Angi søkeord

Ødem er resultatet av at væske som av en eller annen grunn samles i bein og i føtter.  Foto: Shutterstock

Ødem er resultatet av at væske som av en eller annen grunn samles i bein og i føtter. Foto: Shutterstock

Alt om ødemer (hovne bein og føtter) – når hevelsen ikke forsvinner

Hvis man får væskeansamlinger i bein og føtter, er det sannsynligvis ødem. Ødem er relativt vanlig og kan ramme både kvinner og menn. Det er forskjellige typer ødemer med forskjellige symptomer, og de påvirker kroppen på forskjellige måter. Det er viktig å være oppmerksom tidlig og søke hjelp hvis man har en hevelse som ikke går vekk, for ikke å få ytterligere problemer.

Annonse:

Ansamling av væske

Alle kan fra tid til annen få hovne bein, føtter eller fingre. Det kan skyldes varme, eller at du har sittet stille lenge under for eksempel en flyreise eller lengre biltur. Hevelse kan også forekomme hvis du står oppreist i lengre tid. Denne typen hevelse forsvinner for det meste etter en stund. Men hvis hevelsen ikke forsvinner, er det mulig at du har en form for ødem. Ødem er væske som av en eller annen grunn forblir igjen i kroppens vev og gir symptomer som hovne bein og føtter. En vanlig form for ødem er lymfeødem, men også hjerte-kar-sykdommer, nyresykdommer eller endokrine sykdommer kan gi opphav til lymfeødemlignende symptomer. Insektbitt, kirurgi, høyt blodtrykk og borreliose kan på forårsake hevelse som utvikler seg til lymfeødem.

Hva er lymfeødem?

Lymfeødem er karakterisert ved hevelse som ikke går vekk, normalt i armer eller bein. Lymfesystemet er en del av kroppens immunforsvar og består av lymfekjertler, milt, brissler og lymfekar. Lymfekar er fordelt over hele kroppen og transporterer den væsken som kalles lymfe. Lymfeødem er karakterisert ved en hevelse som ikke går vekk, normalt i armer eller bein. Hevelsen skyldes at lymfen er vanskelig å transportere og i stedet samler seg ett sted. De fleste lymfeødemer er kroniske. Det vil si at de ikke kan helbredes, men det finnes behandlinger som kan minske ubehaget.

Vanlige symptomer på lymfeødem

  • Huden blir mer spent og tykk.
  • Du kan merke spenning i huden når lymfeødemet dannes.
  • Hevelse omkring ankler eller albuer kan forekomme.
  • Kroppsdelen kan føles anspent og tung.
  • Du kan få merker på huden etter tettsittende klær eller smykker.
  • Hvis ødemet tiltar, kan bevegeligheten og styrken i kroppsdelen falle.
  • Du kan oppleve smerter og hudproblemer.
  • Det er dessuten økt risiko for infeksjon i den hovne kroppsdelen.

Forskjellige typer lymfeødem

Det er forskjellige typer lymfeødem: primært, sekundært og lipolymfeødem. Primært lymfeødem betyr at det er en medfødt funksjonsfeil i lymfesystemet som kan utvikle seg enten på grunn av eksterne faktorer som skader og infeksjoner eller på grunn av indre hormonelle endringer i forbindelse med for eksempel pubertet, graviditet eller overgangsalderen. Sekundært lymfeødem handler først og fremst om eksterne traumer som kirurgi, strålebehandling, ulykker eller årsaker som ødelegger lymfeknuter og lymfekar. Det er ikke uvanlig at det tar lang tid, opptil flere år, før du merker at du har lymfeødem. Lipolymfeødem kan utvikle seg hos mennesker som allerede har lipødem. Utviklingen kommer hvis lymfesystemet er skadet, noe som skjer i et sent stadium av lipødem.

Vanlige symptomer på lymfeødem er en følelse av tyngde og spenning, en prikkende fornemmelse som om kroppsdelen sover, smerter og nedsatt bevegelighet. Du kan oppleve at det er hevelser som kommer og går under trening eller annen fysisk aktivitet, og det kan også forekomme rødme og en varm fornemmelse i den rammede kroppsdelen. Lymfeødem er delt i tre stadier:

  1. I første fase merker man ingenting, selv om lymfesystemet ikke lenger fungerer normalt.
  2. Deretter oppstår det hevelse, ødem, som på dette tidspunktet kan bremses med behandling.
  3. Hvis man ikke behandler ødem, er det risiko for at hevelsen blir permanent, og det finnes ingen kur i dag hvis du lider av lymfeødem.

Tidlig behandling anbefales

Hvis du får tidlig behandling, minskes plagene ved lymfeødem, og det er dessuten oftest lettere å behandle tilstanden hvis du søker behandling. Hvis du har hevelser, bør du få en lege til å se nærmere på dem, også selv om det ikke gir problemer. Uten behandling kan hevelsen ofte forverres. Hvis lymfeødemet oppdages når de første symptomene oppstår, kan det være nok å bruke kompresjonsstrømper som har et høyere trykk enn støttestrømper.

Kompresjonsstrømpen øker trykket på vevet og er med på å lindre og minske hevelsen. Det er viktig å få individuell tilpasset kompresjon, siden for lavt eller for høyt trykk enten ikke hjelper eller også kan forverre situasjonen. Du lærer raskt hvordan du bruker kompresjonsstrømpen best mulig for å få den beste effekten. Selv om det heter «strømper», finnes det også kompresjonsstrømper til for eksempel hender og kropp som kan bestilles etter mål. Det antall strømper du har bruk for, er individuelt, og kostnadene varierer fra sted til sted.

I motsetning til hva mange tror, forverrer ikke fysisk aktivitet lymfeødem i armen, tvert imot. Fysisk aktiviteter svært viktig, særlig hvis du sitter stille i lengre perioder. Regelmessige pauser kan være tilstrekkelig, gjerne hver time, hvor du beveger deg og særlig lager store bevegelser med armen eller beinet. For sikkerhets skyld er det best å få profesjonell hjelp i starten for å kunne bygge opp både styrke og kapasitet i lymfesystemet. Det er store individuelle forskjeller avhengig av både muskel- og lymfekapasitet. Noen kan oppleve at for eksempel styrketrening føles godt, mens andre synes at det forverrer lymfeødemet. Det er godt å vite at væskemengden normalt stiger umiddelbart etter trening eller etter tungt arbeid. Men hvis du bruker kompresjonsstrømpe, minskes væsken innen et døgn, også i det området hvor du har lymfeødem.

Hold kroppsdelen høyt

Å hvile den hovne kroppsdelen i en høy posisjon er også godt, men for å oppnå en god effekt bør kroppsdelen heves i lengre tid, for eksempel om natten. Hvis du har lymfeødem i armen, kan du hvile armen på en stabil pute, og med lymfeødem i beinet kan du heve fotenden av sengen et par centimeter.  Hvis kompresjonsbehandling ikke gir tilfredsstillende resultater, finnes det andre behandlinger. De vanligste alternativene er manuell lymfedrenasje og behandling med en såkalt pulsator.

Du kan selv se hvor stort lymfeødemet er ved å måle omkretsen flere forskjellige steder på armen eller beinet og sammenligne med den friske siden. Du kan også ta en hudfold mellom tommel og pekefinger og sammenligne med samme området på den friske siden av kroppen. På kropp eller hode kan det være vanskelig å måle, men du kan prøve å sammenligne tykkelsen av hudfolder.

Lipødem kan forveksles med fedme

En annen form for ødem er lipødem, en kronisk lidelse i fettvevet hvor de overflatiske mindre lymfekarene, blodkarene og nervene påvirkes. Lipødem rammer nesten utelukkende kvinner og bryter ofte ut i forbindelse med hormonforandringer, for eksempel i puberteten, under graviditet og i overgangsalderen. Lipødem er trolig en arvelig sykdom. Når sykdommen bryter ut, øker kroppens fettceller i størrelse, noe som gjør at personen blir større, spesielt over hofter, lår og bakparti. Også armene kan med tiden bli rammet. Lipødem diagnostiseres ofte som fedme selv om det er mange ting som skiller lipødem fra fedme.

Det skjer også at man forveksler lipødem med lymfeødem, men det er en klar forskjell, siden lipødem er utbredt symmetrisk på begge sider av kroppen. Det finnes en rekke typiske tegn på lymfeødem, hvorav mange er fysiske:

  • Overkroppen er smalere enn underkroppen.
  • Det oppstår cellulitt, eller man merker små harde fettkuler under huden.
  • Du kan oppleve smerte ved berøring.
  • Du får lett blåmerker.
  • Hevelsen blir større i løpet av dagen.
  • Huden er kald på de berørte områdene.

Fysisk aktivitet er bra i forbindelse med lipødem

Siden det ikke er snakk om fedme, forsvinner lipødem heller ikke med trening eller ved å gå på slankekur. Det finnes forskjellige behandlingsmetoder for lipødem. Blant annet kan man bruke kompresjonsklær, altså klær som sitter stramt, og som hjelper kroppen med å transportere vekk de oppståtte ødemene. Helsevesenet har erfarne medarbeidere som kan hjelpe med å velge riktig type kompresjonstøy avhengig av ditt behov. Generelt er fysisk aktivitet bra for helsen, og det er ingen unntak ved lipødem.

Det er imidlertid viktig å finne ut hvordan man trener fordi hard trening kan føre til økt væskevolum i vevene, noe som igjen kan føre til økt hevelse. Det er viktig at du vet hvordan du skal behandle kroppen i forbindelse med mosjon, men når det er sagt, er det ikke til hinder for at du mosjonerer. I dag forskes det på forskjellige behandlingsmetoder for lipødem. Det viktigste er at du snakker med lege og finner en løsning som passer til deg, siden det varierer fra person til person. Behandlingen minner mye om den som også anbefales ved lymfeødem, men som tidligere nevnt er lymfeødem og lipødem ikke det samme og bør derfor vurderes og behandles ut fra den diagnosen man får.

Vær oppmerksom på alle former for hevelse

Det finnes en annen form for ødem, venøst ødem, som først ses på ankler og føtter. Ved venøst ødem skyldes hevelsen at venesystemet i beina ikke fungerer normalt. Takket være såkalte klaffer som lukkes tett inne i venene i beina, bør blodet egentlig ikke kunne komme tilbake når det sirkulerer i kroppen. Men hvis klaffene ødelegges som følge av for eksempel blodpropper eller slitasjer, løper blodet tilbake i føttene. Når det skjer, gir det utslag i ødem. Med tiden kan dette forårsake misfarging av huden, beinsår og lymfeødem.

Alle ødemer kan forårsake problemer og begrensninger i hverdagen, og det er viktig å være oppmerksom på om det er hevelser på kroppen. Tidlig oppdagelse fører til tidlig behandling, noe som forbedrer sjansene for at ødemet kan behandles. Ødem må behandles ordentlig, og selv når behandlingen er i gang, kan det være nødvendig å foreta livsstilsendringer for å forbedre mulighetene for å bli kvitt ødemet.

Fem tips for hovne føtter

  1. Legg en pute under beina når du hviler. Da er føttene i en høyere posisjon enn resten av kroppen.
  2. Unngå å sitte eller stå stille i lengre tid av gangen.
  3. Beveg deg regelmessig, siden mosjon stimulerer blodsirkulasjonen. Gå turer.
  4. Hvis du er overvektig, så forsøk å gå litt ned i vekt. Fedme og overvekt hemmer blodomløpet i kroppen.
  5. Bruk støttestrømper når du vet at du kommer til å stå eller sitte i mange timer – det minsker hevelsen.
Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Ødem
24 oktober, 2014 Hjerte og kar

Ødem

Dersom det oppstår en unaturlig væskeansamling på kropp...

Annonse:
Annonse: