Angi søkeord

Symptomene er forskjellige avhengig av hvilken blødersykdom det dreier seg om. Enkelte får for eksempel neseblødninger, blødninger i tannkjøtt, blåmerker eller kraftig menstruasjon.

Symptomene er forskjellige avhengig av hvilken blødersykdom det dreier seg om. Enkelte får for eksempel neseblødninger, blødninger i tannkjøtt, blåmerker eller kraftig menstruasjon.

Blødersykdom (hemofili)

Blødersykdom er et samlenavn på arvelige blødningsforstyrrelser som begrenser kroppens evne til å koagulere blod. Man behandler sykdommen med medisiner som erstatter de stoffene som mangler i blodet. Takket være disse medisinene kan personer med sykdommen leve et normalt liv.

Annonse:

Blødersykdom innebærer at blodet ikke koagulerer (stivner) og det finnes forskjellige varianter; von Willebrands sykdom og Hemofili A og B. Sykdommen kan være svært farlig ettersom den kan forårsake indre blødninger. Det finnes flere ulike behandlinger og praktiske råd som kan hjelpe personer med sykdommen. 

Grunner til blødersykdom 

Sykdommen skyldes en genetisk medfødt mangel på et visst protein i blodet. Mangelen på de såkalte koaguleringsfaktorene gjør at blodet ikke levrer seg. Det finnes ulike typer blødersykdommer. Den vanligste typen er von Willebrands sykdom. Det er ofte en mild form og kan ramme både menn og kvinner. Sykdommen er oppkalt etter en finsk lege. I tillegg til von Willebrands finnes det også andre varianter av sykdommen. De andre typene kalles hemofili A og hemofili B, og disse kommer også i flere former. Personer med sykdommen kan i dag leve et nesten normalt liv med hjelp av tilgjengelige behandlinger. En forutsetning er at den rammede er ekstra forsiktig så han/hun ikke får sår eller lignende. 

Symptom på blødersykdommer 

Symptomene er varierer lett avhengig av sykdomstypen. Noen av symptomene er at tannkjøttet blør mye, man får svært lett blåmerker og en kraftigere menstruasjon enn vanlig. En del personer kan få smerter i bein og armer og leddplager. Dette skyldes at det blør i leddene. Er man bekymret for at man har en blødersykdom, skal man alltid kontakte helsepersonell. Som pasient får man et bløderkort som man skal ha med seg hele tiden. På kortet står det presisert sykdomstype, alvorlighetsgrad og av og til et nummer man kan ringe for å snakke med en lege eller en klinikk som er spesialisert på sykdommen.

Behandling av blødersykdom 

Når man behandler blødersykdom innebærer dette ofte sprøyter, som personen selv kan administrere hjemme. Sprøytene erstatter stoffet som blodet mangler, noe som gjør at blodet lettere koagulerer. Ved en mildere sykdomsform kan man få medisinen som en nesespray. Det finnes til og med doser man kan gi til små barn. Dosen opereres inn under huden og doserer rett mengde automatisk. Hvis man har et lite barn med blødersykdom anbefales det å spørre legen hvordan barnet skal beskyttes. I noen tilfeller bør barnet bruke hjelm. I tillegg til disse medisinene finnes det praktiske tips som kan hjelpe personer med blødersykdom. For eksempel er det viktig å ha et godt fokus på tannhygienen, ettersom dette kan minske blødninger i tannkjøttet. I tillegg er det viktig å holde kroppen i form med fysioterapi og trening. På denne måten kan man beholde leddets bevegelsesevne. 

Annonse:

Denne artikkelen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Ødem
24 oktober, 2014 Hjerte og kar

Ødem

Dersom det oppstår en unaturlig væskeansamling på kropp...

Annonse: