Angi søkeord

Blod i sædvæsken (hematospermi)

Blod i sædvæsken (hematospermi)

Annonse:

Blod i sæden er sjelden farlig og kan ha flere årsaker; som infeksjoner, økt samleiefrekvens eller et ødelagt blodkar. Det krever som regel ingen behandling. Legen undersøker om du har fått katarr i prostata. Dette kan eventuelt behandles med antibiotika.

Hvorfor får man blod i sæden?

Årsaken til blod i sæden kan komme av infeksjon i prostata, urinrøret eller i pungen. Det kan også bero på endring i hvor hyppig du har samleie, eller hvor ofte du generelt får utløsning. Den vanligste årsaken til blod i sædvæsken er at et utvendig blodkar er ødelagt inne i urinrøret i forbindelse med samleie. 

Behandling  

Blod i sædvæsken behøver sjelden behandling og går som regel over av seg selv. Har du derimot fått en større skade som forårsaker blod i sæden, er det nødvendig med et kirurgisk inngrep. 

Mange tror at blod i sæden er tegn på kreft, men det er ikke tilfelle.

Hvordan stilles diagnosen?

Er du bekymret for blod i sæden, anbefales å gå til lege. Der får du ta tatt en fysisk undersøkelse for å kontrollere om du har feber, hovne lymfekjertler, hoven pung, utflod fra urinrøret eller forstørret prostata.

For å hjelpe helsepersonell eller lege med å diagnostisere problemet er det viktig at du svarer på spørsmål i forbindelse med tilstanden som:

Hvor mye blod er det i sæden?

Har mikroskopiske blodspor noensinne blitt oppdaget tidligere når sædvæsken er blitt undersøkt ved andre anledninger?

Når oppdaget du dette første gangen? Kommer det alltid blod, eller bare iblant?

Finnes det noe som kan ha ledet til symptomet?

Hvilke andre symptomer har du?

For at helsepersonell eller lege lettere skal kunne fastslå hvorfor du har fått blod i sæden, kan man foreta følgende tester:

Prostataeksamen

PSA blodprøve

Urinanalyse

Urinkultur

Spermieanalyse

Spermakultur

Ultralyd av bekken og pung

Når skal du oppsøke medisinsk hjelp?

Er det bare litt blod, er det ikke uvanlig. Det hender de fleste personer en eller annen gang i livet. Det er likevel viktig at du oppsøker en lege dersom det ikke gir seg, eller om mengden blod øker for å være sikker på at det ikke ligger noe annet bak symptomene. 

Hva kan du gjøre når du har blod i sæden?

Lege eller helsepersonell vil kontrollere om du har katarr eller infeksjon i prostata.

Har du en infeksjon, kan det være nødvendig med antibiotikabehandling. Prostataen blir undersøkt fordi det er her sædvæsken produseres. En infeksjon i form av katarr i prostata går ikke bort av seg selv. Den må behandles med antibiotika for å forsvinne. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse: