Angi søkeord

Gonoré

Gonoré

Gonoré er en kjønnssykdom som forårsakes av bakterier i urinrøret og skjeden. Bakteriene kan også forekomme i svelget og endetarmen. De vanligste plagene er utflod og at det svir når man tisser. Hvis gonoré ikke blir behandlet, kan man bli steril senere i livet.

Annonse:

Hvordan smitter gonoré?

Gonoré forårsakes av bakterier som kan gi infeksjoner i kjønnsorganene, samt i svelg og endetarm. Hvis disse infeksjonene ikke blir behandlet, kan man på lengre sikt bli steril. Gonoré smitter ved alle typer ubeskyttet seksuelt samkvem.

Vanlige symptomer ved gonoré

Symptomene ved gonoré varierer. Det er meget vanlig med en gulaktig, illeluktende utflod, og at det svir kraftig når man tisser. Det er derimot mange, spesielt kvinner, som ikke får noen symptomer. Disse kan derfor være smittet lenge, uten at en diagnose stilles. Tiden fra man blir smittet, til sykdommen bryter ut, er kort. Det kan gå fra noen dager, til noen uker.

Diagnostisering av gonoré

Diagnostisering av gonoré gjøres med en gonoré test; en bakterieprøve tas fra urinrøret, livmortappen, endetarmen eller svelget. En kontrollprøve må tas etter endt behandling.

Behandling av gonoré

Gonoré behandles med antibiotika, jo tidligere du får medisin, desto bedre. Din partner skal også behandles, selv om hans/hennes bakterieprøve ikke viser gonoré. Det er nemlig likevel stor sannsynlighet for at du har smittet din partner. Gonorébakteriene utvikler ofte resistens mot ulike antibiotika. Det er vanlig at det kreves behandling med såkalte lisenspreparater for at infeksjonen skal kunne leges.

Oppsøk lege

Hvis man mistenker at man har blitt smittet med gonoré, bør en gonoré test utføres.

Smittevernloven pålegger legene å drive smitteoppsporing ved gonoré, dette for å unngå videre spredning av sykdommen.

Gode råd

Den beste måten å beskytte seg mot gonoré, og andre kjønnssykdommer, er å bruke kondom.

Annonse:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse: