Angi søkeord

Skrumplever kan komme av alkoholmisbruk eller av sykdom.

Skrumplever kan komme av alkoholmisbruk eller av sykdom.

Skrumplever (levercirrhose)

Når man har skrumplever betyr det at leveren er skadet og at det friske levervevet blir erstattet av arrvev. Leveren har vanskeligheter med å rense kroppen for giftstoffer, noe som kan føre til livstruende sykdom. 

Annonse:

Skrumplever kan komme av at man har drukket for mye alkohol over lengre tid, eller det kan komme av langvarig leverbetennelse. For eksempel hepatitt B eller C. 

Årsaker til skrumplever

Skrumplever er fibrose av vevet i leveren. Fibrosen kommer av at deler av cellene i leveren er døde, og dermed erstattes med arrvev. Leverens hovedoppgave er å rense kroppen fra avfallsstoffer, samt dannelse av proteiner. Når man får skrumplever fungerer ikke leveren som den skal og dette kan føre til alvorlig sykdom. Det finnes ulike faktorer i forbindelse med hva som forårsaker skrumplever. For eksempel alkoholmisbruk, leverbetennelse og enkelte medisiner (for eksempel Methotrexate). Når man har skrumplever er levervevet skadet og erstattes med arrvev. Vanligvis ødelegges leverfunksjonen da langsomt. Alvorlighetsgraden varierer mye fra tilfelle til tilfelle. Sykdommen kan leges dersom man behandler hovedproblemet, for eksempel alkoholmisbruket. 

Hvilke symptomer kan man få?

I første del av sykdomsforløpet er vanlige symptomer trøtthet, kvalme og vektnedgang. I senere stadier av skrumplever kan huden og øyehvitene bli gulaktige. Urinen blir gjerne mørkere og avføringen gråhvit. Andre symptomer kan være at blodet får vanskeligheter med å levre seg og man kan til og med kaste opp blod. Dersom sykdommen rekker å nå de siste stadiene kan man føle seg forvirret og i verste fall bli bevisstløs, miste hår, få større bryster (menn), samt forstørret milt. Et av de tydeligste tegnene på at noe er feil med leveren er den gulaktige tonen man kan få. Dersom dette skjer, kontakt lege umiddelbart. 

Behandling av skrumplever

Det første man skal gjøre er å passe på at situasjonen ikke forverres. Det vil si at man må slutte å drikke alkohol samt unngå medisiner som kan gjøre lidelsene verre. Det er veldig vanskelig å behandle leverskader som allerede har inntruffet, men man kan få behandling for det som er selve årsaken til skadene. Skulle sykdommen være veldig alvorlig, kan en ny lever gjennom transplantasjon være eneste utvei. Det kan være vanskelig å få en slik transplantasjon grunnet mangel på donorer. Det kan være mulig å få levertransplantasjon fra en levende donor, men dette er svært uvanlig. 

Finnes det en måte å forebygge og unngå skrumplever på?

Det man kan gjøre for å unngå skrumplever er å begrense alkoholinntaket. Skulle man ha store alkoholproblemer bør man søke hjelp. Man kan eventuelt sjekke om det finnes giftige kjemikalier på jobb og det bra å unngå salt. Pass gjerne på at kostholdet er variert og bestående av mye protein. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: