Angi søkeord

Kolera forekommer oftest i land og områder med forurenset drikkevann.

Kolera forekommer oftest i land og områder med forurenset drikkevann.

Kolera

Kolera forårsakes av en bakterie som ofte finnes i drikke- eller avløpsvannet. Det er en diarésykdom som finnes i Afrika, Asia og store deler av Sør-Amerika. Smitten spres blant annet gjennom forurenset vann, eller mat som ikke er ordentlig tilberedt. 

Annonse:

Det tar fra tre til seks dager fra du er smittet til sykdommen bryter ut. Da får du vanntynne diareer som fører til kraftig uttørking. I uvanlige tilfelle kan sykdommen være dødelig.

Generelt om kolera

Kolera er en smittsom tarmsykdom som i løpet av bare et par timer eller dager kan gi voldsom diaré. Faren er at du blir svært uttørket. Det er væskemangelen som kan føre til døden. Å kurere sykdommen er enkelt så lenge man får behandling raskt. Det viktigste du kan gjøre, er å drikke store mengder med vann. Dersom man blir svært uttørket, kan man tilsette salt for å unngå saltmangel. Ved alvorligere tilfelle av kolera, kan tynntarmens evne til å ta opp vann være helt ute av funksjon. Da gis væske intravenøst. Sykdommen er ikke farlig så lenge den behandles, men uten behandling dør halvparten av de som blir rammet. 

Årsaker

Sykdommen forårsakes vanligvis av en bakterie som kalles Vibrio Cholera. Når et stort antall av disse bakteriene transporteres ned til tarmen via maten, begynner den å utvikle seg og produserer gift. Disse giftene gir den syke personene alvorlig diaré og kan føre til stort væsketap på svært kort tid. Oppkast og diaré kan forårsake væskemangel på en liter i timen og føre til livstruende uttørking.

Sykdommen henger sammen med hygienen og kvaliteten på drikkevannet og opptrer først og fremst i land der vannet er smittet. I sin tur forurenser dette drikkevannet og maten. På 1800-tallet utviklet det seg store koleraepidemier. I Skandinavia døde tusener av mennesker inntil man så sammenhengen mellom det forurensede drikkevannet og sykdommen, og koleraen forsvant. 

Hvordan behandles og forebygges kolera?

Når symptomene først har oppstått, er det relativt enkelt å behandle sykdommen. Man gir den smittede en væskeerstatning som består av vann, sukker og salt. Pasienten må drikke flere liter med væske for at den normale væskebalansen i kroppen skal gjenopprettes så snart som mulig. Om den syke har mistet 10-15 prosent av kroppsvæsken, må man tilføre væskeerstatningen direkte i blodet ved hjelp av drypp.

Det finnes en effektiv vaksine mot kolera som heter Ducoral. Den finnes i flytende form og inntas oralt. Om du reiser til et land som har kolerasmitte, kan du selv forebygge at du får sykdommen. Det viktigste er at du ikke drikker vann direkte fra springen, og heller ikke spiser salat fordi den kan være skylt i kranvann. Kjøp vannflasker eller mineralvann, men tenk også på at isbiter kan være fra kranvann. I tillegg til å være forsiktig med vannet, er det bra å ha kontroll med hva du spiser. Sørg for at maten er gjennomstekt eller kokt. Spis heller ikke rå fisk eller rå grønnsaker. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: