Angi søkeord

Regelmessige vaner, sammen med riktig kosthold og mosjon, er forutsetninger for god fordøyelse.

Regelmessige vaner, sammen med riktig kosthold og mosjon, er forutsetninger for god fordøyelse.

Forstoppelse (treg mage)

Det er ikke uvanlig at du noen ganger lider av forstoppelse. Mangel på mosjon, fiber, og faktorer som stress og uregelmessige spisevaner kan øke risikoen - men det finnes hjelp.

Annonse:

Mageproblemer er ikke uvanlig, og kan påvirke din generelle helsetilstand. Mange kjenner selv at de ofte påvirkes psykisk når de har problemer med magen. Mageproblemer kan til og med oppstå på grunn av psykiske problemer som stress, noe som kan skape en ond sirkel. Det er viktig å ta vare på magen din. Har den det bra, øker også sjansene for at du har det bra.

Årsak til forstoppelse

Årsakene er ofte relaterte til livsstil.

Mangel på mosjon – stillesittende arbeid og/eller mangel på mosjon generelt. Dette fører til at magemusklene ikke blir stimulerte, som igjen kan føre til problemer med forstoppelse. 

Uregelmessige spisevaner – å spise for fort og uregelmessig gir magen dårlige forutsetninger for å ta vare på det du putter i deg. Magen trenger rutiner og god tid til å fordøye maten. 

Mangel på fiber og væske – for lite av vegetariske svellende kostfiber kan føre til forstoppelse. Det trengs væske for at fibrene skal kunne svelle, og for at magen skal få utbytte av fibrene. 

Uregelmessige toalettvaner – hvis du “holder igjen” avføringen eller har uregelmessige toalettvaner, og ikke tar deg tid til dine behov, kan dette føre til forstoppelse og problemer. 

Stress – stress gjør det vanskeligere å ha regelmessige toalettvaner og man vet at stress påvirker magen negativt. Derfor er det viktig at du tar vare på deg selv og unngår stress, siden dette kan føre til urolig mage. 

Menstruasjon – det er ikke uvanlig, at du som kvinne, rammes av forstoppelse i siste del av menstruasjonsperioden. Dette kan skje fordi tarmens motoriske funksjon kan bli påvirket av menstruasjonen. 

Graviditet – under graviditeten reduseres frekvensen på tarmens bevegelser og aktivitet på grunn av hormonene. Dette kan føre til forstoppelse hos de som er gravide. 

Medisiner – visse legemidler har en tendens til å skape forstoppelse. Opplever du å få forstoppelse etter at du har startet med et bestemt legemiddel, så snakk med legen din for å endre eller komplettere medisineringen.

Forstoppelse (treg mage) – symptomer 

Når det oppstår mageproblemer, merkes det ganske raskt, avhengig av hvilke symptomer du opplever. Gå gjennom disse påstandene, og har du svart ja på en eller flere, kan det være at du har hatt forstoppelse. 

 • Jeg har avføring sjeldnere enn to ganger i uken 
 • Min avføring føles hard 
 • Min avføring er vanskelig å få ut 
 • Det gjør vondt/jeg har problemer med å gå på toalettet 
 • Magen føles oppblåst 

Siden disse påstandene kan være forstoppelse, men også tegn på en annen sykdom, er det viktig at du kontakter legen din for å finne ut hva som ligger bak mageproblemene. Blir du rammet av skarp smerte i magen, plutselig vekttap, hvis det kommer blod og/eller slim i avføringen eller hvis du har hatt forstoppelse i lang tid, bør du kontakte lege umiddelbart.

Forstoppelse (treg mage) – diagnose og behandling

Du bør prøve å gi legen en tydelig beskrivelse av dine spise- og toalettvaner. Dette hjelper legen til å få et bedre bilde av dine mageproblemer. 

Ved videre utredning blir det tatt blodprøve, og man kan gjøre en undersøkelse av tykktarmen ved hjelp av koloskopi eller rektoskopi. Begge undersøkelsesmetodene består av å undersøke tykktarmen, og dette gjøres vanligvis uten bruk av bedøvelse. Du kan derimot få smertestillende og avslappende midler om det trengs.

Den vanligste behandlingen mot forstoppelse er noen former for avføringsmidler. Det finnes en rekke varianter som har til felles, at de skal gjøre det enklere for maten å passere gjennom magen og tarmene. Enten ved å påvirke tarmbevegelsene positivt, men også ved å fungere som et “smøremiddel” i tarmen eller utløse avføringsrefleksen. 

Siden avføringsmidler er ment for å “få i gang” tarmen, kan det først virke uvant og noen ganger ubehagelig. Noen opplever også at avføringsmidler virker irriterende på tarmen, så det er viktig at du snakker med legen din dersom du får problemer med behandlingen. 

Forstoppelse (treg mage) – egenpleie 

Til en viss grad er forstoppelse relatert til livsstil. Regelmessige spise- og toalettvaner, samt sørger for å ikke bli utsatt for stress, kan bidra til at forstoppelsen lindres eller forsvinner. 

En god hjelp ved forstoppelse er at du har et fiberrikt kosthold. Ved å spise mye frukt og grønnsaker daglig får du i deg rikelig med fiber, som er bra for magen. En fiberrik diett hjelper magen og tarmene til å arbeide, og tarminnholdet får også en mer smidig konsistens. Husk å tygge maten grundig for å unngå oppblåsthet og luft i magen.

Eksempler på fiberrik kost 

 • rå grønnsaker 
 • svisker 
 • fiken 
 • aprikoser 
 • hardt og mykt brød som inneholder grovt mel 
 • grove gryn, hvetekli, linfrø, psylliumfrø, for eksempel i müsli 
 • yoghurt 
 • mysost 
 • fullkornspasta 

På apoteket og i helsekostbutikken kan du finne reseptfrie naturlegemidler og andre naturmidler, som kan hjelpe deg når magen ikke fungerer. Produktene kommer gjerne i form av terninger, og er spesielt utviklet for deg som har problemer med forstoppelse og treg mage. De kombinerer ulike ingredienser som bidrar til å ta vare på magen. Ved å være hurtigvirkende og skånsomme vil disse, sammen med gode spise- og toalettvaner, overvinne problemet.

Forstoppelse – et livsstilproblem 

Selv om graviditet, visse medisiner og medisinske tilstander kan forårsake eller forverre forstoppelse, er ofte årsaken til mageplager hvordan du spiser og lever ellers. Derfor er det viktig å ta vare på deg selv fra innsiden og ut, utenfra og inn. 

I tillegg til å tenke over din livssituasjon (blant annet stress), samt dine spise -og toalettvaner, bør du unne deg selv og magen din mer trening. Trening og bevegelse kan hjelpe deg bli kvitt din forstoppelse. I tillegg kan trening også bidra til avslapning, for eks. ved å utføre en tretti minutters gange daglig.

Bare det å stresse ned og bygge faste vaner sammen med trening, gir deg en bra forutsetning for god magehelse.

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: