Når man er forstoppet kan avføring bli vanskelig eller gjøre vondt. Slike problemer er slett ikke uvanlige, og kan i sin tur påvirke generell helsetilstand. Ikke sjelden vil de som har problemer med magen også føle at det påvirker dem psykisk. Men mageproblemer kan også oppstå på grunn av psykiske lidelser som stress. Dette kan skape en ond sirkel. Det er derfor viktig å ta vare på tarmhelsen, siden en sunn tarm øker sjansene for at man føler seg bra.
Årsaker til forstoppelse (treg mage)
Man regner at så mange som halvparten av alle kvinner, og hver fjerde mann, på et eller annet tidspunkt lider av forstoppelse. Årsakene er ofte relatert til livsstil.
- Mangel på mosjon – stillesittende arbeid eller mangel på bevegelse generelt, fører til at magemusklene ikke blir stimulert, noe som igjen kan gi problemer med forstoppelse.
- Uregelmessige matvaner – å spise for raskt eller uregelmessig gir magen dårlige forutsetninger for å ta vare på det du putter i den. Magen trenger faste rutiner og god tid til å fordøye maten.
- Mangel på fiber og væske – for lite vegetariske kostfiber kan gi forstoppelse, og væske må til for at fiberen skal svelle opp og tas opp av tarmene.
- Uregelmessige toalettvaner – hvis du venter for lenge med å gå på do, har uregelmessige toalettvaner eller ikke tar deg god nok tid til å tømme tarmen skikkelig, kan dette gi forstoppelse og ubehag.
- Stress – stress gjør det vanskeligere å ha faste vaner, og man vet at stress påvirker magen negativt. Det er derfor viktig at du tar vare på deg selv og prøver å ikke stresse, siden det kan gi mageproblemer.
- Graviditet – i forbindelse med graviditet reduseres hastigheten på tarmens bevegelse og aktivitet. Årsaken er høye nivåer av hormoner, spesielt progesteron. Det kan gi forstoppelse hos deg som er gravid.
- Legemidler – visse legemidler har tendens til å gi forstoppelse. Hvis du opplever forstoppelse etter å ha startet med en type medisin, snakk med legen din om å endre eller supplere medisinen.
Symptomer på forstoppelse (treg mage)
Når det oppstår mageproblemer merker du det relativt raskt, avhengig av symptomene du opplever. Gå gjennom disse påstandene. Dersom du svarer ja på én eller flere av disse, kan det være at du sliter med forstoppelse.
- Jeg har avføring sjeldnere enn to ganger i uken.
- Avføringen kjennes hard.
- Det oppleves vanskelig å få ut avføringen.
- Det gjør vondt når jeg går på toalettet.
- Magen min føles oppblåst.
Siden disse påstandene kan være forstoppelse, men også tegn på en annen sykdom, er det viktig at du kontakter lege for å finne ut hva som er årsaken til problemene. Hvis du lider av sterke smerter i magen, opplever plutselig vekttap, om det er blod eller slim i avføringen, eller du har vært forstoppet over lengre tid, bør du kontakte lege umiddelbart.
Følgende faresignaler i forbindelse med forstoppelse skal alltid undersøkes av lege:
- Blod i avføringen.
- Vekttap.
- Slim i avføringen.
- Tap av matlyst.
- Magesmerter.
- Smerter i forbindelse med tømming.
- Plutselig endring i avføringsvaner.
Diagnose og behandling ved forstoppelse
Hos legen bør du være tydelig på dine spise- og toalettvaner. Det vil hjelpe legen med å danne seg et bilde av mageproblemene dine.
Ved videre utredning tas det blodprøver, og undersøkelse kan gjøres gjennom koloskopi eller rektoskopi. Begge undersøkelsesmetodene går ut på å undersøke tykktarmen, og gjøres vanligvis uten at du trenger bedøvelse. Du kan imidlertid få smertestillende eller beroligende ved behov.
Den vanligste behandlingen ved forstoppelse er en eller annen form for avføringsmiddel. Det finnes en rekke ulike varianter som har det til felles at de skal gjøre det lettere for maten å passere gjennom mage og tarm. Enten ved å påvirke tarmbevegelsene positivt, men også ved å fungere som et «smøremiddel» i tarmen eller ved å utløse selve avføringsrefleksen.
Siden avføringsmidler også skal få «få i gang» tarmen, kan det i begynnelsen føles uvant og noen ganger ubehagelig. Noen opplever også at avføringsmidler irriterer tarmen, så det er greit å snakke med legen dersom du opplever ubehag ved behandlingen.
Egenpleie ved forstoppelse (treg mage)
Til en viss grad er forstoppelse relatert til livsstil. Å skape mer regelmessige spise- og toalettvaner og/eller passe på å ikke bli for stresset, kan bidra til å lindre eller til og med eliminere forstoppelse.
En god måte å håndtere forstoppelse på er å få i seg nok fiber. Å spise mye frukt og grønnsaker daglig gir fiber som er viktig for tarmen. Et fiberrikt kosthold hjelper mage og tarm til å fungere optimalt, og tarminnholdet får også en jevnere konsistens. Ved å tygge maten godt unngår man oppblåsthet og gass i tarmen.
Eksempler på fiberrik kost:
- Rå grønnsaker
- Svisker
- Fiken
- Aprikoser
- Grovbrød
- Grove knekkebrød
- Havregryn, hvetekli, linfrø, fiberhusk (for eksempel i müsli)
- Biola, kulturmelk og yoghurt
- Prim
- Fullkornspasta
På apotek og i helsekostbutikker kan du finne reseptfrie medisiner og naturlegemidler som kan hjelpe deg når magen ikke fungerer.
Forstoppelse – et spørsmål om livsstil
Selv om graviditet, visse legemidler og medisinske tilstander kan forårsake eller forverre forstoppelse, er ofte årsaken til magebesvær måten man spiser og lever på. Derfor er det viktig å ta vare på seg selv innenfra og ut. Og utenfra og inn.
I tillegg til å tenke på livssituasjonen (slik som stress) og spise- og toalettvaner, er det viktig å unne både deg selv og magen din mosjon. Trening og mosjon kan hjelpe til å bli kvitt forstoppelsen. I tillegg kan bevegelse, som en halvtimes spasertur, hjelpe deg med å stresse ned.
Ved å stresse ned og bygge faste, gode vaner sammen med mosjon, vil gi deg ypperlige forutsetninger for en god magehelse.