Angi søkeord

Man kan minske magekatarrproblemene gjennom å holde magesyrenivået stabilt ved å spise mellommåltider.

Man kan minske magekatarrproblemene gjennom å holde magesyrenivået stabilt ved å spise mellommåltider.

Magkatarr (gastrit)

Magekatarr er et samlenavn for mange ulike problemer som har med magen å gjøre. Det kan for eksempel være smerter, oppblåsthet og tidlig metthetsfølelse. I blant sliter man med sure oppstøt, raping og kvalme. Dette kan være forstadiet til magesår. 

Annonse:

Når man har gastritt, som betyr betennelse på magesekkslimhinnen, har man altså magekatarr. Dyspepsi kalles noen ganger feilaktig for magekatarr. Ordet dyspepsi kan oversettes til ”fordøyelsesbesvær”. Sykdommen gjør at man får vondt og føler ubehag øverst i magen. Plagene er ofte alvorlige, og kan pågå i kortere eller lengre perioder. 

Flere symptomer kan sammenkobles med sykdommen, for eksempel verk og brennende smerter ovenfor navlen. Dette er mest smertefullt når det er lenge siden man har spist, og magesekkens saltsyre kommer i kontakt med slimhinnene. Ofte gir smertene seg når man spiser eller drikker. Atrofisk magekatarr innebærer at magesekkens slimhinne forsvinner og syreproduksjonen minsker. Dette fører sjeldent til store smerter, men man kan få vitamin B12-mangel og anemi. 

Årsaker

Man skiller mellom akutt og kronisk magekatarr. Akutt magekatarr kommer noen ganger av anti-inflammatoriske smertestillende, men kan også forekomme ved for høyt alkoholkonsum. Kronisk magekatarr kommer først og fremst av helicobakterier og høy syreproduksjon. De legemidlene som tilhører kortisongruppen kan skade og irritere magesekkens slimhinne. Dette leder deretter til magekatarr og eventuelt magesår. Inn under kortisongruppen tilhører blant annet ibuprofen og acetylsalisylsyre. På grunn av dette, anbefales pasienter som allerede benytter seg av disse smertelindrende medisinene, å finne et bedre alternativ. Dersom pasienten er nødt til å ta medisinen regelmessig, er det bedre å bruke protonpumpsinhibitorer som hemmer syreproduksjonen i magesekken. 

Magesekkslimhinnen produserer saltsyre som hjelper til med å drepe bakterier vi får i oss gjennom maten vi spiser. Noen mennesker produserer mer saltsyre enn andre, og kroppen produserer noen ganger mer syre i forbindelse med stress, tobakk, usunn mat og kaffedrikking. Kronisk magekatarr er en alvorlig diagnose, som fastslås gjennom gastroskopi. Dersom du får vondt i magen og mistenker sykdommen, kan det også være kreft. Derfor er det veldig viktig å ta en gastroskopisk undersøkelse – spesielt hvis man er over 50 år når symptomene oppstår. 

Symptomer

Vanlige symptomer på magekatarr er at man opplever smerte eller ubehag i magen. Smerten kjennes tydeligst øverst i magesekken, samt når man legger trykk på mellomgulvet. Halsbrann og sure oppstøt er vanlig, og man kjenner ofte tidlig metthetsfølelse når man spiser. I blant føler man seg sulten og kvalm. Andre symptomer er oppblåst mage. 

Behandling

For å redusere smertene og symptomene kan man forsøke å kutte ned på aktiviteter som medfører stress, samt minske inntak av:

 

  • Koffein
  • Alkohol
  • Nikotin
  • Syrlige drikker (juice)
  • Fet, salt, røkt, fritert, sterkt krydret og stekt mat
  • Uregelmessige måltider
  • Store måltider
  • Medisiner som inneholder acetylsalicylsyre
  • Medisiner mot høyt blodtrykk, astma og angina

 

Spis regelmessig og hold magesyrenivået jevnt med mellommåltider i form av frukt, brød eller grønnsaker. Dersom magekatarren kommer av alkoholproblemer kan slimhinnen reparere seg innen noen dager dersom man stopper inntaket. Avslapningsmetoder som yoga, meditasjon eller lignende kan også ha positiv innvirkning. Dersom en roligere hverdag ikke hjelper – bør man oppsøke lege. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: