Angi søkeord

Fra topp til tå – leveren, galleblæra og bukspyttkjertelen

Fra topp til tå – leveren, galleblæra og bukspyttkjertelen

Leveren er kroppens største kjertel og kroppens nest største organ etter huden.  

Annonse:

Sammen med galleblæra og bukspyttkjertelen danner leveren et veldig viktig maskineri i kroppen vår. 

Leveren har flere viktige oppgaver

Blant annet dannes store mengder kjemiske stoff som er viktige for kroppens fordøyelse. Du finner leveren delvis beskyttet av ribbein i høyre delen av bukhulen. 

Fascinerende fakta er at leveren kan vokse ut igjen etter å ha blitt redusert. Du hadde derfor kunnet fjerne halve leveren, og latt den vokse ut igjen til normal størrelse. En fjerdedel av blodet hjertet pumper passerer leveren gjennom to blodkar, portvenen og leverpulsåren. Portvenen frakter blod med næringsstoff, og leverpulsåren pumper oksygenrikt blod til leveren.

Leveren har mange vitale funksjoner, og leversykdommer kan være dødelige 

Leveren lagrer ikke bare sukkeret kroppen trenger, den gjør også skadelige stoff harmlæse. Mange legemidler kommer til leveren, og brytes ned. I leveren lagres også vitaminer. A og B12-vitaminer kan lagres i flere år, men D-vitaminer varer måneden ut. 

Portvenen og leverpulsåren går inn i leveren gjennom leverporten. Foran leverporten finner du galleblæra som nesten er integrert med leveren.

Gallen hjelper tarmene å finfordele fett fra maten

Gallen, som produseres i leveren, er en gul væske som hjelper tarmene finfordele matens fett. Gallen samles og konsentreres i galleblæra. I gallen finner vi vann, men også forskjellige slags syre, hormoner, salt og fargestoff. Alt føres til galleblæren fra leveren gjennom to grener. Den andre grenen fører ut i den øverste delen av tynntarmen tolvfingertarmen. En liten ringmuskel hindrer gallen fra å komme inn i tolvfingertarmen når vi blant annet spiser. Lenger ned i  tarmen blir gallesaltet sugd opp og ført tilbake til leveren. Der blir saltene gjenbrukt.

Får vi visse lever-og gallesykdommer blir huden og det hvite i øynene gulaktig (gulsott). Det er fordi bilirubin lekker fra galleveiene, og ut i blodet. Bilirubin er ett nedbrytningsprodukt fra røde blodceller. 

Bukspyttkjertelen har to viktige oppgaver 

Bukspyttkjertelen, som du finner langt inn i buken, har to viktige oppgaver. Den første er å lage enzymer og natron som hjelper til å fordøye maten. Bukspyttet, som væsken heter, renner ut i tolvfingertarmen og nøytraliserer saltsyren i magesyren. 

Bukspyttkjertelen produserer også to hormoner: insulin og glukagon. Disse to er viktige for kroppens stoffskifte og holder sukkerbalansen på rett nivå, ved å frakte rundt hormonene i blodet. 

Sammen danner leveren, galleblæra og bukspyttkjertelen en viktig kjede. Trioen inngår i våre fordøyelsesorgan. De hjelper oss ta ut næring, unngå farlige stoff og balansere sukkernivået i blodet.

Fakta om leveren

 • Leveren veier cirka 1,5 kilo
 • Leveren lager daglig 0,5-1 liter galle 
 • Leveren er formet som en halv kule 
 • Leveren regulerer stoffskiftet ditt 
 • Leveren setter sammen blod til fosteret under svangerskapet 
 • Leveren er et blodreservoar
 • Hvert minutt passerer 1,5 liter blod gjennom leveren

Fakta om galleblæra

 • Galleblæra er formet som en pære 
 • Der gallegangen går ut i tolvfingertarmen finnes en vortelignende utvekst som kalles Vaters papill  
 • Galleblæra rommer 30-60 milliliter galle 

Fakta om bukspyttkjertelen 

 • Bukspyttkjertelen veier 100 – 150 gram 
 • Bukspyttkjertelen er 15 – 25 cm lang
 • Bukspyttkjertelen lager 1,5 – 2 liter bukspytt i døgnet 
Annonse:

Denne artikkelen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: