Angi søkeord

Ved magesår får man vondt i de øvre delene av magen

Ved magesår får man vondt i de øvre delene av magen

Magesår (ulcus ventriculi)

Magesår oppstår på grunn av bakterien helicobacter pylori eller som følge av inntak av NSAID-legemidler. Sykdommen innebærer at det oppstår sår i tolvfingertarmen eller i magesekkens slimhinne. 

Annonse:

Magesår er like vanlig blant kvinner og menn. Det fremste symptomet er smerte i buken. Siden dette symptomet er vanlig ved mange andre sykdommer, er det viktig at man undersøkes av lege for å kunne stille riktig diagnose. 

Hvorfor får man magesår?

De vanligste årsakene til magesår er bakterien helicobater pylori, legemidler av typen NSAID og andre smertestillende medisiner som inneholder acetylsalisylsyre (for eksempel Ibuprofen). Tidligere trodde man at stress kunne forårsake magesår, men det er påvist at stress bare kan forverre tilstander som allerede har oppstått.  

En stor andel av befolkningen er infisert av bakterien helicobacter pylori, men bare 20% av de rammede får magesår. Stress, røyking og alkohol kan forverre infeksjonen og deretter utløse magesår. 

Symptomer på magesår 

Det mest utpregede symptomet er smerter rundt buken, spesielt i øvre del av magen. Kvalme, problemer med inntak av mat og oppsvulmet mage er også vanlig. Mange av symptomene er de samme som ved dyspepsi. Den eneste forskjellen er hvor regelmessig smertene oppstår og hvilken del av magen som verker. 

Magesår kan behandles, og det finnes medisiner som kan forhindre fremtidige problemer. Dersom symptomer på magesår oppstår er det viktig å oppsøke lege for utredning.

Diagnose

Det er anbefalt å søke legehjelp dersom man opplever uvanlige magesmerter. Diagnosen fastsettes gjennom gastroskopi. Via gastroskopi undersøkes tolvfingertarmen, magesekken og spiserøret for mulige sår. I ettertid kan man også ta en blodprøve for å se om immunforsvaret har reagert på bakterier. Man kan også undersøke avføringen, der magebakterier enkelt kan oppdages. 

Behandling av magesår

Magesår kan lege seg selv, men behandling anbefales. Dette for å unngå store helserisikoer som hull i magesekken og blødninger. Magesår som oppstår som følge av medisiner kan leges ved at man slutter å ta disse. Dersom man er infisert av helicobacter pylori bakterien, kan man benytte legemidler av typen protonpumpehemmere (for eksempel Omeprazol). Disse bidrar til å redusere saltsyre og surhet i magesekken. En såkalt eradikasjonsbehandling bestående av 2 typer antibiotika kan også benyttes for å fjerne bakterien. 

Kirurgisk behandling er veldig sjeldent, men kan være aktuelt dersom medisinsk behandling ikke virker. I slike tilfeller opereres en del av magesekken bort i en såkalt Billroth-operasjon. For øvrig anbefales det at man holder seg borte fra faktorer som kan forverre eller utløse magesår, som for eksempel røyking og alkohol. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: