Angi søkeord

Ved forstoppelse er det vanlig å gå sjeldnere på toalettet enn til vanlig. Avføringen bruker å være hard og vanskelig å få ut.

Ved forstoppelse er det vanlig å gå sjeldnere på toalettet enn til vanlig. Avføringen bruker å være hard og vanskelig å få ut.

Visse legemidler kan forårsake forstoppelse. Forstoppelse forårsaket av legemidler kan gi nedsatt livskvalitet.

Visse legemidler kan forårsake forstoppelse. Forstoppelse forårsaket av legemidler kan gi nedsatt livskvalitet.

Snakk med apotekpersonell eller din fastlege for å få riktig hjelp dersom du opplever problemer med luft i magen og forstoppelse.

Snakk med apotekpersonell eller din fastlege for å få riktig hjelp dersom du opplever problemer med luft i magen og forstoppelse.

Forstoppelse – sjekk om forstoppelsen kan være forårsaket av legemidler

Å bli hard i magen og få forstoppelse rammer alle en eller annen gang og årsakene varierer. Det kan komme av matvarer eller stress og uro, men forstoppelsen kan også komme av legemiddelbruk.

Annonse:

Dersom du ikke behandler forstoppelsen kan det etter lengre tid oppstå utposninger på tarmen. Det kan også føre til at man får hemoroider og analsprekker. Personer som for eksempel får smertebehandling med opioider opplever mange ganger forstoppelse, som er forårsaket av legemiddel og som senker livskvaliteten.

Hvorfor blir man forstoppet

Forstoppelse er når man tømmer tarmen færre enn tre ganger i uken, og når man plages av at avføringen er hard og treg å få ut. Som regel kommer det av at man drikker for lite og spiser mat som inneholder for lite fiber.

Forstoppelse er også vanlig å få når man endrer sine matvaner, er urolig eller stresset.

En del legemidler og visse typer mat kan også gi forstoppelse. Som oftest går problemet over av seg selv eller ved at man for eksempel endrer sine matvaner. Noen forblir imidlertid kronisk forstoppet, noe som kan forårsake langvarige plager. Det er viktig å våge å snakke med sin lege om forstoppelse ettersom det finnes hjelp å få.

Vanlige symptomer ved forstoppelse

Ved forstoppelse er det vanlig å gå sjeldnere på toalettet enn til vanlig. Avføringen bruker å være hard og vanskelig å få ut. Mange beskriver det som at det ikke kjennes ut som at tarmen er tømt etter at man har bæsjet. Det er ikke helt uvanlig at man får sprekker i endetarmen og at man kan blø litt.

Alle mage- og tarmproblemer har det til felles at de ofte påvirker livskvaliteten såvel som velbefinnende til den som er rammet. Forstoppelse er intet unntak, og forstoppelse i sammenheng med legemiddelbehandling kan dessuten gi ytterligere forsterket ubehag. Derfor er det viktig å få skikk på forstoppelsen for å unngå problemer og å øke livskvaliteten.

Forstoppelse i sammenheng med legemiddelbehandling

Forstoppelse kan forårsakes av visse legemidler. Man antar for eksempel at cirka en million pasienter av de pasientene i landet som får smertebehandling med opioider rammes av forstoppelse. Ved behandling med opioider, som er et nødvendig behandlingsalternativ ved middels til hard kronisk smerte ved for eksempel kreft eller annen smerte, har forstoppelse vist seg å være den absolutt vanskeligste bivirkningen. De vanligste legemidlene som kan gi forstoppelse er:

 • Opioider (morfinliknende substanser)
 • jern
 • vise legemidler mot psykiske sykdommer
 • blodtrykkssenkende legemidler, såkalte kalsiumblokkere
 • antacida, middel mot sure oppstøt

Det finnes også flere legemidler som kan gi treg mage, og derfor bør du være oppmerksom på dette dersom du skulle få problemer i forbindelse med inntak av et nytt legemiddel.

Test: Er legemidler årsaken til din forstoppelse?

Jeg tar smertestillende med opioider.

Jeg opplever at jeg er forstoppet.

Jeg har uten hell prøvd lakserende middel mot min forstoppelse.

Jeg opplever at forstoppelsen påvirker min hverdag og livskvalitet.

Har du svart ja på ett eller flere av disse påstandene er det på tide å ta opp problemet med din fastlege om hvordan du kan bli kvitt ubehaget.

Behandling ved forstoppelse

Dersom man ikke lykkes med å forebygge sine plager men allikevel får forstoppelse, finnes det ulike typer reseptfrie midler som kan hjelpe. Dersom du allerede blir behandlet er det viktig at du prater med din behandlende lege før du begynner på nye legemidler.

 • Volumøkende middel øker tarminnholdets volum og gir avføringen normal konsistens.
 • Osmotiske legemidler virker gjennom å beholde vann i tykktarmen. Det gjør avføringen myk og gjør passasjen lettere.
 • Tarmstimulerende laksermiddel gir en rask effekt ved å fremskynde avføringen og tømme hele tarmen. Bør ikke brukes i mer enn en uke.
 • Ved problemer med luft anbefales ofte legemiddelet Inolaxol, som brukes mot forstoppelse og som ikke gir mer luft i magen.
 • Ved forstoppelse forårsaket av opioider finnes det reseptbelagte legemidler i tablettform som hjelper.

Foruten legemidler hender det at man jobber med avslapning, skriver ut tarmberoligende legemidler eller anvender andre metoder for å minske følelsen av oppblåst mage. Snakk med apotekpersonell eller din fastlege for å få riktig hjelp dersom du opplever problemer med luft i magen og forstoppelse.

Behandling ved forstoppelse som er forårsaket av legemidler

Når forstoppelsen oppstår ved behandling med legemidler bruker man vanligvis laksermiddel, men det har vist seg at langt fra alle blir tilstrekkelig hjulpet av dette. Da kan det være nødvendig å sette inn annen, mer effektiv behandling.

For voksne som rammes av forstoppelse, og som ikke får tilstrekkelig effekt av laksermiddel, finnes det nå et nytt legemiddel. Legemiddelet, som tas som tabletter, behandler forstoppelsen som er forårsaket av smertelindrende legemidler gjennom å minske de forstoppende effektene av opioider. Dette skjer uten å påvirke den smertelindrende effekten som man selvsagt vil beholde. Prat med din behandlende lege for å flere råd og behandlingsalternativer ved forstoppelse i forbindelse med legemiddelbehandling.

Søk legehjelp

Dersom man har forstoppelse og samtidig har noen av de følgende symptomene, skal man snarest ta kontakt med fastlegen eller legevakten:

 • vektnedgang
 • blod i avføringen
 • kraftig smerte i magen

Slik kan du få bukt med forstoppelsen

Ofte kommer forstoppelsen av at man spiser for lite fiber, drikker for lite væske eller at man ikke beveger seg nok. Det kan også komme av at man er stresset. For å få bukt med forstoppelsen finnes det noen viktige ting å tenke på.

 • Både spis og gå på toalettet regelmessig
 • Drikk mye væske
 • Spis mer fiber slik tarmen får arbeide
 • Mosjoner

Er forstoppelsen forårsaket av legemiddelbehandling er rådet å kontakte behandlende lege da det finnes tiltak å sette inn, tiltak som kan øke din livskvalitet.

Annonse:

Kilde: 

Mag-tarmförbundet, 1177

Denne artikkelen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: