Angi søkeord

Å sitte for lenge på en flyreise for eksempel kan gi hovne ben og føtter

Å sitte for lenge på en flyreise for eksempel kan gi hovne ben og føtter

Hovne ben og føtter (ødem)

Vanlige årsaker til hovne ben og føtter er at du står for lenge, en lang flyreise, eller overvekt. Noen kvinner blir også hovne under menstruasjonen. Hovne føtter og ben kan bero på bestemte sykdommer som ødem, som gir hevelser på grunn av væskeansamlinger i vevet.

Annonse:

Årsaker

Når man har hovne ben og føtter, beror det på at det dannes væskeansamlinger i fotens eller benets vev. Denne væskeretensjonen kalles også for ødem.

Får du hovne ben og føtter og ikke kan forklare det på en annen måte, er det antakelig ødem. Det finnes lymfeødem, lipødem og venøst ødem. Alle er kroniske, de kan altså ikke helbredes, men de kan behandles.

Venøse ødemer dukker opp som hevelser ved anklene og føttene. Du får hevelsen fordi du ikke har et normalt venesystem i benene. Blodet hindres på vei fra føttene opp til hjertet. For at blodet ikke skal renne ned igjen, er det tette klaffer i venene som slutter tett til. Har man sykdommen, er det noen av disse klaffene som er ødelagte. Det kan være på grunn av blodpropp eller slitasje på klaffene og dette resulterer i at blodet ikke sirkulerer som det skal. Når blodet ”rygger” tilbake, viser det seg i form av et ødem (en hevelse). Med tiden kan det føre til misfarging av huden.

Årsaker

Hovne ben og føtter kan oppstå fordi du har stått for lenge. Det kan også oppstå når du har sittet stille i en bil eller på fly over lengre tid. Helt enkelt har du ikke beveget deg nok. Andre årsaker kan være graviditet. Skulle du derimot ha store hevelser under graviditeten, kan det være tegn på svangerskapsforgiftning. Det er en alvorlig tilstand som man må søke legehjelp for. 

Har du uforklarlig hovne ben og føtter, kan det også være tegn på hjertesvikt, nyre- eller leversvikt. 

Hva kan du gjøre selv?

Du kan lette plagene gjennom noen enkle øvelser. Når du er hjemme, kan du ligge i sengen med bena høyt ved å hvile dem på en pute. Dette kan få hevelsen til å gå ned. Det er også bra å røre på seg, ved for eksempel å gå tur. Når du beveger deg, pumpes væske fra bena tilbake til hjertet. Du kan i tillegg skaffe deg støttestrømper som avlaster mye dersom du skal ut på en flyreise, eller om du sitter mye stille. 

Her er noen tips:

  • Når du hviler, legg en pute under bena. Slik kommer føttene høyere i forhold til resten av kroppen.
  • Unngå å sitte stille i lengre perioder.
  • Beveg deg. Det er avlastende i og med at mosjon stimulerer blodsirkulasjonen.
  • Er du overvektig, forsøk å gå ned i vekt. Fedme og overvekt minsker blodstrømmen i kroppen.

Har du mistanke om at hevelsene ikke har en naturlig årsak, kan du alltid kontakte lege for tips og råd.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Ødem
24 oktober, 2014 Hjerte og kar

Ødem

Dersom det oppstår en unaturlig væskeansamling på kropp...

Annonse:
Annonse: