Angi søkeord

Å få i seg ekstra bakterier via tilskudd kan være et måte å gjenskape balansen i magen.

Å få i seg ekstra bakterier via tilskudd kan være et måte å gjenskape balansen i magen.

Melkesyrebakterier ved magetrøbbel

En helt ny undersøkelse viser at stress, uregelmessige levevaner og lite mosjon er noen av de viktigste grunnene til magetrøbbel.

Annonse:

Melkesyrebakterier, som stimulerer tarmen og skaper gunstig tarmflora, kan hjelpe deg å bli kvitt mageproblemene som kan oppstå i forbindelse med for eksempel stress. 

Bra bakteriebalanse – en forutsetning for god helse

Det finnes ti ganger flere bakterier i tarmen enn kroppen har celler. Det finnes over 500 forskjellige slags bakterier og hver av dem består av en mengde individuelle stammer. Det finnes også bakterier som danner giftige stoffer og ødelegger bakteriefloraen i magen samt i tarmens vegger. Melkesyrebakterier setter seg på tarmslimhinnen og er syrestabile. De kan hjelpe med å motvirke de bakteriene som danner giftige stoffer. Det blir som et forsvar for tarmen og magen. Et slikt forsvar kan trolig til og med hjelpe oss å håndtere fremmede bakteriestammer som vi ofte kommer i kontakt med på utenlandsreiser, bryte ned laktose hos laktoseintolerante samt bidra til et bedre opptak av kalsium, magnesium og jern. 

Melkesyrebakterier gjenoppretter tarmens normale bakterieflora, hindrer fremvekst av skadelige bakterier og styrker immunforsvaret. Dessuten er melkesyrebakterier bra for tarmfloraen i forbindelse med antibiotika.

Bakteriene i magen og tarmen må styrkes

Noen ganger trenger det naturlige settet av bakterier som finnes i mage og tarm å styrkes. Dersom man har vondt i magen, ender det ofte med at en unngår visse situasjoner som trening, middagsselskaper, lengre turer eller generelt sosialt samvær med andre. Det rent fysiske aspektet, å kjenne seg oppblåst, forstoppet eller å ha urolig mage og fordøyelsesvansker, er ikke behagelig. Tarmen inneholder millioner av bakterier som hjelper oss med å bryte ned maten og beskytter oss mot bakterier som gjør oss syke. Når det skapes ubalanse i magens bakterieflora, risikerer man å få magetrøbbel. 

Gjenopprette balansen i magen

Man kan gjenopprette balansen i magen ved å få i seg ekstra bakterier via tilskudd. Det finnes en mengde ulike bakteriestammer og i mange tilfeller er det en kombinasjon som gir den beste effekten. PH-verdien i tarmen varierer, og for å virke så effektivt som mulig til en hver tid, finnes det behov for flere forskjellige bakteriesammensetninger. 

Tarmslimhinnen din fornyes hver tredje dag og har derfor konstant behov for nye, gode bakterier. 

Melkesyrebakterier ved stressmage

Verdens Helseorganisasjon (WHO) mener at stress er et voksende problem som er koblet til vår moderne livsstil og at stress representerer ett av våre mest vanlige helseproblem. Britiske forskere ville finne ut av hvorvidt melkesyrebakterier kunne gjøre en forskjell for personer som rammes av stressmage. I et studie lot man et antall personer få tilskudd med en kombinasjon av melkesyrebakterier. Hver dag i totalt tre uker fikk personene i studiet en daglig dose som inneholdt tre milliarder melkesyrebakterier. Tilskuddet er LactiStress, et pulver som kan spises når som helst på dagen. Resultatet hos forsøkspersonene viste tydelig sammenheng mellom ”The gut-brain-axis”, linken mellom tarm og hjerne, og melkesyrebakterienes positive innvirkning på tarmfloraen og stressymptomer som kvalme, magesmerter og oppblåst mage. 

”De siste årene har nyere forskning konkludert med at det er en viktig sammenheng mellom tarm og hjerne, i engelskspråklig litteratur snakker man om ”the-gut-brain-axis”. Det finnes forskning som viser at stress påvirker tarmen og tarmfloraen negativt. Det finnes også forskning som viser at tarmen og dens bakterier kan bidra til stress og andre psykiske lidelser. I hjernen finnes områder som kobles inn i stressende situasjoner, som for eksempel ved angst og depresjon. I økende grad vil forskning komme til å understreke betydningen av et samarbeid mellom tarm og hjerne”, sier Olle Haglund, medisinsk doktor. 

Forsterk immunforsvaret ditt med melkesyrebakterier

Samspillet mellom bakterier og kroppens immunforsvar er av stor betydning for helsa vår. I tarmen finnes 70-90% av immunforsvarets celler. 

Studier viser at melkesyrebakterier kan stimulere immunforsvaret slik at vi blir mer motstandsdyktige mot infeksjoner. De fleste undersøkelsene er utprøvd på dyr og mekanismen synes å være at laktosebakteriene får kroppen til å produsere flere forsvarsceller, samt mer av både antikropper og nevrotransmittere. Dette gjør at kroppen raskere kan uskadeliggjøre farlige bakterier og virus. 

Melkesyrebakterier ved antibiotikabehandling

Antibiotika er et legemiddel som benyttes for å drepe eller hindre tilvekst av bakterier. Infeksjoner som oppstår på grunn av bakterier kan kroppen selv ta seg av ved hjelp av immunforsvaret. Ved mer krevende og langvarige infeksjoner kan i blant behandling med antibiotika være nødvendig. Melkesyrebakterier hjelper til med å gjenopprette balansen i tarmfloraen og kan minske plager som løs mage og kvalme i forbindelse med en antibiotikakur. 

Oppblåst mage

Det er veldig vanlig å føle seg oppblåst i magen. Svar på påstandene nedenfor:

  • Jeg har oppblåst mage
  • Jeg føler meg forstoppet
  • Jeg har gass i magen

Har du svart ja på en eller flere av påstandene ovenfor, kan du ha problemer med oppblåst mage. Et daglig inntak av melkesyrebakterier kan hjelpe mot dette. 

Tips for en roligere mage

Spis regelmessig. Magen har det best med rutiner. Legg til rette for inntak av frokost, lunsj og middag til samme tid hver dag. Slapp av rundt måltidene, og skap en rolig atmosfære hvor du har tid til å tygge maten ordentlig. Hopp over fete mellommåltider som gjør at magen må jobbe for mye. Spis gjerne frukt eller grønnsaker. 

Ta det rolig med fiberen. I mange år har fiberrik kost blitt sett på som en mirakelkur, men nå begynner leger og kostholdseksperter å revurdere dette. Har man urolig mage anbefales det å trappe ned på fiberrik mat. Alt med måte!

Avslapning og meditasjon. Gjennom å senke stressnivået i hele kroppen, får magen også det bedre. Avslapningsøvelser hjelper kroppen å slappe av. 

Kutt ned på melkeprodukter. For noen kommer oppblåst mage av melkeprodukter, og da kan det være en ide å få utelukket en eventuell laktoseintoleranse. 

Spis frukt og grønt. Frukt og grønt kan få fart på magen din. Dersom du ikke gjør det allerede, kan det være en god ide å begynne nå for å se om det hjelper. 

Få hjelp med problemmagen!

Oppblåst mage, stressmage, turistmage – uansett hva du plages med så er det veldig ubehagelig. Du skal ikke gå rundt å ha vondt i magen. Gjennom historien har vi selv, gjennom å endre matvaner, forandret bakteriekulturene i magen. Derfor kan det i dag være bruk for ekstra melkesyrebakterier som stabiliserer magene våre. Dagnes tilskudd inneholder mange milliarder bakterier, er lette å ta, kan spises daglig og har hjulpet mange å få bukt med magetrøbbel. 

Ved å lytte til gode råd kan vi hjelpe vår kjære mage til å ha det bra!

Annonse:

Denne artikkelen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: