerer spesielle nervebaner. Dette fører til at blodkarene i penis avspennes og utvides, noe som gjør at mengden av blod i penis øker kraftig og penis erigeres. Den som rammes av impotens, kan lett avstå fra seksuell kontakt, av frykt for å mislykkes.  I denne tilstanden er det lett å havne i en ond sirkel.

Symptomer ved impotens

Menn kan rammes i alle aldre, men det er vanligere for eldre menn. 40% av alle 40 åringer rammes. Hos menn over 75 år, rammes 70%. De vanligste symptomene er:

  • Penis holder seg ikke hard lenge nok til å gjennomføre et samleie.
  • Ereksjonen er ikke like hard som før.
  • Penis står ikke like rett opp.
  • Ereksjon uteblir helt.

Hjerte- og karsykdommer kan ligge bak

Årsaker til impotens kan være stress, prestasjonsangst, uro, røyking og alkohol. Ofte er årsaken også en bakenforliggende sykdom. Menn som har diabetes, har fire ganger høyere risiko for impotens enn gjennomsnittsmannen. Det fins også studier som viser at menn med impotens ofte har problemer med høyt blodtrykk, høyt kolesterol og andre risikofaktorer ved hjerte- og karsykdommer. Både diabetes og hjerte- og karsykdommer, kan føre til at blodkarene i penis skades, noe som øker risikoen for impotens. Impotens kan være et tidlig signal for så vel diabetes som hjerte- og karsykdommer.

Sammenheng mellom impotens og godartet prostataforstørrelse (BPH)

50% av menn over 50 år, med impotensproblemer, kan også rammes av godartet prostataforstørring (benign prostatahyperplasi, BPH). Av ukjente grunner, vokser nytt vev i prostatakjertelen, akkurat i det samme området hvor urinrøret passerer. I det prostatakjertelen blir større, kan den klemme mot urinrøret, noe som gjør det vanskeligere å tisse.

Menn som rammes av godartet prostataforstørring, føler som regel ikke smerte. Ytre symptomer, som hevelser, oppdages heller ikke. Det er derimot vanlig at urinstrålen blir svakere, samt at det krever større kraft/innsats for å tømme urinblæren. Andre vanlige symptomer er avbrudd i urinstrålen, etterdrypping og en følelse av at urinblæren ikke tømmes helt. Den som rammes, trenger å tisse oftere og er ofte tissetrengt gjennom natten. I senere tid, har det blitt mulig å behandle begge tilstandene med ereksjonslegemiddelet Cialis. Legger du merke til noen av de nevnte symptomene, bør du oppsøke lege for å undersøke om du har BPH.

Behandling av impotens

Behandling kan bestå av seksualrådgivning, legemidler, implantat og/eller kirurgi. Det er viktig å undersøke for bakenforliggende sykdommer.

Den vanligste behandlingsformen, er med piller. Ettersom legemidlene har ulik virketid, alt fra noen timer til kontinuerlig behandling, pleier legen å diskutere med pasienten for å komme frem til det best egnede legemiddelet. Legemidler som gis i pilleform, virker ved å løse opp muskulaturen rundt erektilvevet i penis. Når muskulaturen slapper av, muliggjøres utvidelse av hulrommene i dette vevet, penis kan fylles med blod og en naturlig ereksjon oppnås. Det at pillene virker i et visst antall timer, betyr ikke at man har uavbrutt ereksjon i denne tiden. Andre misforståelser er at man får økt sekslyst og at man kan få ereksjon flere ganger etter hverandre. Sexlysten er uforandret og ereksjonsevnen kan komme tilbake til det nivået den hadde før problemene tok til. Pillene gir altså mulighet for ereksjon ved seksuell opphisselse. Er man ikke opphisset, skjer det ingen ting, selv om man har tatt en pille.

Når ereksjonen er tilbake

For de fleste menn, er det en stor lettelse å få tilbake sin naturlige ereksjon, men dette kan også skape spørsmål hos partneren. Hvordan blir det å starte om igjen etter så lang tid? Det er viktig å nærme seg hverandre i et tempo som begge er fortrolige med. Hvor lang denne prosessen blir, er helt individuelt. Enkelte par kan trenge en hel måned før begge kommer i den rette stemningen. For andre er det nok med en dag.

Annonse:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Prostatakreft
23 februar, 2015 Kreft

Prostatakreft

Hvert år får cirka 10 000 menn i Sverige konstatert pro...

Annonse:
Annonse: