Angi søkeord

Når ventilen mellom spiserøret og magesekken, den øvre magemunnen, ikke lukker seg, kan du bli plaget av halsbrann.

Når ventilen mellom spiserøret og magesekken, den øvre magemunnen, ikke lukker seg, kan du bli plaget av halsbrann.

Halsbrann kan føre til at den følsomme slimhinnen i spiserøret blir skadet, fordi magesyren som kommer opp i spiserøret er sterkt etsende.

Halsbrann kan føre til at den følsomme slimhinnen i spiserøret blir skadet, fordi magesyren som kommer opp i spiserøret er sterkt etsende.

Halsbrann

De aller fleste har opplevd å ha sure oppstøt eller halsbrann. Det er som regel ufarlig, men du kan oppleve ubehag og plager. Halsbrannen påvirker ikke bare magesekken, men også slimhinnen i halsen, som er svært tynn.

Annonse:

Omtrent en femtedel av Sveriges befolkning opplever gjentatte plager med halsbrann, og tar også til tider medisin mot dette.

Halsbrann (refluks) – en brennende følelse

Når ventilen mellom spiserøret og magesekken, den øvre magemunnen, ikke lukker seg, kan du bli plaget av halsbrann. Det betyr at du kan få sure oppstøt eller smerter bak brystbeinet. Halsbrann kalles også for magesyrerefluks. Halsbrann er i de aller fleste tilfeller ufarlig, og det finnes behandling og produkter som kan minske og hjelpe mot plagene, men hvis du har sterke plager, er det viktig å få behandling.

Halsbrann kan føre til at den følsomme slimhinnen i spiserøret blir skadet, fordi magesyren som kommer opp i spiserøret er sterkt etsende. Langvarige plager kan føre til at spiserøret blir betent.

Symptomer på halsbrann

 • Halsbrann eller brystbrann.
 • Sure oppstøt.
 • Vondt i magegropen, det vil si midt i øvre del av magen.

Andre symptomer kan være at det er vanskelig å svelge, at du hoster om natten, har slim i luftrør og hals, astmalignende symptomer, vondt i halsgropen eller langvarig heshet. Man kan også få skader i munnen på slimhinner og tenner.

Faktorer som kan påvirke risikoen for å få halsbrann:

 • Overvekt eller fedme.
 • Drikker og mat med høyt syreinnhold.
 • Magekatarr.
 • Graviditet.
 • Enkelte typer medisiner.

Diagnose ved halsbrann

I de tilfellene der halsbrannen forekommer ofte eller krever mer regelmessig medisinering, må en lege gjøre en grundig medisinsk undersøkelse for å finne ut om det foreligger en sykdom knyttet til halsbrannen.

I de aller fleste tilfeller kan du likevel behandle halsbrann på egen hånd ved hjelp av reseptfrie produkter som du får på apoteket, og med forebyggende tiltak. 

Behandling ved halsbrann

På apoteket finnes det reseptfrie produkter som kan hjelpe deg mot halsbrann. Hvis du ofte er plaget med dette, må du ta kontakt med helsetjenesten, så kan du få disse medisinene på resept. Målet med behandlingen er å redusere plagene, og mange av medisinene virker raskt.

For tidvis halsbrann finnes det produkter (antacida) som du kan ta når plagene oppstår. Disse bidrar til å nøytralisere magesyren. Produkter som inneholder alginsyre danner et beskyttende lag i magesekken og forhindrer at magesyren kommer opp i spiserøret. For deg som ofte blir plaget av halsbrann finnes det to typer langtidsvirkende reseptfrie legemidler som minsker produksjonen av magesyre, og som skiller seg ut fordi de virker ekstra raskt og har en langvarig effekt. Hvis plagene når de skjøre slimhinnene i halsen, finnes det i dag produkter som virker gjennom å danne en hinne som forhindrer skader i halsen.

Du kan prøve deg fram og kombinere et produkt med et annet for å få best mulig hjelp og effekt. Snakk med de ansatte på apoteket, de hjelper deg å finne riktig produkt.

Å leve uten halsbrann

For de aller fleste går det å få halsbrannen til å gi seg. Det kan være både ubehagelig og slitsomt når halsbrann oppstår, men ved bl.a. å holde øye med hva vi har i oss, reduserer vi risikoen.

Hvis du likevel plages av halsbrann, er det god hjelp å få. Ta gjerne kontakt med helsevesenet hvis plagene varer lenge, for da trenger du en grundig utredning slik at du kan få riktig behandling i tide. Men for de fleste er det tilstrekkelig med den reseptfrie behandlingen som man kan få i dag.

I følgende tilfeller bør du kontakte lege:

 • Har brystsmerter som øker ved fysisk anstrengelse.
 • Har sterke bryst- eller magesmerter.
 • Hoster om natten med astmalignende pustevansker.
 • Har svart eller blodblandet avføring eller oppkast som ligner kaffegrut.
 • år ned i vekt eller er veldig trøtt uten å forstå årsaken.
 • Har halsbrann og mageplager for første gang, og er over 45 år.
 • Har halsbrann som gjentatte ganger kombineres med problemer med å svelge.
 • Tar et reseptbelagt legemiddel som kan gi halsbrann.
 • Har hatt halsbrann og sure oppstøt daglig i mer enn 3 uker.
 • Er under 16 år og får problemer med halsbrann.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: